Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Középkor története 7. osztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Középkor története 7. osztály"— Előadás másolata:

1 Középkor története 7. osztály
A Nagy Szabadságlevél Középkor története 7. osztály

2 Vázlat: A „Nagy Szabadságlevél” Angolos „szócséplés”
A XIV. – XV. század társadalma A piros és a fehér rózsa háborúja

3 Földnélküli János (1199-1216) II. Henrik legkisebb fia
A bárók őt okolják a kudarcokért. + a király összeveszett III. Ince pápával is = a pápa megtiltja a misézést Angliában. Végül mégis az uralkodó enged.

4 Magna Charta Libertatum
1215-ben a bárók fellázadnak Földnélküli János ellen, aki kénytelen volt aláírni a Magna Charta Libertatumot (Nagy Szabadságlevelet). Ezt a főurak állítják össze, célja, hogy korlátozza a király hatalmát.

5 Tartalma: korlátozta az uralkodói önkényt; védte a hűbéresek jogait és vagyonát a legfelsőbb rétegektől a legalsóbbig; megtiltja a királynak, hogy közvetlenül ítélkezzen az alattvalói fölött bírósági döntés nélkül elkobozhassa földjeiket; Európában elsőként fogalmazta meg az egyén sérthetetlenségének elvét. Ez az elv az emberi jogok védelmének alapfeltétele.

6 Magna Charta Libertatum:
a király kötelezettséget vállal, hogy nem fogja adókkal terhelni a hűbéreseit nem fosztja meg az egyházat a jogaitól védelmezni fogja a törvényességet és a rendet harcol a tisztségviselők visszaélései ellen elősegíti a kereskedelem fejlődését A Nagy Szabadságlevél még a jobbágyságot is védte (megtiltotta, hogy bírósági végzés nélkül megfosszák őket munkaeszközeiktől és jószágaiktól).

7 III. Henrik Gyámjai megerősítették a szabadságjogok érvényességét. Felnőtt korában Henriknek sikerült maga ellen fordítania a nemességet: francia feleséget választott, akivel nagy udvartartás érkezett Angliába.

8 1258 – oxfordi („őrült”) országgyűlés
A nemesség bizottságokat hozott létre a megvesztegethető tisztségviselők kiszűrésére. Ezek azonban csak a főurak érdekeit védték. A lovagok követelték, hogy a védelmet terjesszék ki rájuk is. + hozzájuk a városlakók egy része és a bárók Simon de Monfort által vezetett csoportja. A nemesség kettészakadt.

9 Simon de Monfort Anglia diktátora
1265

10 Az első angol Parlament

11 I. Edward

12 közösségek vagy polgárok háza
Alsóház közösségek vagy polgárok háza a grófságokból érkezett lovagok és a városok küldöttei Felsőház lordok háza a főurak és az egyházi vezetők üléseztek itt Parlament „imamalom” „szócséplés”

13 Wat Tyler vezette parasztlázadás 1381

14 A piros és a fehér rózsa háborúja

15 Lancaster York Richárd herceg IV. Edward VI. Henrik Anjou Margit

16 VI. Henrik Anjou Margit Richárd yorki herceg IV. Edward

17 IV. Edward III. Richárd testvére

18 VII. (Tudor) Henrik

19 Összefoglalás Milyen körülmények között született meg a Nagy Szabadságlevél? Mi a Magna Charta lényege, és kinek az érdekeit védte? Mikor hívták össze az angol parlamentet? Hogyan működött az angol parlament? Milyen változások mentek végbe az angol társadalomban? Mit váltott ki a Wat Tyler-féle parasztlázadás? Mi volt a rózsák háborújának kiváltó oka?

20 Házi feladat 5 § 171. oldal Miben különbözött a rózsák háborúja egy közönséges belviszálytól?

21 Köszönöm a figyelmet! ©Lengyel Mária Derceni Középiskola, 2013


Letölteni ppt "Középkor története 7. osztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések