Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természetsarok a környezettudatosságért

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természetsarok a környezettudatosságért"— Előadás másolata:

1 Természetsarok a környezettudatosságért
2019. január 31. Teremtésvédelmi munkacsoport II. foglakozása Készítette: Somogyiné Tálas Anikó munkacsoport vezető

2 „ A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben
„ A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben. Ó nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná javad, De nincs oly jó, melyben ne volna vész, Ha balga módra véle visszaélsz!” (William Shakespeare)

3 Tartalom Fogalmak: fenntartható fejlődés, környezettudatosság
Nevelési céljaink Feladataink Természetsarok a környezettudatosságért Ötletek a természetsarok kialakítására

4 Fogalmak A fenntartható fejlődés fogalma olyan fejlődési folyamatot jelöl, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket (Brundtland-jelentés, 1987, ENSZ). 

5 A környezettudatosság fogalma: A környezettudatosság a társadalom és tagjai számára legmegfelelőbb, hosszú távú környezeti érdekeket céltudatosan ötvöző, tudományosan megalapozott gondolkodás és az azon alapuló magatartásforma, melynek gyakorlati célja az „ember – környezet viszony” harmóniájának megteremtése. (* Kovács András Donát Magyar Tudományos Akadémia, RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét)

6 A környezeti nevelés prioritását az EU-s irányelvek és ennek megfelelően a közoktatási törvény írja elő, tehát nem lehet esetleges, személyfüggő, hanem minden pedagógus feladata és kötelessége, hogy a gyerekek életkorának megfelelően alakítsa a tanulási környezetet. ONAP: „… a fenntartható fejlődés érdekében helyezzen hangsúlyt a környezettudatos magatartásformálás alapozására, alakítására.” A természet nem termel felesleges anyagokat, melléktermékeket, minden a körforgás része. Egyszerű példával magyarázva ez azt jelenti, hogy a kukába kidobott "szemét" nem kerül vissza a körforgásba, hanem környezetétől elzártan tároljuk a hulladéklerakóban (köznéven: "szemétlerakó"). Azonban nemcsak mi, lakosok termelünk haszontalan, már nem hasznosítható hulladékokat, hanem az ipar és a termelés is. Magyarországon évente összesen 3 Gellért-hegynyi szemét keletkezik, aminek nagy része termelési hulladék és a lakosságra eső része ennek "csak" 5,3-5,5%-a (4,2-4,4 millió tonna), ami egy átlag magyar állampolgárra vetítve 1 kg/nap.

7 Nevelési céljaink támogatni a gyermekek környezettudatos magatartásának, életvitelének megalapozását, hogy a gyermekek érzékennyé váljanak környezetük állapota iránt. a gyermekek legyenek képesek a környezet sajátosságainak, minőségi változásainak felfedezésére és elemi szintű értékelésére, a környezetkímélő magatartás a gyermekek életvitelét meghatározó erkölcsi alapelv legyen

8 Összefoglalva: Környezeti kultúrára nevelés: magában foglalja a környezet védelmét is, de annál több. A környezeti kultúra: életmód, gondolkodás-és viselkedésmód, védelem, fejlesztés, okos és mértéktartó fölhasználás.

9 Feladataink az egész életen át tartó tanulás igényének és képességének megalapozása, környezetvédő szokások, magatartási formák kialakítása, felfedezéses tanulás, a problémamegoldás, tevékenység- és élményközpontú tanulási helyzetek alkalmazása, együttműködés, a társas készségek fejlesztése, felnőttek mintaadása, megfelelő tárgyi környezet kialakítása

10 Természetsarok a környezettudatosságért
Kijelölt hely a csoportszobában, ahol a gyermekek méretének megfelelő nyitott polcon, szekrényen, asztalon, stb. elhelyezhetőek: a természet által adott kincsek (közösen és a családi kirándulások alkalmával gyűjtött) mini könyvtár (óvodai, otthoni és könyvtári könyvek, folyóiratok) nagyítók, földgömb, kisállatok, növények, stb. Évszakfa Zöldfal, faliújság Időjárástábla Magyarországon 100 cég foglakozik hulladékok újrahasznosításával.

11

12

13

14

15

16

17 Játék Szemmelverés: Egy játékos kimegy a szobából, a többiek megbeszélnek egy egyszerű tevékenységet. A kiküldött játékos bejön, a többiek nem szólnak semmit, csak a szemükkel mutatnak, így kell rájönni, mit kell csinálni. Ha a játszók jól koncentrálnak egymásra, bonyolult cselekvési folyamatokat is végre tudnak hajtatni ilyen módon. (A beszéden kívül bármilyen más nonverbális jelzést is használhatunk a cselekvő segítéséhez pl.: mutogatás). ZÜMMÖGŐS Idő: perc Eszköz: - Létszám: fő A kiküldött társunknak kitalálunk egy rövid cselekvést, amit neki csak mozdulatokkal el kell játszania. Ha jó irányban mozog, zümmögni kezd a csoport, annál erősebben, minél közelebb van a jó mozdulatsorhoz. Ha rossz irányba indul, halkul a zümmögés.

18 Zöld fal/faliújság Ősz

19 Tél

20 Tavasz

21 Nyár

22 Időjárás tábla

23 Hónapok

24 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Természetsarok a környezettudatosságért"

Hasonló előadás


Google Hirdetések