Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve."— Előadás másolata:

1 A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.

2 Összefoglalva 4 törvény
A magyar országgyűlés elfogadja, de az érvénybe lépéshez Ferenc Józsefnek szentesítenie kell. Csak akkor szentesíti, ha megkoronázzák. 1867. jún 8-án magyar királlyá koronázzák. (Egyfajta gesztusként még a feleségét is megkoronázzák) Szentesíti a kiegyezési törvényt, így létrejön egy paritás elvű alkotmányos monarchia, az Osztrák-Magyar Monarchia Ez 1918-ig állt fenn.

3 Előzmények 1848-49-es szabadságharc során ütköznek az érdekek
Kialakul a modern magyar nemzet Az osztrák császári seregek győzedelmeskednek Ezután neoabszolutizmus (megtolás, Haynau rémuralma, Bach-korszak) Deák Ferenc a Pesti Naplóban közölte Húsvéti cikkét Porosz-osztrák-olasz háborúban osztrák vereség

4 Tartalma előszentesítési jog Ő nevezi ki a miniszterelnököt Az ország önállóságot kap (külügy, hadügy és ezek pénzügyei) Ferenc József a hadsereg parancsnoka Közös súly- és mértékrendszer Közös fizetőeszköz (korona) Sor kerül még az országon belüli nemzetiségi kérdések rendezésére is, illetve kiegyezés a horvátokkal is


Letölteni ppt "A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések