Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)"— Előadás másolata:

1 (A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Mintaszerződések formai és tartalmi elemei, speciális követelménystruktúra és felelősségek (A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)

2 MINTASZERZŐDÉSEK BEVEZETÉSE
I. Ütem Szabályzat hatályba lépését követő 30 nap: július 01-ig Első körben kb db mintaszerződés közzététele JIF alhonlapján: - blanketta: lebonyolító szervezeti egység - előkészítés és a JIF részére kiadásra való megküldés a szabályzat hatálybalépését követő 60 napon belül.

3 ÚJ MINTASZERZŐDÉSEK ALKALMAZÁSA
folyamatosan A JIF jogi vizsgálati hatáskörébe tartozó további (új) mintaszerződés előkészítéséről az azt alkalmazni kívánó szervezeti egység gondoskodik. Megküldés: - A mintaszerződés jogi vizsgálatáról és jogilag ellenjegyzettnek minősülő mintaszerződésként annak közzétételéről a JIF gondoskodik, amelynek határideje: 8 nap. ( (7) bekezdés) - A mintaszerződések változásáról, új mintaszerződésekről és azok alkalmazásának a kezdeti időpontjáról, valamint korábbi mintaszerződések megszüntetéséről a kötelezettségvállaló szervezeti egységek vezetői és a pénzügyi ellenjegyzők tájékoztatást kapnak. (2.3. (7) bekezdés)

4 FOGALMI ELHATÁROLÁS Mintaszerződés: szerződéssablon
- Kizárólag a JIF adhatja ki, szerződés egyedi elemeit + általános rendelkezéseit egybeszerkesztve tartalmazza Blanketta: szerződéssablon A JIF által vagy jóváhagyásával kerülhet kiadásra, csak a szerződés egyedi elemeit tartalmazza, az általános szerződési feltételek az SE honlapján közzétett tartalommal válnak a szerződés részévé.

5 KÖTELEZŐ-E HASZNÁLNI? Mikor áll fenn szerződéskötési kötelezettség?
egyszerűsített szerződés (elegendő megrendelés és annak írásbeli visszaigazolása) - bruttó 100 ezer Ft < nettó 1 MFt árubeszerzésnél (kiadással járó kötváll.) - nettó 5 MFt < (bevétellel járó kötváll.) szerződéskötési kötelezettség nettó 1 MFt < (kiadás), nettó 5 MFt < (bevétel), ingyenes jogügyletek Az SE által kezdeményezett kötelezettségvállalásokkor, amennyiben van az adott ügyletre releváns kiadott mintaszerződés, annak alkalmazása kötelező ( (5) bekezdés) - Csak és kizárólag a JIF által közzétett szerződéssablont lehet mintaszerződésként használni! - Eltérés lehetséges, de ebben az esetben egyedi szerződésnek minősül!

6 LEHETŐSÉG=FELELŐSSÉG
A mintaszerződés egyedi elemeinek kitöltéséről, vagy az egyedi szerződés megszövegezéséről a szakmai előkészítésért felelős szervezeti egység és az előkészítő gondoskodik. ( (6) bekezdés) Csak az egyedi elemeket lehet kitölteni, DE a megfelelő szerződésmintát kell kiválasztani (Ha bizonytalan, kérje a JIF segítségét!) Kizárólag a megfelelően, hiánytalanul kitöltött szerződésminta minősül jogilag ellenjegyzettnek!

7 LEHETŐSÉG=FELELŐSSÉG
Mintaszerződés alkalmazása esetén a pénzügyi ellenjegyzés magában foglalja annak igazolását is, hogy a szerződésen az Egyetem részéről kötelezettségvállalóként névvel, beosztással feltüntetett személy, a szerződés aláírására kötelezettségvállalóként ténylegesen jogosult. (2.2. (2) bekezdés) Felelős: szakmai előkészítő, kötelezettségvállaló, pénzügyi ellenjegyző

8 FORMAI KÖVETELMÉNYEK A szerződések megkötésére, amennyiben van a JIF által közzétett mintaszerződés, úgy az alkalmazandó. Amennyiben nincs vonatkozó mintaszerződés; vagy a megkötendő szerződés jellege, tartalma azt megkövetelik vagy a felek eseti megállapodása indokolja, a polgári törvénykönyvről szóló évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályainak megfelelő, folyamatos oldalszámozással ellátott egyedi szerződést készít elő az előkészítő. ( a)-b) pont)

9 TARTALMI ELŐÍRÁSOK Szabályzat pontjában előírt követelményeknek való megfelelősséget kell biztosítani! Erről a JIF gondoskodik, A tartalom szabadon nem változtatható és csak korlátozottan bővíthető (pl. feladat részletes leírása)

10 SZERZŐDÉSMINTA BEMUTATÁSA

11 MIKOR KELL JOGI VIZSGÁLATRA KÜLDENI?
Jogi vizsgálathoz és jogi ellenjegyzéshez (jogi ellenjegyzés) kötöttek: a nettó 3 millió Ft-ot elérő kiadással járó szerződések, a nettó 3 millió Ft-ot elérő bevétellel járó szerződések. ( (2) bekezdés) /az egyedi szerződéseket egyébként amennyiben eléri az 1 MFt-ot, jogi vizsgálatra kell küldeni + az ingyenes jogügyleteket/

12 SZERZŐDÉSKÖTÉS FOLYAMATA I. (3 MFt alatt)
Egyszerű, Gyors, Hatékony Lépések: Megfelelő mintaszerződés kiválasztása, letöltése JIF alhonlapjáról Minta kitöltése, egyeztetés a partnerrel Jóváhagyás (nyomtatás), pénzügyi ellenjegyzés, kötelezettségvállalás Szkennelt példány megküldése a szerződéses kataszterbe Nincsen szükség jogi vizsgálatra, jogi ellenjegyzésre! A szerződés jogilag ellenjegyzettnek minősül!

13 SZERZŐDÉSKÖTÉS FOLYAMATA II. (3 MFt-ot elérő)
Egyszerűbb, Gyorsabb, Hatékonyabb, mint az egyedi szerződések! Lépések: Megfelelő mintaszerződés kiválasztása, letöltése JIF alhonlapjáról Minta kitöltése, egyeztetés a partnerrel, tervezet véglegezése Jogi vizsgálatra megküldése a tervezetnek A JIF, amennyiben a jogi vizsgálathoz szükséges melléklet hiánytalanul kitöltve megküldésre került, az abban feltüntetett adatok alapján a szerződés tervezetet: mintaszerződés alkalmazása esetén 5 munkanapon belül vizsgálja meg; egyéb esetben 8 munkanapon belül véleményezi. ( (3) bekezdés) 4. Esetleges hiánypótlás, visszamutatás 5. Partnerrel történő újabb egyeztetés, ha szükséges 6. Jóváhagyás (nyomtatás), pénzügyi ellenjegyzés, kötelezettségvállalás 7. Szkennelt példány megküldése a szerződéses kataszterbe

14 JOGHATÁS A szabályzat hatálybalépésével egyidejűleg létrehozott és a JIF által folyamatosan aktualizált, a JIF alhonlapon közzétett „mintaszerződések” adatbázisban található mintaszerződések a szabályzat hatályba lépésének napjától jogi szempontból megfelelőnek tekintendők. Ezért azokat a mintaszerződéseket, amelyek csak a szerződéses alapadatok kitöltésével módosultak és nettó 3 millió forintot el nem érő, illetve meg nem haladó kiadással járnak, külön jogi szignóval, illetve ellenjegyzéssel nem kell ellátni. (2.3. (6) bekezdés)

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET Dr. Farkas Gábor
polgári és gazdasági jogi igazgató


Letölteni ppt "(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések