Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2010 - 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette : Mgr. Meleg Mária hittanár
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Gondviselés Óvoda – Eltelt 16 év…
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Napocska Napköziotthon
Roots & Shoots csoport megalakítása
Povorello XXI – A rend jövője PR és kommunikációs javaslatok.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
„Az asszonyok gyorsan eltávoztak a sírtól, félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. És íme, Jézus szembejött velük,
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Környezetértékelési módszerek
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Természeti erőforrások védelme
Az ember teremtése és bűnbeesése
CSALÁD.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Az ember = a tökéletes állat
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Isten családja vagyunk
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
PROGRAM.
ÚT AZ ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODÁHOZ
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
Ember és környezetének viszonya
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Budapest, A „fenntarthatóság” alappillérei Környezetvédelem Társadalom Gazdaság Megvalósulásának alapvető feltétele a szemléletváltás.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Összeállította: Szabó Ilona
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A dajka a nevelés folyamatában
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A teremtő és gondviselő Atya
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
VIII. A Szentlélek Isten
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Természetsarok a környezettudatosságért
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Óvodai szakmai képzések, programok a 2019/2020-as nevelési évben
Előadás másolata:

Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport

A munkacsoport működésének összefoglalása • A téma iránt érdeklődő katolikus óvodapedagógusok találkozásának megszervezése • A vallásos és erkölcsi nevelés megvalósításának segítése • A különböző intézményekben folyó vallásos és erkölcsi nevelés megismerése • Kiadványok készítése

A találkozásaink felépítése • Előadás hallgatása • Felvétel megtekintése • Kiscsoportos munka megvalósulása • Év végén kiadvány szerkesztése

Szentírási idézetek • „Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott.” (Ter 1,31) • „Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.” (Ter 1,28)

Szentírási idézetek • „Az embernek ezt mondta: Mivel hallgattál az asszony szavára és ettél a fáról, jóllehet megtiltottam, hogy egyél róla, a föld átkozott lesz miattad. Fáradsággal szerzed meg rajta táplálékodat életed minden napján.” (Ter 3, 17) • „Ezért az Úristen eltávolította az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből lett.” (Ter 3,23)

Környezettudatos magatartás • Olyan magatartásforma, amelynek célja az ember és a környezet harmóniájának megteremtése. • A környezeti érzékenység, a környezeti beállítódás egyrészt ösztönös (genetikai), másrészt tanult viselkedési mintáktól, tudományos ismeretektől, illetve ideológiailag alátámasztott eszméktől függ.

Környezettudatos magatartás katolikus hittel • A Teremtő munkatársaivá válunk, aki szüntelenül munkálkodik: „Jézus azonban azt mondta nekik: Atyám mindmáig munkálkodik, azért én is munkálkodom.” (Jn 5,17)

Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban • A környezettudatos nevelés célja: A környezet (természeti, társadalmi) fenntarthatósága érdekében szükséges ismeretek, magatartásminták, értékek és életviteli szokások megtanítása.

Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban • A környezettudatos viselkedést akadályozó tényezők: – Ismerethiány – Pozitív minta hiánya – A helytelen viselkedés elítélésének hiánya – A célért együttműködő közösségek gyengesége

Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban • A környezettudatos neveléshez szükséges irányelvek: – A környezet az emberiség közös öröksége – Megőrzése, fenntartása és javítása közös és egyéni kötelesség – A természeti erőforrások ésszerű felhasználásának jelentősége – Minden ember képes hozzájárulni a környezet védelméhez – Pozitív példa adása folyamatosan – Óvodában elsősorban az érzelmi nevelésre alapozva valósuljon meg – Az óvodások nevelésekor a szokásrendszer és az életvitel kialakításakor a környezettel kapcsolatos szempontok kellő súllyal szerepeljenek – A környezettudatos neveléssel kapcsolatos ismeretek (képzések, kiadványok, programok) az óvodapedagógusok széles köre számára legyen hozzáférhető – Az óvodások élményszerű tapasztalatszerzésének megvalósítása (kirándulások múzeumokba, állatkertekbe, természetséták arborétumokba, közeli parkokba), amelyek elősegítik a környezetre figyelő magatartásforma megalapozását – A gyermekeken keresztül a családok is megszólíthatók, megszólítandók

Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban • Segítség a katolikus óvodákban megvalósuló nevelőmunkához – Mindent a mennyei Atyának köszönhetünk! (gyönyörködés a teremtett világ szépségeiben) – Segédanyagok használata – Ötletek gyűjtése – Kipróbált, jól működő lehetőségek megosztása – Új lehetőségek keresése – Felelősségünk a teremtett világért – Példamutatás – Megjelenő területek összegyűjtése • fogyasztói pazarlás kerülése (víz, villany, gáz, étel, fölösleges vásárlások…) • saját megtapasztalások alapján szerzett benyomás (hírek, kirándulások, óvodai események…) – Szerepvállalás jelentősége • személyes cselekvés, aktív részvétel a környezet védelmében

Köszönöm a figyelmet!