Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Advertisements

SNI-s ALKALMAZÓI VERSENY. SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FŐVÁROSI INFORMATIKA TANULMÁNYI VERSENYE Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A magyar realizmus Munkácsy Mihály és a többiek. Munkácsy Mihály ( ) Romantikus hangvételű művei a magyarság sorskérdéseit jelenítik meg, de a.
Curie család Készítette: Prumek Zsanett. Marie Curie   Lengyel származású  Egyedüliként a két Nobel díjat is elnyerő tudós asszony kezdett.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Pályakereső évek Gyermekkortól a János Vitézig. Szlovák származás Petrovics István mészáros Hrúz Mária mosónő, cseléd Kiskőrös születés Félegyháza.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Magyarország a két világháború között
Lovagi tábor angol nyelvű foglalkozásokkal is
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Elvtársak!!!.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Pályaválasztási tanácsadás
Jókai Mór: Az arany ember
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
A bölcs ember Cliccate per sfogliare..
A mesterséges intelligencia alapjai
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Madách Az ember tragédiája elemzés
JÓ REGGELT! MA JÓ NAPUNK LESZ !.
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Peskőalja.
Mint a madár? Szitakötő 38. szám, 38 – 39. oldal.
2. Bevezetés A programozásba
Albert Einstein idézetek.
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Jókai Mór: Az arany ember
Beszámoló magyar nyelvből Szerző: Csiszár Virág Palics
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Család és iskola Nevelés.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
Középkor története 7. osztály
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
13 tanács egy életre.
Új pályainformációs eszközök - filmek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Klasszikus genetika.
TUDATOSSÁG ÉLJÜNK A JELENBEN.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Milyen értékeket hordozzon egy valódi költő verse?
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
…Alkotásod vázlatai meghozták kedvem, hogy megosszam Véled jelenlegleg íródó versemet. Ahogy levelemben említettem korántsem oly tiszteletre méltó, mint.
Fraktálok.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A gazdasági fejlettség mérőszámai
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
13 tanács egy életre.
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Miről álmodik a rezidens?
Oféliák színháza.
az Erasmus felsőoktatási csereprogramként indult SZÁMOKBAN köznevelés, felsőoktatás, felnőtt tanulás, szakképzés, sport, ifjúsági cserék.
Előadás másolata:

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger Jedlovszky Krisztina 12.b

Ernest Hemingway (1899-1961) Az „elveszett nemzedék” tagja (kiábrándultság, Gertrude Stein, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald) 1954: Nobel-díj Részt vesz az első és második világháborúban Tudósítások (spanyol polgárháború) Kalandos életút, számos szenvedély Élete végén elektrosokk kezelések, öngyilkosságot követ el Híresebb művei: Akiért a harang szól, Búcsú a fegyverektől, A nap is felkel

Keletkezés, cselekmény Kisregény 1952-ben adják ki, 2 évvel Hemingway Nobel-díja előtt Santiago (El Campeón) 84 napja nem fogott halat Manolin 40 nap után otthagyja Háromnapos küzdelem a marlinnal Passzátszél, cápák Szinte élőhalottként tér haza a hal csontvázával Manolin őrzi az álmát

Jellemzők Cselekvéssel és beszéddel jellemez Kerüli a tárgyi és lélektani részletező leírásokat (pl.: első bekezdés) Példázatos történet Mítoszi légkör (fenséges küzdelem) „Igazi öregembert akartam teremteni, igazi fiút, igazi tengert, igazi halakat és igazi cápákat. De ha elég jól és híven írtam meg őket, sok mindent jelenthetnek.”

Motívumok – I. Halász: ősi mesterség (erő, bátorság, értelem, ügyesség), bibliai vonatkozás (San Pedro, Santiago-Jakab) Öregség: - értékvesztés (felesége, El Campeón, fáradtság, sebek, alvászavarok), csak a szeme változatlan - számvetés (nem marad más számára csak a küzdelem és a remény) - elmúlás - elkerülhetetlen, hogy veszítsen(körülmények)

Motívumok - II. Tenger: rejtélyes, kiszámíthatatlan, közönyös (női/férfi spanyolban), egységbe fogja a motívumokat (élet, halál, jó, rossz, körforgás) Ember és a természet kapcsolata: - az ember és az állatok is a természet részei, egymásra utaltság (cápák, halak, „valami módon minden megöl mindent”) - a hal ellenfél, mert a küzdelem tárgya - az embert a remény emeli ki az állatok közül (nem a küzdelem) „Szeretlek, tisztellek, becsüllek. De megöllek még ma, mielőtt leszáll a nap”

Kettősség A halászat kimenetelében - az egyén vereséget szenved (öregség, körülmények, nem változtathat) - példázat szintjén győztes (elejti a halat, legyőzhetetlen, magatartása tovább él benne és tanítványában) A mű időbeliségében - az egyén ideje - mítoszi időtlenség (tenger, visszatérés a faluba, értékek továbbadása)

"Az ember nem arra született, hogy legyőzzék - az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha." Köszönöm a figyelmet!