Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI"— Előadás másolata:

1 A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ 2000. ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Szabó Gabriella

2 NAPI KÉSZPÉNZ ZÁRÓ ÁLLOMÁNY MAXIMÁLIS MÉRTÉKE
A készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év – éves szintre számított – összes bevételének 1,2%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 1,2%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. A jogelőd nélkül alapított gazdálkodónál az alapítás üzleti évében az összes bevételt a tárgyévi várható adatok alapján kell meghatározni.

3 DEVIZÁBAN VALÓ KÖNYVVEZETÉS
2009-től devizában való könyvvezetést választhat már az is akinek tárgyévi és előző évi bevétele + költsége + ráfordítása, illetve pénzügyi eszközei + pénzügyi kötelezettsége külön-külön is legalább 50%-ban (az eddigi 75%helyett) devizában merül fel. Választhatja az euróban való könyvvezetést is az, aki egyébként devizában vezetheti könyveit, akkor is ha ez a deviza egyébként nem az euró.

4 SAJÁTOS EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ
Az a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amely könyvvizsgálatra nem kötelezett, egyszerűsített éves beszámolóját, saját választása alapján a 98/A. § szerinti sajátos módon is elkészítheti. A sajátos egyszerűsített éves beszámoló csak mérlegből és eredménykimutatásból áll. 98/A. §: Sajátos szabályok (pl. üzleti vagy cégérték, valós értéken történő értékelés, saját termelésű készletek)

5 FOGALMI PONTOSÍTÁSOK I.
Kapcsolt fél (1725/2003 EK bizottsági rendelet) Ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok Értékesítés nettó árbevétele Egyéb bevételek (nyereség jellegű kerekítési különbözet) Egyéb ráfordítások (veszteség jellegű kerekítési különbözet) Befektetett pénzügyi eszközök kamatai, árfolyamnyeresége (kockázatitőkealap - jegyek hozama) Rendkívüli ráfordítások (visszafizetett fejlesztési célú támogatás)

6 FOGALMI PONTOSÍTÁSOK II.
A könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásának kötelező tartalma Könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzésének szabályozása (csak miniszter által akkreditált szervezet) Konszolidált éves beszámoló készítési kötelezettség A könyvviteli elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylat általános alaki és tartalmi kellékei (a gazdasági művelet teljesítésének időpontja, időszaka )

7 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések