Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia."— Előadás másolata:

1 Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia

2 KAPCSOLATKOMPETENCIAAUTONÓMIA INTERAKCIÓ INSTRUKCIÓ OSZTÁLY- SZERVEZÉS Tanári tevékenység Gyermeki alapszükséglet AUTONÓMIA: mindenki a maga módján, önállóan tudja szabályozni, irányítani saját cselekedeteit. A tanulónak meg kell tapasztalnia az autonómia élményét ahhoz, hogy a tanulásban proaktív és motivált legyen. A választás és döntéshozás lehetősége motiválja őket.

3  A tanulás szervezése  A felügyelet és a folyamatos ellenőrzés módja  A fegyelmezetlenségre adott reakciók  Az órák közötti szünetek  A segítségnyújtás és irányítás módja  A tanteremben alkalmazott szabályok  Mekkora szabadságot kapnak a gyerekek Az autonómia szempontjából fontos tényezők:

4 A gyerekek sok mindent tehetnek önállóan A gyerekek sok mindent tehetnek önállóan Kezdeményezhetnek Kezdeményezhetnek Együtt dolgozhatnak és tanulhatnak Együtt dolgozhatnak és tanulhatnak Közös felfedezéseket tehetnek Közös felfedezéseket tehetnek Közösen szerezhetnek tanulási tapasztalatokat. Közösen szerezhetnek tanulási tapasztalatokat. Az autonómia olyan tanulási környezetet igényel, amelyben:

5 Egy ilyen tanulási légkörnek kettős pozitív hatása van: A gyerekek kiélhetik önállóságra és önmegvalósításra való belső törekvéseiket. A gyerekek kiélhetik önállóságra és önmegvalósításra való belső törekvéseiket. A pedagógus külön támogatásban, figyelemben és feladatban részesítheti azokat, akik ezt igénylik. A pedagógus külön támogatásban, figyelemben és feladatban részesítheti azokat, akik ezt igénylik.

6 Interakció - autonómia  A tanulóknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy saját munkájukra és magatartásukra reflektáljanak, arról véleményt nyilvánítsanak.  Tartsuk tiszteletben a gyerekek kezdeményezéseit! Hallgassuk meg és vegyük figyelembe azt, amit a gyerek mond!  A direkt irányítást váltsa fel az indirekt ösztönzés!

7 Ehhez szükséges, hogy:  A gyerekek váljanak felelőssé saját tanulásukért, hogy maguk fedezhessék fel a világot.  Aktívan vehessenek részt az ismeretek és az értő tudás elsajátításában, dolgozhassanak együtt és tanulhassák meg az önálló problémamegoldást.  Beszéljük meg a gyerekekkel az osztály életének szervezését!  Ruházzuk fel felelősséggel a gyerekeket!  Támogassuk az együtt és egymástól tanulást!

8 A csoportos munka során meghallgathatják, hogy mit gondolnak mások, és kifejthetik saját elképzeléseiket. Hagyjuk, hogy a gyerekek egymásnak magyarázzanak el dolgokat! A közös munkát irányítani is kell. Ehhez adhat segítséget a GÖMB-módszer. (Gondolkodás – Ötletcsere – Megbeszélés) Adjunk megerősítést a gyereknek, ha megtalálja egy feladat helyes megközelítését! Dicsérjünk hangosan, a hibákat azonban csak az érintettel közöljük!

9 Képek a csoportmunkáról:

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések