Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely 2006.10.24. Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely 2006.10.24. Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus."— Előadás másolata:

1 Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely 2006.10.24. Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus

2 Érintett témák:  norvég foglalkozási rehabilitáció területre vonatkozó kormányzati szándék  Szemlélet, értékrend  erre a szemléletre, értékrendre épülő néhány szolgáltatás

3 Regisztrál munkanélküli személyek száma és a szabad munkahelyek száma/ munkanap 2004-2006 július között

4 Regisztrál munkanélküli és megváltozott munkaképességű személyek száma 2004-2006 között

5

6 Kormányzati szándék  növelni a foglalkoztatott emberek számát vagy segíteni más aktív tevékenységben való részvételüket és csökkenteni a passzív ellátásban részvevők számát,  tovább fejleszteni az ügyfél orientált foglalkoztatást, összekötve a jóléti rendszerrel,  tovább fejleszteni a hatékonyabb foglakoztatást összekötve a jóléti rendszerrel.

7 állami feladat  egész országra kiterjedt,  jogszabályban szabàlyozott  àllamilag finanszìrozott

8 Szemlélet és az erre épülő módszer  Place-train maintain  Személy központú filozófiára épülő szolgáltatás nyújtás  az egyén szükségletein van a hangsúly  és a szükségletek támogatásain  az egyén döntés képes  az egyén az, aki az aktora az integrácionak (egzisztencialista gondolkodás)

9 Szolgáltatás típusok Munkatapasztalat szerzés  Cél: Segíteni az egyén beilleszkedését a nyílt munkaerőpiacra.  Célcsoport: - munkanélküli, fogyatékos személy  Hogyan?: - egyéni fejlesztési terv alapján, munkahelyi adaptációval és utókövetéssel  Időtartam: - egyéni szükséglet lapján, de max: nyílt munkaerőpiacon: munkanélküli 10 hónap fogyatékos személy: 3 év célszervezetnél (nem a hagyományos): fogyatékos személy - 10 hónap, szükség estén még 10 hónap  Támogatás: - ügyfél részére: szociális segély (minimálbér) vagy munkanélküli segély - munkáltató részére: -általános költségek fedezésére, munkahely átalakításra, új munkahely létrehozásra  Ki biztosíthat gyakorló helyet? Célszervezet (kritérium) Nyílt munkaerőpiacon munkáltató (kritérium)

10 Képzés Cél: A munkanélküli és a fogyatékos személy képzése, tovább képzése a sikeres elhelyezkedés érdekében, egyéni szükségletek szerint. Célcsoport: munkanélküli, munkanélküliséggel veszélyeztetett, és/vagy fogyatékos személy (19 év fölötti) Ki szervezheti?: NAV vagy az azzal együttműködő szervezet Időtartam: munkaerőpiaci képzés esetén max. 10 hónap, kivéve oklevelet adó képzés során (több). Fogyatékos személy iskolarendszerű (alap/közép/ felső fokú) képzése esetén addig, míg a képzés tart.

11 Ideiglenes foglalkoztatás (határozott idejű) Cél: Munkatapasztalt szerzés azoknak a személyeknek, akik tartósan kiszorultak a munkaerőpiacról (hosszú távú munkatapasztalat szerzés és képzés) Célcsoport: tartós munkanélküli, fogyatékos személy A foglalkoztatási időszak 15%-nak képzést kell tartalmaznia. Időtartam: egyéni szükséglettől függ, de -tartós munkanélküli estén max. 1 év - fogyatékos személy esetén max. 2 év Ki biztosíthatja? - HÖK,MÖK vagy azok intézményei, illetve olyan vállalkozás, amelynek legalább 50%-ban állami tulajdonban van, vagy legalább 50%-ban a működési költségeket állami pénzből fedezik Egyéb kritériumok Státusz: az ügyfél a munkavállaló szerződésben a munkáltatóval Támogatás: ügyfél - fizetés a munkáltatótól (képzés ideje alatt nincs fizetés 15%) - munkáltató támogatása: fix összegű bértámogatás, adminisztrációs költségek, bizottság tagjainak költsége)

12 Támogatott foglalkoztatás Cél a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedés segítése (munkahelyfeltárás, munkahelyi adaptáció, betanítás, tanácsadás (munkaáltató, ügyfél) Célcsoport: fogyatékos személy Időtartam: egyéni szükségletek szerint, de max. 3 év Ki biztosíthatja: - Attføringbedriftene - célszervezet - más szervezetek is amennyiben megfelelnek a kritériumoknak (előzőek) Támogatás: -ügyfél részére (szociális ellátás valamelyik formája) -szolgáltatást nyújtó részére: fix összeg személyek után, amely fedezi a segítő bérét és az adminisztrációs költségeket (külön álló egységnek kell lennie a szervezeten belül)

13 Tartós munkahelyek Cél : Rehabilitációs munkahely biztosítása azoknak a személyeknek a számára, akik nem tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni, az adaptációs képesség hiánya miatt. A munkának segítenie kell az egyéni erőforrások fejlesztését. Célcsoport: rokkant nyugdíjjal rendelkező fogyatékos személy, vagy a közel jövőben válik rokkant nyugdíjassá. Időtartam: Nincs határidő Kik lehetnek ezek szervezetek? - min.50%-ban tulajdonos az HÖK, MÖK -Aetat- lehet más is, de a kritériumoknak meg kell felelni Státusz: az ügyfél munkavállaló. Támogatás: - ügyfél- rokkantnyugdíj + bonusz fizetés - munkáltató: adminisztrációs költségek fedezésére (beleértve pl. tanácsadó fizetése+ admin.kltsg.) - ÖNK támogatás -együttműködés szerződés értelmében - beruházásokra, eszközök vásárlására, egyéb támogatás

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely 2006.10.24. Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések