Jog a fájdalomcsillapításhoz és a szenvedés csökkentéséhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
G M P Dr. Hetényi László.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, október 2.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Elektronikus kérelem benyújtás
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Alvás az alvás és az ébrenlét szabályozásában számos neurotranszmitter vesz részt: pl. szerotonin NA Ach GABA melatonin az alvás kb. 90 percig tartó ciklusokból.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Az orvos szabálysértési felelőssége
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Szakképzési változások
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
A kémiai biztonságról közérthetően
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Álláskeresőként történő nyilvántartás
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Családtámogató ellátások
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Előzetes piaci konzultáció
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Hatósági Ellenőrzések.
Előadás másolata:

Jog a fájdalomcsillapításhoz és a szenvedés csökkentéséhez Dr. Kismarton Judit Kismarton Ügyvédi Iroda A Magyar Betegjogi Közhasznú Egyesület Elnöke

Spatium Consulting után 2005 80 beteg randomizált vizsgálata A betegek 34%-a a fájdalom miatt fordult első alkalommal orvoshoz Spatium Consulting után 2005

Hol jelentkezik a beteg fájdalma esetén? N=80

Spatium Consulting után 2005

Spatium Consulting után 2005.

Spatium Consulting után Megkérdezte a kezelőorvos a megbetegedés elején azt, hogy van e fájdalma a betegnek? Spatium Consulting után

Spatium Consulting után 2005.

Hogyan szerzett tudomást a kezelőorvos a betege fájdalmáról Spatium Consulting 2005

A fájdalom nem, vagy nem kellő mértékű csillapítása jogellenes, és etikátlan. Bár törvény garantálja a fájdalomcsillapításhoz való jogot, azonban a legmagasabb szintű és legmodernebb módszerek alkalmazásának sok esetben a nem átgondolt jogszabályok szabnak gátat.

43/2005. (X. 15.) EüM rendelet

Dupla vénnyel, speciális feltételekkel felírható szerek A K1, K2 és a P2 jegyzék anyagai minősülnek:

K1 jegyzék morphine (inj., orális retard készítmények, pl. Doltard, M-Eslon, MST Continus, MST Uno, Moretal, Sevredol) hydromorphone (Palladone SR) dihydrocodein (DHC Continus) fentanyl (Durogesic TTS tapasz, Fentanyl Hexal TTS tapasz) methadone (Depridol tabl., inj., Metadon-EP tabl.) oxycodone (OxyContin) petidin (Dolargan inj.)

K2 csoport magisztrális készítményben, ha adagegységenként meghaladja a 100 mg-ot codeine dihydrocodeine ethylmorphine

P2 jegyzék: buprenorphine (Transtec TTS tapasz, Bupren tabl.)

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály Orvos - a háziorvoson kívül minden ellenőrzött szert felíró orvos, fogorvos és állatorvos Háziorvos elnevezés - az orvos, aki kizárólag jogosult az ellenőrzött szert rendelni

Háziorvos az, akinek lehetősége van arra, hogy betegének rendszeresen, tartósan ellenőrzött szert írjon fel. Amennyiben a betegség természete miatt előreláthatólag a fokozottan ellenőrzött szer tartós és rendszeres alkalmazására van szükség, annak rendelésére a továbbiakban kizárólag a háziorvos jogosult!

Háziorvos az, akinek lehetősége van arra, hogy betegének rendszeresen, tartósan ellenőrzött szert írjon fel. Amennyiben a betegség természete miatt előreláthatólag a fokozottan ellenőrzött szer tartós és rendszeres alkalmazására van szükség, annak rendelésére a továbbiakban kizárólag a háziorvos jogosult!

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály Az orvos a beteg vizsgálatát követően a vényt két példányban állítja ki, mindkét példányt aláírásával és orvosi bélyegzőjének olvasható lenyomatával látja el. A másolati példányon feltünteti a „Másolat” szót.

Nemzeti Rákellenes Program általunk utolsónak tudott változatában az szerepel, hogy 2003-ban 40.366 férfi és 40.184 nő esetében került daganatos betegség felfedezésre.

Irodalmi adatok alapján ezen betegek mintegy 80 %-ában van szükség a kórlefolyás során fájdalomcsillapításra, melynek döntő formája a gyógyszeres kezelés.

80.000 beteg 80 %-a 64.000 beteget jelent,

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály Egyedi méltányosság igénylése esetében az orvos a vényt 3 példányban kell a vényt kiállítani.

Probléma: Az OEP belső rendelete kifejezetten nem engedi többek között a psychotrop és a kábítószerek méltányossági rendelését.

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály a rendelt adagolási egység, például tabletta, ampulla, tapasz római számmal és betűvel, latin nyelven köteles az orvos/háziorvos feltüntetni.

Fokozottan ellenőrzött szerek rendelésekor is a mindenkor hatályos Alkalmazási előírásban foglaltakat kell figyelembe venni.

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály Ha az alkalmazási előírásban megjelölt legnagyobb egyszeri, illetőleg napi adagnál nagyobb mennyiségben rendeli, az ellenőrzött szer adagolására vonatkozó adatokat köteles a vény mindkét példányán felkiáltójellel megjelölni, aláírásával és bélyegzőjének jól olvasható lenyomatával külön megerősíteni

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály Az orvos és a háziorvos egy vényen egyszeri alkalommal maximálisan 15 napra elegendő mennyiségben írhat fel ellenőrzött szert. Ezt a mennyiséget úgy kell meghatározni, hogy csomagolási egység nem bontható

„STATIMRA” A HÁZIORVOS CSAK LEGELSŐ ALKALOMMAL RENDELHET GYÓGYSZERT, UTÁNA MINDIG ÉRTESÍTŐT KELL KIÁLLÍTANI, AZ ORVOS PEDIG ALKALMANKÉNT RENDKÍVÜLI ESETBEN 15 NAPI MENNYISÉGET UN STATIM RENDELÉST TEHET

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály Ha a betegnek előreláthatólag 15 napnál hosszabb időn át folyamatosan vagy ismétlődően ellenőrzött szerre van szüksége, ennek rendelésére kizárólag a háziorvos jogosult. Kivétel, ha olyan készítményről van szó, amelynek rendelésére kizárólag szakorvos, az alkalmazási előírás javallatának megfelelő szakterületre vonatkozó szakvizsgával rendelkező orvos jogosult .

Amennyiben a háziorvos az ellenőrzött szert ismételten, rendszeresen rendeli a betege számára, a rendelés gyakoriságát úgy kell megválasztani, hogy a rendelt mennyiség akár harminc napra elegendő legyen

A harminc nap nem azt jelenti, hogy annál kevesebb mennyiséget nem lehet rendelni, hanem azt, hogy ez a maximum egy vényen felírható mennyiség.

A szer adagolására vonatkozó utasítást egyértelműen kell megadni A szer adagolására vonatkozó utasítást egyértelműen kell megadni. A "szükség esetén" utasítás csak a napi maximális adag feltüntetésével alkalmazható.

A felírt vény 3 napig váltható ki a patikában, mely határnapba a felírás napja nem számít bele. Határidő a Pp. szerinti határidő. Amennyiben a 3. nap munkaszüneti napra , vagy ünnepnapra esik, akkor az azt követő első munkanap a kiváltás utolsó napja.

A háziorvos feladata, hogy betegét, vagy annak hozzátartozóját figyelmeztesse arra, hogy a rendszeresen felírt ellenőrzött szert csak és kizárólag ugyan abban a közforgalmú patikában válthatja ki, ahol az első adagot ebben a formában kiváltotta.

A kezelésben részesülőkre vonatkozó előírás: a betegek a kábítószereket és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszereket kizárólag a nevükre szóló orvosi rendelvény alapján, saját felhasználás céljából birtokolhatják, tárolhatják és alkalmazhatják.

Új kábítószerek rendelésére vonatkozó jogszabály A háziorvos, illetve a szakorvos a vény felírással egyidejűleg köteles kitölteni formanyomtatványt amellyel a gyógyszertárat értesíti az ellenőrzött szer folyamatos vagy ismétlődő rendeléséről.

Az orvos nem tölt ki értesítőt A háziorvos értesítőt és nyilvántartást is kitölt rendszeres rendelés esetén

ÉRTESÍTŐ A patika részére töltendő ki és a beteggel vagy hozzátartozójával küldendő be a felírt vénnyel egyidejűleg

Értesítő sorszáma Évente kezdődik újra 1.-től kezdve, de mindig az adott betegre vonatkozik!

ÁNTSZ részére és az orvos saját nyilvántartására készül

Az ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló beteget a háziorvos felveszi a 2. számú melléklet szerinti nyilvántartásba. Az ellenőrzött szer nyilvántartási kód (a továbbiakban: kód) az alábbi négy részből áll az a)-d) pontoknak megfelelő sorrendben:

maximum 4 számjegyű regisztrációs szám, ami a törzslapon szerepel maximum 4 számjegyű regisztrációs szám, ami a törzslapon szerepel. Ez az a szám amelyet a betegek adatbázisba rögzítése során a komputer rögzít és ez által azonosítja az OEP a beteget. (Ez a szám csak akkor változik, ha a beteg kijelentésre kerül a háziorvostól bármilyen oknál fogva)

nagy latin betű (az elsőként alkalmazott szer A, a második B nagy latin betű (az elsőként alkalmazott szer A, a második B. Ennek egyéb azonosítási jellege nincs. Jelen esetben arról van szó, hogy a törzskartonon szereplő elsőként felírt gyógyszer A betűvel, másodikként felírt gyógyszer B betűvel a harmadikként felírt gyógyszer C betűvel és így tovább jelölendő.)

gyógyszerfelírás évszámának két utolsó számjegye az adott évben a patika részére kiadott értesítő sorszáma arab számmal (jelen esetben arról van sz, hogy az adott beteg esetében hányadik értesítő került kiadásra, és nem arról, hogy összesen a háziorvos hány értesítőt adott ki a háziorvos)

Az orvos feladata, hogy felhívja a beteg vagy hozzátartozója figyelmét arra, hogy a gyógyszertárból kiadott és bármely okból fel nem használt ellenőrzött szert abba a közforgalmú gyógyszertárba vigye vissza, ahonnan azt beszerezte, és adja át jegyzőkönyv ellenében.

Mikor kell új értesítőt kiállítani? három hónapot meghaladja a rendelés időtartama Az ellenőrzött szer helyett vagy amellett más ellenőrzött szerre van szüksége, nagyobb mennyiségű ellenőrzött szerre van folyamatosan szüksége, az ellenőrzött szer helyettesítésének kezdeményezése esetén,

A nyilvántartó lapot havonta postai úton fénymásolatban vagy faxon továbbítja az orvos működési körzete szerint területileg illetékes városi intézetbe. Az adatok szolgáltatásának határideje a tárgyhót követő hónap 5. napja. Az adatot nem tartalmazó jelentést is el kell küldeni

142/2004. Korm. r. Nem minősül exportnak illetve importnak : (K1, K2 , P2) minősülő gyógyszerből a határ átlépésétől számított hetvenkét órás időtartamra elegendő mennyiséget a kezelőorvos által kiállított, nemzetközi előírásnak megfelelő igazolással vagy az arra illetékes hatóság által kiállított engedéllyel tart birtokában

Schengeni okmány

72 órát meghaladja, 3 naptól legfeljebb 30 napig terjedő időtartamra, a WHO által meghatározott napi terápiás dózis 30-szorosát kitevő mennyiségű ellenőrzött szert saját felhasználási céllal az országból kizárólag az ÁNTSZ engedélyével lehet kivinni.

