Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fiatalság kezében a jövő!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fiatalság kezében a jövő!"— Előadás másolata:

1 Fiatalság kezében a jövő!
Tanösvényeink és a fenntartható turizmus

2 Fenntartható fejlődés fogalma
A fenntartható fejlődés (sustainable development) olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, You(th) Change!

3 A fenntartható turizmus
A turizmus története A fenntartható turizmus A görögök A rómaiak A középkor Az újkor You(th) Change!

4 A turizmus hatásai Előnyei Hátrányai You(th) Change!
Fellendítik a jelentéktelenebb településeket A kereskedelem, vendéglátás új munkalehetőségeket teremt Kifizetődővé válik a tömegközlekedés Felértékelődnek az ingatlanok Természeti értékek védetté válnak mint turisztikai látványosságok Hátrányai Természeti értékek kirablása Régi jellegzetességek eltűnése Környezetszennyezés: szemét Növekvő szennyvíz Természetes vizek szennyezése Szállodai hulladék Kipufogó gázok Ízlés torzító igénytelenség Tájjellegű éttermek eltűnése zaj You(th) Change!

5 Fenntartható turizmus
1982 UNEP (Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja) 1983 WTO Idegenforgalmi Világszervezet 1990 Vancouveri Világkonferencia You(th) Change!

6 Céljaink You(th) Change! Munkánk legfőbb célja: iskolánkban
és városunkban a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket megismertetni, azokban való részt vételt népszerűsíteni. Környezettudatos viselkedés kialakítása A városi környezetvédelmi programokat hirdetni. Népszerűsíteni a kirándulási lehetőségeket a városunkat környező hegyekbe. Legyen több „természet szerelmese”! Legyőzni modern civilizációnk teremtette kényelmességünket. Miért fontos ez? Nehezen alkalmazkodunk a természet közeli élethez (Kulturált WC hiányához). Ártalmatlan bogarakat, pockokat véres szörnyetegeknek nézzük.. Legtöbbünk a TERMÉSZETTEL csak képeken találkozott.. A filmek, számítógép világa egy pörgő élethez szoktat hozzá bennünket. Természet csendje a kirándulóknak csalódást okozhat Fiataloknak kevés szabadideje van. Lehet hogy a kirándulás csak az idősebb generáció szabadidős elfoglaltsága lett???. You(th) Change!

7 Feladataink erre a tanévre
Környezetünkkel szembeni felelősségtudatunk építése. Népszerűsíteni a kirándulásokat a tanösvényekre. Kirándulásokat szervezni a tanösvényekre Helyi környezetvédelmi életbe aktívan bekapcsolódni Tanulótársainkat minél aktívabban megszólítani You(th) Change!

8 Balaton mint turista látványosság
You(th) Change!

9 You(th) Change! Építészeti kincseink Festetics kastély
Helikon könyvtár Pető-ház You(th) Change!

10 Turisztikai látványosságok
Fő tér a Szentháromság szoborral és a modern színház épületével Iskolánk Festetics György bronz szobra You(th) Change!

11 Fő téri plébánia templom
Nevezetességek Balatoni Múzeum Helikon emlékmű Fő téri plébánia templom You(th) Change!

12 Amit egy turista felkeres
Csigaparlament Baba Múzeum Történeti panoptikum You(th) Change!

13 Kulturális programok You(th) Change!

14 Tanösvényeink You(th) Change!

15 A tanösvényeink tervezéséről
You(th) Change!

16 Mi mást nyújt egy tanösvény?
Közelebb kerülhetünk az itt élő emberekhez és tájakhoz Fehér Csaba You(th) Change!

17 Kirándulás a Kis-Balatonra
You(th) Change!

18 Nagy-pele tanösvény You(th) Change!

19 Csodabogyó-barlang You(th) Change!

20 Vidra tanösvény You(th) Change!

21 Családi kirándulás a Vidra tanösvényre
You(th) Change!

22 Záró gondolatok You(th) Change!
Kirándulásainkat könnyebben bejárhatóvá teszik a tanösvények. A természetben a turisták kevesebb kárt tesznek, ha a kijelölt turistautakat használják. Az ismeretterjesztőtáblákról hasznos információkat olvashatnak el a kirándulók a helyről ahová ellátogattak. Idegenvezetőt éppen úgy fel lehez kérni, mint a városnéző útakra (Balatonfelvidéki Park Fehér Csaba). Az idegenvezető és a táblák felkelthetik az érdeklődést a természet, természetszeretet, és ennek védelme iránt. Szabadidőnk eltöltésének kellemes helyei lehetnek a tanösvényeink. A tanösvények általában civilizációs kényelemmel is el vannak látva.. Játszóterek csábítják a kisgyerekeket. You(th) Change!

23 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Fiatalság kezében a jövő!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések