Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit lehet tudni a célcsoportról?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit lehet tudni a célcsoportról?"— Előadás másolata:

1 Mit lehet tudni a célcsoportról?
TÁMOP 2.4.2/B -09/ Konszenzus a rehabilitációs modell alkalmazásában Mit lehet tudni a célcsoportról? Oláhné Molnár Ildikó Szociális munkás Konszenzus Alapítvány FMSZ

2 Alapfogalmak EGÉSZSÉG A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) szerint: az egészség nemcsak a betegség hiánya, hanem a teljes fizikai, szellemi és szociális jólét állapota.

3 az egészségkárosodás, az egész szervezetre vonatkoztatott
A évi LXXXIV. törvény a rehabilitációs járadékról 1. § a) bekezdése szerint: az egészségkárosodás, az egész szervezetre vonatkoztatott a szervezet felépítésében, funkcióiban betegség, sérülés vagy veleszületett rendellenesség következtében kialakult kedvezőtlen változás.

4 3. Fogyatékos személy Az évi XXVI. a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény 4. § a) pontja szerint aki: érzékszervi – így különösen látás-, hallásszervi, mozgásszervi, értelmi képességeit jelentős mértékben vagy egyáltalán nem birtokolja, illetőleg a kommunikációjában számottevően korlátozott, és ez számára tartós hátrányt jelent a társadalmi életben való aktív részvétel során.

5 4. Megváltozott munkaképességű személy
Az évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 58. § (5) bekezdés m) pontja a következőképpen definiálja a megváltozott munkaképesség fogalmát. Az a személy: aki testi vagy szellemi fogyatékos, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely-megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkennek

6 5. Integrált foglalkoztatás
Integráció = egységesülés, beilleszkedés, beolvasztás Integrált foglalkoztatás = a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő vagy egyéb okból hátrányos helyzetű emberek nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedését jelenti, ahol a társadalom integrált tagjaként, képességeiknek megfelelően, teljes értékű munkát végeznek. Valódi munkaerő-piaci integráció = fogyatékossággal élő munkavállalók, nem fogyatékossággal élő munkatársakkal dolgoznak együtt, az elsődleges munkaerőpiacon.

7 6. Foglalkozási rehabilitáció
Célja: hogy megteremtse a tartósan akadályozott emberek munkaerő-piaci integrációjának feltételeit, az érintettek alkalmassá váljanak a képességeikkel elérhető legmagasabb szintű foglalkoztatásra, érdekeltek legyenek a munkavállalásban a munkáltatók befogadóvá váljanak a fogyatékos emberek iránt.

8

9

10

11

12

13 Milyen szolgáltatásokba vontuk be az ügyfeleket?
Tájékoztatás a programról, jelentkezési adatlap felvétele Első interjú (exploráció) Szükségletfelmérés Családi háttér felmérés (Ecomap elkészítése) Egyéni fejlesztési terv elkészítése Személyes tanácsadás (elhelyezkedési, munkaerő-piaci, képzési, szociális, segítő beszélgetés, problémakezelés) Csoportos foglalkozások (képzési, önsegítő és motivációs csoport) Képzés és foglalkoztatás ideje alatt mentori támogatás Utánkövetés

14

15

16

17

18

19

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mit lehet tudni a célcsoportról?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések