Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás"— Előadás másolata:

1 Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás

2 EREDMÉNY ÉS VAGYON ÖSSZEFÜGGÉSE
A vállalkozások eredménye és vagyona között szoros összefüggés van, hiszen, ha az adózás előtti eredményt csökkentjük az adófizetési kötelezettséggel, és nincs osztalékfizetés, akkor a mérleg szerinti eredményt kapjuk meg. Ha a mérleg szerinti eredmény pozitív, akkor a vállalkozás vagyonát gyarapítja, ellenkező esetben csökkenti. A vállalkozások tevékenységük folyamán sokféle gazdasági műveletet végezhetnek, vannak olyan műveletek, amik a vagyon nagyságát, míg egyesek a vagyon összetételében okoznak változást.

3 A vagyon összetételét olyan gazdasági események változtatják meg, amelyek:
- az eszközök összetételének vagy - a források összetételének megváltozásával járnak. - a vagyon nagysága változhat (nőhet is vagy csökkenhet is): - idegen forrás bevonásával (hitelfelvétellel), vagy annak visszafizetésével, - tőkeemelés, vagy tőkeleszállítás útján, - a folyamatos gazdálkodás során létrehozott eredmény hatására.

4 AZ EREDMÉNY SZERKEZETE:
Eredménykimutatás: Jellemzője, hogy a jövedelmeket és ráfordításokat adott időszakban veszi figyelembe, ebből következik, hogy az elért teljesítményeket az elérésükért befektetettet ráfordításokkal méri össze, jól lehet értékelni a vállalat folyamatos működését.

5 AZ EREDMÉNY KELETKEZÉSE:
A vállalkozások működésének eredménye általában egy meghatározott időszakra vonatkoztatva tartalmazza az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbségét. Ha a bevételek meghaladják a kiadásokat nyereségről, ha a kiadások haladják meg a bevételeket veszteségről beszélünk. Realizált eredmény: - hozamai: az adott időszak alatt kibocsátott, értékesített szolgáltatások, eszközök számlázott ellenértéke, amennyiben a teljesítést a másik fél elismerte - ráfordítások: a kibocsátott, értékesített szolgáltatásokhoz, eszközökhöz hozzárendelhető költségek

6 Eredménykimutatás fogalma
Az eredménykimutatás (az éves beszámoló része) olyan könyvviteli okmány, amely egy adott időszakra vonatkozóan, összevontan és pénzértékben tartalmazza a vállalkozás hozamait és ráfordításait, valamint az ezek különbözeteként képződő eredményt vezeti le. 

7 Az eredménykimutatás célja
Az eredmény megállapítása a vállalkozás valamennyi tevékenységéből származó hozamok és költségek (ráfordítások) összegzése és összehasonlítása, meghatározva az érdekhordozóknak járó összegeket is. Az eredmény keletkezésére ható tényezők összegzett hatásainak számszerűsítése, informatív célból az egyes eredménykategóriák jól elkülönített meghatározása A vállalkozásnál maradó mérleg szerinti eredmény megállapítása Tulajdonosoknak kifizethető osztalék (részesedés) megállapítása Bevételek és ráfordítások eredménykategóriák szerinti csoportosításával a jövedelem összetevőinek egymás mellé állítása Állami költségvetésnek járó társasági adó fizetési kötelezettség megállapítása Mérleg szerinti eredmény (saját tőkét befolyásoló nyereség vagy veszteség) kimutatása.

8

9 Az eredménykimutatás jellemzői 1.
- a beszámolórendszer szerves része - a hozamokat és a ráfordításokat (költségeket) összehasonlítva állapítja meg az eredményt - az eszközök és források értékelésével, a mérleggel való szoros kapcsolat - naptári évre készül - tartalmazza az előző év adatait, a tárgyév adatait, az ellenőrzés során megállapított jelentős összegű hibák miatti módosításokat - az eredmény kétféle módszerrel összköltség eljárással és forgalmi költség eljárással lépcsőzetes vagy mérlegszerű szerkezetben vezethető le - az eredménykimutatás sémáinak tagolása hármas fokozatú

10 Az eredménykimutatás jellemzői 2.
eredménykategóriák: nagybetűvel jelöljük eredménycsoport: római számmal jelöljük eredménytételek: arab számmal jelöljük ezer Ft-ra kerekítve, magyar nyelven tartalmazza a bevételeket és a ráfordításokat lehetőség van az egyes tételek továbbtagolására vagy összevonására új tételek is felvehetők

11 Eredménykimutatás és kategóriái 1.
Üzemi vagy üzleti eredmény: a termelő vállalkozások eredményének döntő része üzemi, míg a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások eredményének nagy részét az üzleti eredmény teszi ki. Pénzügyi műveletek eredménye: a szokásos pénzügyi tevékenység velejárója, a pénzügyi műveletek bevételei és ráfordításainak különbségéből kapjuk. Szokásos vállalkozási eredmény: az egyik legfontosabb eredménykategória, ez mutatja a gazdálkodó által végzett rendszeres, folyamatos tevékenységek eredményét, s ennek nagysága meghatározó az adózás előtti eredmény összegében. Az üzleti (üzemi) eredmény és a pénzügyi eredmény különbségéből számítható. Rendkívüli eredmény: a vállalkozásoknál képződhet olyan eredmény, ami sem az üzleti, sem pedig a pénzügyi kategóriába nem tartozik bele. Számítása a rendkívüli bevételek és kiadások különbségéből.

12 Eredménykimutatás és kategóriái 2.
Adózás előtti eredmény: a szokásos eredmény és a rendkívüli eredmény különbsége adja. Adófizetési kötelezettség: törvény írja elő a társasági adó mértékét. Adózás utáni eredmény: adózás előtti eredmény és az adófizetési kötelezettség különbsége. Osztalék, részesedés: A tagok, tulajdonosok az adózás utáni eredményből fizethetnek osztalékot, részesedését, így csökkentve a vállalkozás mérleg szerint eredményét. Mérleg szerinti eredmény: az adózás utáni eredmény csökkentve az osztalék, részletfizetéssel.

13 Az üzleti év mérleg szerinti eredménye
+ Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye (A) +Pénzügyi műveletek eredménye (B) = Szokásos vállalkozási eredmény (C) +Rendkívüli eredmény (D) = Adózás előtti eredmény (E) – Adófizetési kötelezettség (XII) = Adózott eredmény (F) +Eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre (22) – Jóváhagyott osztalék, részesedés (23) = Mérleg szerinti eredmény (G)

14 RÉSZEREDMÉNYEK KAPCSOLATA
Üzemi-üzleti tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek eredménye Szokásos vállalkozási eredmény Rendkívüli eredmény ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY Adózott eredmény Társasági adó MSZE Jóváhagyott osztalék

15 TAGOLÁSTAN Forma (elrendezés) Egyoldalas (lépcsőzetes, fokozatos)
Kétoldalas (mérlegszerű) Soros

16 EGYOLDALAS FORMA Üzemi (üzleti) tevékenység ráfordításai
Üzemi (üzleti) tevékenység bevételei Üzemi (üzleti) tevékenység ráfordításai A) ÜZEMI-ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE (+/-) Pénzügyi műveletek bevételei Pénzügyi műveletek ráfordításai B) PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE (+/-) C) SZOKÁSOS TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE (+/-) Rendkívüli bevételek Rendkívüli ráfordítások D) RENDKÍVÜLI EREDMÉNY (+/-) E) ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY (+/-) Társasági adófizetési kötelezettség F) ADÓZOTT EREDMÉNY (+/-) Eredménytartalék igénybevétele osztalékra Jóváhagyott osztalék G) MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY

17 KÉTOLDALAS FORMA RÁFORDÍTÁSOK HOZAMOK (BEVÉTELEK)
Üzemi (üzleti) tevékenység A) Üzemi-üzleti tevékenység nyeresége Pénzügyi műveletek B) Pénzügyi műveletek nyeresége C) Szokásos vállalkozási nyereség Rendkívüli tételek D) Rendkívüli nyereség E) Adózás előtti nyereség Társasági adófizetési kötelezettség F) Adózott nyereség Jóváhagyott osztalék G) Mérleg szerinti eredmény (nyereség) H) Üzemi-üzleti tevékenység vesztesége I) Pénzügyi műveletek vesztesége J) Szokásos vállalkozási veszteség K) Rendkívüli veszteség L) Adózás előtti veszteség M) Adózott veszteség ET igénybevétele osztalékra N) Mérleg szerinti eredmény (veszteség) ÖSSZESEN (tevékenységek ráfordításai + adó + osztalék + msze) ÖSSZESEN (tevékenységek bevételei + eredménytartalék igénybevétele + msze)

18 SOROS FORMA Megnevezés Hozam (bevétel) Ráfordítás Eredmény
Üzemi (üzleti) tevékenység Pénzügyi műveletek Rendkívüli műveletek Tevékenységek összesen Adózás előtti eredmény


Letölteni ppt "Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések