Bevezető gondolatként:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok munkaidő beosztása
Advertisements

Egyeztető eljárás.
A tanulók fegyelmi felelősségre vonásának aktuális előírásai
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Tanévnyitó értekezlet
az általános iskolákban
Mire jó a DÖK?.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Beiskolázási tájékoztató december
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az osztályfőnöki szerep története
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Állam munkavédelmi feladatai
Etikai alapelvek az ápolásban
Készítette: Susuk Judit Boroznaki Zita
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Munkahelyi egészség és biztonság
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyakorlati tanácsok az iskolai fegyelmi eljárásokkal kapcsolatosan
Nevelés és nevelői attitűdök
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A pedagógiai program készítése
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
BEVEZETŐ.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Iskolai közösségi szolgálat
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az adatvédelem szabályozása
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Ellenőrzések a köznevelési intézményekben Fejér Megyei Kormányhivatal.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A méltatlanság fogalmának új szabályai. AlaptörvényKttv.Kódex.
Szakiskolai fejlesztési program Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület Jó gyakorlat konferencia június 3. SZEKCIÓ: „Agressziókezelés, szocializáció”
Tanórán kívüli tevékenységek gazdagítási lehetőségei Varga Attila február 4.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanuló kötelességei és jogai
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

Bevezető gondolatként: „A törvényt megszegik, de törvény nélkül nincs élet!” (Thomas Mann)

Egy iskola szabályrendszere A kidolgozott szabályok elengedhetetlenek! Melyek ezek: Házirend, SzMSz Miért fontosak ezek? Értékközvetítő szerepük van. Szabályok nélkül nem, vagy szűkre szabott mozgástérrel lehet élni.

A jó házirend ismérve: A tanulói jogok és kötelességek pontosan meghatározottak, ehhez még hozzátartoznak a helyi specialitások. A legitimáció szerepe! A pontos szabályozásnak nagy jelentősége van, ugyanis a perdöntő lehet. nem tudja, mit kell betartani A tény nem tudása szentesít a jog nem tudása nem mentesít Ignorantia facti non iuris excusat

Vajon miért nem kedvelik a szabályokat? Állandó tagadás, amely szembenállásként jelentkezik. Mi lehet az oka? - biológiai, - fokozott „éntudat” ↔ bizonytalanság, - a társas kapcsolatok nem szilárdak, - a problémák generálása = játszmává alakul!

Még egy ok: Sok esetben a „valahova tartozás” igénye – kritikátlanul – sodorja a tanulókat bajba, a normák felrúgásához. „HA EZ AZ ELVÁRÁS (késés, felelőtlen viselkedés, durvaság, tiszteletlenség), AKKOR ENNEK MINDENKÉPPEN MEGPRÓBÁLOK ELEGET TENNI.” Magyarázat: a társakkal heti 30 – 32 óra együtt, a pedagógussal kevesebb!

A tanuló kötelességei és jogai 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Kötelességei: részt vegyen a kötelező és a választott, továbbá általános iskolában a tizenhat óráig tartó egyéb foglalkozásokon és szakmai gyakorlatokon, eleget tegyen - rendszeres munkával és fegyelmezett magatartással, képességeinek megfelelően - tanulmányi kötelezettségének, életkorához és fejlettségéhez - a házirendben meghatározottak szerint - közreműködjön saját környezetének, az alkalmazott eszközöknek a rendben tartásában, megtartsa az iskolai tanórai és egyéb foglalkozások, a kollégiumi foglalkozások, az iskola és a kollégium helyiségei és az iskolához, kollégiumhoz tartozó területek használati rendjét, az iskola, a kollégium szabályzatainak előírásait, § §

§ § óvja saját és társai testi épségét, egészségét, megőrizze, továbbá az előírásoknak megfelelően kezelje a rábízott vagy az oktatás során használt eszközöket, óvja az iskola létesítményeit, felszereléseit, az iskola, kollégium vezetői, pedagógusai, alkalmazottai, tanulótársai emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartsa, tiszteletet tanúsítson irántuk, segítse rászoruló tanulótársait, megtartsa az iskolai, kollégiumi SZMSZ-ben, továbbá a házirendben foglaltakat. §

FONTOS!!! Ha a nevelési-oktatási intézményt egyházi jogi személy vagy a vallási tevékenységet végző szervezet tartja fenn: SZMSZ-ében és házirendjében a vallási közösség tanításával összefüggő viselkedési és megjelenési szabályokat, kötelességeket, jogokat és hitéleti tevékenységet írhat elő, Az ott meghatározott kötelességek megszegése, elmulasztása miatt a gyermek, tanuló és a pedagógus ellen fegyelmi eljárás indítható.

§ A gyermek, a tanuló joga: személyiségi jogait, így különösen személyiségének szabad kibontakoztatásához való jogát, önrendelkezési jogát, cselekvési szabadságát, családi élethez és magánélethez való jogát a nevelési-oktatási intézmény tiszteletben tartsák, §

§ az emberi méltóság tiszteletben tartásával szabadon véleményt nyilvánítson minden kérdésről, az őt nevelő és oktató pedagógus munkájáról, az iskola, kollégium működéséről, tájékoztatást kapjon személyét és tanulmányait érintő kérdésekről, e körben javaslatot tegyen, kérdést intézzen az iskola, a kollégium vezetőihez, pedagógusaihoz, és arra legkésőbb a megkereséstől számított tizenöt napon belül érdemi választ kapjon. §

§ Jogai megsértése esetén - jogszabályban meghatározottak szerint - eljárást indítson, továbbá igénybe vegye a nyilvánosságot. §

§ Törvényben meghatározottak szerint kérje az őt ért sérelem orvoslását, az oktatási jogok biztosához forduljon. §

§ A gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi és lelki fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak. §

ESZKÖZÖK Komoly dilemma! Fegyelmező intézkedések Fegyelmi MEDIÁCIÓ

A normasértés fokától függő, kiszámítható kezelési rend! ESZKÖZÖK A normasértés fokától függő, átfogó, nyilvános, stabil., kiszámítható kezelési rend! Saját koncepció szerint!

Fegyelmező intézkedés 1.Az a tanuló, aki - tanulmányi kötelezettségeit folyamatosan nem teljesíti, vagy - a házirend előírásait megszegi, vagy - igazolatlanul mulaszt, vagy - bármely módon árt az iskola jó hírnevének, fegyelmező intézkedésben részesíthető, vagy részesül. 2.A fegyelmező intézkedés, a fegyelmi büntettet megelőző eszköz, alkalmazásakor figyelembe kell venni a tanuló életkori sajátosságait és a terhére rótt kötelességszegés súlyát. 3.A tanulóval szemben a következő fegyelmező intézkedések hozhatók: a/ szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetés (osztályfőnöki, szaktanári, ügyeletes tanári, igazgatói, tantestületi) b/ írásbeli intés (osztályfőnöki, igazgatói, tantestületi)

A fegyelmi eljárás 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról A fegyelmi eljárás és annak eredményeképpen meghozott fegyelmi büntetés arra alkalmas lehet, hogy „példát statuáljon”, arra azonban nem, hogy orvosolja a sérelmet.

Megtorlás és elrettentés A fegyelmi eljárás és fegyelmi büntetés kiszabása, megállapítása olyan eszköz az iskolák kezében, amelynek alkalmazása során a büntetés kerül előtérbe, a törvényben meghatározott joghátrány (szankció) alkalmazásával. Kettős cél fogalmazható meg: az elkövető megbüntetése (megtorlás), példastatuálás annak megelőzése céljából, hogy bárki kötelességszegést kövessen el. (elrettentés).

A fegyelmi büntetés lehet: a) megrovás, b) szigorú megrovás, c) meghatározott kedvezmények, juttatások csökkentése, megvonása, d) áthelyezés másik osztályba, tanulócsoportba vagy iskolába, e) eltiltás az adott iskolában a tanév folytatásától, f) kizárás az iskolából. A fegyelmi büntetés megállapításánál a tanuló életkorát, értelmi fejlettségét, az elkövetett cselekmény súlyát figyelembe kell venni. A fegyelmi büntetést a nevelőtestület hozza.