A DDD 30-szorosát meghaladó mennyiségek vagy injekciós készítmények csak az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EKH) engedélyével vihetők ki, ahová az ÁNTSZ juttatja el a fenti eljárás szerinti kérelmet.

A P3, P4 jegyzéken szereplő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében csak a DDD 30-szorosát meghaladó mennyiség kiviteléhez kell engedély, amit az EKH-tól kell beszerezni.

P3 jegyzék amobarbital (Dorlotyn) amobarbital + promethasinium + glutethimidum (Tardyl) glutethimide (Noxyron) benzodiazepin: flunitrazepam (Flunitrazepam-B)

P4 jegyzék benzodiazepinek: brotizolam (Lendormin) midazolam (Dormicum) nitrazepam (Eunoctin) temazepam (Signopam) benzodiazepinhez hasonló szer: zolpidem (Ambien, Stilnox, Sanval)

Vannak azonban olyan hatóanyagok,amelyek bevitelét egyes országok még gyógyszer formájában is tiltják

medazepam* methylphenidate** ** a h.a.bevitelét tiltó ország: Belize, Jemen, Nigéria, Szenegal, Thaiföld, Togo, Törökország *** a h.a.bevitelét tiltó ország: India

a huzamos ideig itt tartózkodó külföldi állampolgárnak az ellenőrzött szert a tartózkodási helye szerint ellátására kötelezett háziorvos (methylphenydate illetve methadonos elvonókezelés esetén az illetékes szakrendelő szakorvosa) írhatja fel.

Fokozottan ellenőrzött szerek orvosi táska részére történő rendeléséről és nyilvántartásáról.

A kábítószereket ez esetben is vényen kell rendelni. Ezt a nyilvántartást nem kell másolatban elküldeni az ÁNTSZ-nek, csak helyszíni ellenőrzés során kell bemutatni.

És valami jó hír is található a vitás rendeletben

48. Degeneratív nagyizületi és gerincbetegségek súlyos, más szerekkel nem befolyásolható fájdalmak kezelésére a reumatológus, ortopéd, traumatológus vagy idegsebész szakorvos vagy javaslata alapján 6 hónapig a háziorvos az alábbi gyógyszereket

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület észrevételei a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek és gyógyszeralapanyagok orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának és nyilvántartásának és tárolásának rendjéről szóló 43/2005. (X. 15. ) EüM rendeletre

Az Egyesület kifogásolja, hogy a sürgősségi rendelésre vonatkozóan az R. nem tartalmaz rendelkezéseket

Az Egyesület kifogásolja, hogy nincs jelentési vagy dokumentálási kötelezettsége az egyszeri, maximálisan 15 napra szóló felírásnak

Az Egyesület véleménye szerint a fekvőbeteg-intézmények orvosait, rendelőintézetek vagy magánrendelők szakorvosait a rendelet egyértelműen kizárja a tartós vagy ismétlődően felírt ellenőrzött szer rendeléséből.

44/2004. (IV. 28. ) ESZCSM rendelet háttérjogszabálya az R.-nek

Az Egyesület észrevételezte, hogy a rendelet nem rendelkezik egyértelműen a kábítószernaplóról

Az Egyesület álláspontja szerint az R. 6 Az Egyesület álláspontja szerint az R. 6. §-ának (4) bekezdése szerinti kódszám képzése nem egyértelműen értelmezhető, nem egyértelmű továbbá számukra, hogy mikortól kell alkalmazni

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény alapján a jogszabályokat a hatályba lépésük napjától kell alkalmazni, amennyiben nincs átmeneti idő meghatározva. Mivel jelen rendeletben átmeneti rendelkezés nem került kimondásra, így a jogszabály valamennyi rendelkezését 2005. október 31-től kell alkalmazni.

Köszönöm a figyelmet Kismarton Judit Kismarton Ügyvédi Iroda A Magyar Betegjogi Közhasznú Egyesület Elnöke