A civil szervezetek működését szabályozó jogi környezet kihívásai a gyakorlat szemszögéből.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Pénzintézeti cash-flowk
A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
Civil törvény.
Összeállította: dr. Wéber Jánosné dr. Nesz Éva törvényszéki bíró
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
A civil szervezetek áfa-alanyisága
Új szabályok a civil szférában
J OGSZABÁLYOK évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról (Civil.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
KÖZHASZNÚSÁGI TUDNIVALÓK Kinek kell rendelkeznie?  A napja előtt nyilvántartásba vett közhasznú,illetve kiemelkedően közhasznú jogállás.
Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok
Civil Szolgáltató Központ
Civil (nonprofit ) Sajátos számviteli elszámolások
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Civil Fórum Jászkisér, Civiltörvény; Ectv. Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Az új Civil Törvény Egyesületet érintő változások Leitol Tímea.
2011. évi CLXXV. TÖRVÉNY az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról 2011.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Cégnyilvántartás.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok Készítette:Czapkó Tiborné Tájékoztatási Osztály.
Új szabályok a civil szférában
Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
2011. évi CLXXV. törvény (hatályos:
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A hitelintézeti beszámoló
A civil szervezetek és a települési önkormányzatok együttm ű ködésének szervezeti és gazdasági kérdései Összeállította: Nagy József Nagy József a NAV.
Az új civil törvény – és a hatására bekövetkező szervezeti változások Fehér Miklós főtitkár.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
A civil szervezetek létesítő okiratának követelményei a Polgári törvénykönyv és a Civil törvény rendelkezései alapján Készítette: FORTIS ALAPÍTVÁNY 2015.
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Társasági adó Civil szervezetek adózása Tao tv. 9.§, 20.§, 29/A.§ (14), 6.sz. mell. A) része Civil tv. (2011. évi CLXXV.) 2.§ 1., 11. pontja,
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
NESZ Tagszervezetek mérleg és közhasznúsági beszámolója 2014.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
Beszámoló benyújtása A civil szervezet az elkészített beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét köteles minden év május 31. napjáig letétbe helyezni.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Nonprofit (civil) szervezetek működése, számvitele és adózása (beszámoló készítés, közhasznú jogállás megmaradása vagy megszűnése) Előadó:
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

A civil szervezetek működését szabályozó jogi környezet kihívásai a gyakorlat szemszögéből

Gottgeisl Rita könyvvizsgáló Magyar Adótanácsadók Egyesülete

Civil szervezetek működése • választások és döntések sorozata az erőforrások és javak felhasználásáról • létesítő okiratban meghatározott a cél érdekében • tartozásaiért saját vagyonával felel • alapítója, tagja a vagyoni hozzájárulásának megfizetésén túl a szervezet tartozásaiért saját vagyonával nem felel, • az éves költségvetését úgy kell megtervezni, hogy a bevételek és kiadások egyensúlyban legyenek

Civil szervezetek működése Létesítő okirat hatása a működésre cél szerinti tevékenység, ezen belül a közhasznú tevékenység tartalma vállalkozási tevékenység meghatározása Ezek alapján a bevételek és a költségek tervezése alapcél szerinti – vállalkozási – egyéb bevétel közvetlen - közvetett – egyéb költségek A mentességek és kedvezmények is a létesítő okiratban megfogalmazott célok és az ennek érekében végezett tevékenységekhez kapcsolódnak (TAO – ÁFA – SZJA)

Fogalmak meghatározás Gazdálkodó tevékenység [Ectv. 2.§ 10.]: A civil szervezet vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetére eredményt gyakorló gazdasági események. Gazdasági-vállalkozási tevékenység [Ectv. 2.§ 11.]: Jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező, üzletszerűen végzett gazdasági tevékenység, ide nem értve az adomány elfogadását, továbbá a bevétellel járó, létesítő okiratban meghatározott cél szerinti, valamint a közhasznú tevékenységet. Elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezet [Ectv. 2.§ 7.]: Amelynek éves összes bevétele 60%-át eléri vagy meghaladja a gazdasági-vállalkozási tevékenységből származó éves jövedelme

Fogalmak meghatározás Nem vállalkozási tevékenység a társasági adóban: • a közhasznú tevékenység és az alapító okiratában, alapszabályában nevesített cél szerinti tevékenység, ideértve az e tevékenységhez kapott támogatást, juttatást és a tagdíjat is; • a kizárólag a közhasznú tevékenységet vagy a cél szerinti tevékenységet szolgáló immateriális javak, tárgyi eszközök, készletek értékesítésének ellenértéke, bevétele; • a szabad pénzeszközök betétbe, értékpapírba való elhelyezése után a hitelintézettől, az értékpapír kibocsátójától kapott kamatnak, illetve az állam által kibocsátott értékpapír hozamának olyan része, amelyet a közhasznú tevékenység és a cél szerinti tevékenység bevétele az összes bevételben képvisel azzal, hogy a bevételt mindkét esetben e kamat és hozam nélkül kell számításba venni

Fogalmak meghatározás Közhasznú tevékenység [Ectv. 2.§ 20.] Minden olyan tevékenység, amely a létesítő okiratban megjelölt közfeladat teljesítését közvetlenül vagy közvetve szolgálja, ezzel hozzájárulva a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez Közfeladat [Ectv. 2.§ 19.]: Jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat, amit az arra kötelezett közérdekből, haszonszerzés nélkül, jogszabályban meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelve végez.

Közhasznú szervezet Hozzájárul a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez = ha az előző évről szóló beszámoló közhasznúsági melléklete célcsoportjára vonatkozó adatai alapján megállapítható, hogy a szervezet szolgáltatásai a szervezet  testületei tagjain,  munkavállalóin,  önkéntesein kívül, más személyek számára is hozzáférhetőek voltak.

Közhasznú szervezet Megfelelő erőforrás áll rendelkezésére = az előző 2 lezárt üzleti éve vonatkozásában a következő feltételek közül legalább az egyik teljesül:  az átlagos éves bevétele meghaladja az 1 MFt-ot, VAGY  a két év egybeszámított adózott (tárgyévi) eredménye nem negatív, VAGY  A személyi jellegű ráfordításai – a vezető tisztségviselők juttatásainak figyelembevétele nélkül – eléri az összes ráfordítás egynegyedét

Közhasznú szervezet Megfelelő társadalmi támogatottsága van=  ha az előző 2 lezárt üzleti éve vonatkozásában a következő feltételek közül legalább az egyik teljesül:  az SZJA 1%-ának a szervezet részére kiutalt összege eléri a közhasznúsági mellékletben szereplő korrigált összes bevétel 2%-át, VAGY  a közhasznú tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások elérik az összes ráfordítás felét a két év átlagában, VAGY  a közhasznú tevékenység ellátását tartósan (2 év átlagában) legalább 10 közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy segíti.

Közhasznú szervezet Társasági adó A közhasznú szervezetre vonatkozó rendelkezéseket először abban az évben lehet alkalmazni, amikor ilyenként besorolást nyer, • a nyilvántartásból történő törlést követően nem alkalmazható, • évközi besorolás-változás esetén az év utolsó napján fennálló besorolást kell az adóév egészére alkalmazni, kivéve az igazolások kiadása tekintetében • Az elsődlegesen vállalkozási tevékenységet végző nem alkalmazhatja a közhasznú szervezetekre vonatkozó előírásokat, abban az évben, amikor először ilyennek minősül – ilyenkor a társasági adó alapját is az általános szabályok szerint kell megállapítania

Civil szervezetek beszámolója Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet PK-142 A beküldő személyes adatai – a képviselő adatai Közhasznúsági melléklet: A szervezet azonosító adatai terjedelme > mint az érdemi részekre rendelkezésre álló rész Tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenység bemutatása - Közhasznú tevékenység bemutatása tevékenységenként Közhasznú jogállás – éves összes bevétel – ebből kiutalt SZJA 1 % Kiegészítő melléklet – támogatásból tárgyévre jutó – tárgyévben felhasznált – tárgyévben folyósított

Civil szervezetek beszámolója A civil szervezet köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét – ha kell, könyvvizsgálói jelentéssel együtt – az adott üzleti év mérlegforduló napját követő 5. hónap utolsó napjáig letétbe kell helyezni, és közzé kell tenni május 31-ig: a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet papíralapon kell az OBH-nak megküldeni július 1-től : az elektronikus eljárásra kötelezettnek a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet elektronikus úton kell az OBH részére megküldeni Ha ezt a kötelezettségét a civil szervezet elmulasztja, és egy éven belül nem pótolja, a bíróság ügyészségi ellenőrzést kezdeményez.

Civil szervezetek működése Minden beszámoló letétbe helyezés alkalmával a bíróság megvizsgálja, fennállnak-e még a feltételek, és ha nem • megszűnteti a szervezet közhasznú jogállását és • törli azt a közhasznú nyilvántartásból. [Ectv. 32.§ (6)] Mikor történik a törlés – mi történik a köztes időszakban? Közszolgáltatási szerződés [Ectv. 2.§ 21.] Valamely közfeladat ellátására kötött írásbeli szerződés. Civil szervezettel kizárólag akkor köthető, ha az rendelkezik közhasznú jogállással.

Civil szervezetek megújuló környezete Nagyon köszönöm a figyelmet! Gottgeisl Rita okleveles könyvvizsgáló Magyar Adótanácsadók és Egyesülete