Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klasszikus genetika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klasszikus genetika."— Előadás másolata:

1 Klasszikus genetika

2 Genetikai alapfogalmak
GÉN = a DNS értelmes információt kódoló szakasza STRUKTÚRGÉN = egy fehérjét kódoló DNS szakasz A fehérjekódoló szekvenciák a humán genomnak mindössze 1,5%-át teszik ki. Az emberi DNS génre osztható

3 Genom Genom = egy élőlény génjeinek összessége Genomika = vizsgálja az egyes genomok szerkezetét, a gének eloszlását, számát, méretét, elhelyezkedését, biológiai szerepét, összehasonlítja a különböző genomokat egymással.

4 Human Genom Projekt Mit tudtunk meg a Human Genom Projectnek köszönhetően? • 9 ember (1 nő és 8 férfi) genomi bázissorrendjét írták le • a humán genom 3,3 milliárd bázisból áll az emberi DNS csak génre osztható • között zajlott, költsége: kb. 3 milliárd $ volt

5 Érdekességek az egyes élőlények genomjáról
Hány génünk van? Ember: Egér: Muslica: C. elegans fonálféreg: gén

6 Kromoszómaszám HAPLOID: a sejtben minden kromoszómából 1 van
DIPLOID: a sejtben minden kromoszómából 2 van

7 Lókusz Lókusz = a gén helye a kromoszómán

8 Allél Allél: a géneknek a természetben előforduló változatai Az allélok mutációval keletkeznek és egymástól bázissorrendjükben eltérnek.

9 Allélok jelölése Ha egy génnek 2 allélja van:
Ha kettőnél több allélja van:

10 Genotípus, fenotípus Genotípus: az élőlényt a génjeivel jellemezzük
Fenotípus: az élőlényt a megjelenő tulajdonságával jellemezzük

11 Homozigóta, heterozigóta
Homozigóta: ha adott lókuszon két azonos alléllal rendelkezik a diploid egyed Heterozigóta: ha két eltérő allélja van

12 Párosítsd! A, gén B, allél C, homozigóta D, heterozigóta E, genotípus F, fenotípus A génnek a természetben előforduló változata Egy élőlény megjelenő tulajdonsága Egy tulajdonságért felelős DNS szakasz AA vagy aa genotípus Az egyed egy génnek két eltérő alléljával rendelkezik. Az egyed génjeinek összessége

13 Allélok közti viszony Domináns-recesszív: Az egyik gén elnyomja a másikat

14 Allélok közti viszony Intermedier: a két allél kölcsönösen gyengíti egymást és egy köztes tulajdonság jelenik meg

15 Allélok közti viszony Kodominancia: mindkét allél hatása megjelenik a fenotípusban

16 Allélok közti kölcsönhatások
Egy gén két allélja közti viszony 3 féle lehet. …(1)…… esetben a két allél erőssége megegyezik és kölcsönösen gyengítik egymást. Ilyenkor egy ……(2)…. tulajdonság jelenik meg. ……(3)….. öröklődésről akkor beszélünk, ha az egyik allél elnyomja a másikat. Az elnyomott allél a …(4)… allél, az uralkodó a …(5)… A harmadik típus esetén szintén egyforma erősségű mindkét allél, és mind a kettő kifejeződésre jut a fenotípusban. Ezt … (6)….. viszonynak nevezik.

17 Keresztezések jelölése
P: parentes (szülői nemzedék) G: gaméták (ivarsejtek alléljai) F1: filiales (első utódnemzedék)

18 Feladat A borsó mag színe lehet sárga vagy zöld. A szín domináns-recesszív öröklődést mutat és egy gén 2 allélja felel érte. A sárga színt okozó allél a domináns. Írjuk fel a lehetséges genotípusokat és a hozzá tartozó fenotípusokat! Homozigóta sárga és zöld magvú borsókat keresztezve milyen lesz az első és a második utódnemzedék?

19 Feladat A csodatölcsér virágszíne intermedier öröklődést mutat. A virágszín lehet piros, fehér és heterozigóta formában rózsaszín. - Írjuk fel a lehetséges genotípusokat és a fenotípusokat. Milyen virágú növények csíráznak ki két rózsaszín csodatölcsér keresztezéséből származó magokból?


Letölteni ppt "Klasszikus genetika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések