Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több."— Előadás másolata:

1 Gyógy és termálfürdők Budapesten

2 Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több mint 10 fürdője volt a városnak. A fürdők második virágkorukat Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) idején élték(legalább 20 fürdő volt) A török hódoltság alatt a fürdőépületek lettek a város legmegbecsültebb épületei,ők is rengeteg fürdőt építettek az itt töltött 150 év alatt. Török barátaink távoztával a fürdők ismét romlásnak indultak. Felújításukra,újbóli népszerűségükre a 18. századig kellett várni. Ebben az időben születtek az első tanulmányok is a gyógyvizek hatásairól,összetételéről.(PL:az ásványvizek, a kincstár terhére végzendő analizálására és jegyzékbe foglalására 1762 ben.) Érdekesség:Budapest 118 természetes termálkútja naponta 70 millió liter 21-78 Celsius fokos gyógyvizet ad. Érdekesség:Budapest 118 természetes termálkútja naponta 70 millió liter 21-78 Celsius fokos gyógyvizet ad.

3 Rudas Gyógyfürdő és Gellért Gyógyfürdő Rudas gyógyfürdő Az I. kerületben található. Központja a XV. században épült. Kizárólag férfiak látogathatják. Uszoda része 1986-ban épült. Jellegzetessége a nyolcszögletű medence(az első dián látható) Gellért Gyógyfürdő A XI. kerület népszerű fürdője. Forrásainak első említése a XV. Században. 1918-ban nyílt meg. Szinte az összes,létező gyógykezelés megtalálható benne.

4 Rudas Gyógyfürdő 1566-1572 között épült,a török korban. Ún. ilidzsa típusú fürdő(víz hasznosítása) magja a török fürdő nyolcszögletű medencéje 2004-ben nagy átépítésen ment keresztül. Specialitása az ivókúra, 3 forrás vizét lehet inni(Hungária,Attila, Juventus) Idült kopásos megbetegedésekre ajánlják,baleseti utókezelés,műtétek utáni kezelés. Vize:kalciumban és magnéziumban gazdag,többnyire (1930-as évek óta )fúrt kutakból származik.

5 Gellért gyógyfürdő A város leghíresebb fürdője. XVII.században sárosfürdőnek nevezték,a feltörő forrásiszap miatt 1918-ban nyílt meg mai formájában. Vize forróbb az átlagosnál. Vizének főbb összetevői: nátrium, kalcium- magnézium-hidrogénkarbonát,kloridok és szulfátok

6 Főbb fürdők elhelyezkedése térképen

7 Figyeltetek? Figyeltetek? Hány fürdője volt a városnak a rómaiak idejében? Kb. 10 Kinek az uralkodása alatt volt a fürdők 2. fénykora? Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) Melyik fürdőben van a legsokrétűbb kezelés? Gellért Fürdő Hány természetes forrása van Budapestnek? 118

8 Felhasznált irodalom http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%9 1i http://www.epitoanyagabc.hu/furdoszobak/szakmai_cikk/1.php http://www.termalfurdok.hu/gyogyfurdok-bovebben.php?id=23 http://www.termalfurdok.hu/gyogyfurdok-bovebben.php?id=22 http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/hu/rudas/elerhetoseg http://www.termalfurdo.net/furdo/gellert-gyogyfurdo-budapest

9 Készítette: Orosz Bence Ipari SzKI és Gimnázium Veszprém 2012.március 14.

10 A termálvíz egyéb megjelenési formái (saját élményem)* A tapolcai Berger Károly-barlangot a mélyből feltörő termálvíz hozta létre. Magyarország legnagyobb tavas barlangja. Érdekesség: Felfedezése puszta véletlen volt. 2002-ben egy szálloda végzett fúrásokat,ekkor került elő a barlang első szakasza


Letölteni ppt "Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több."

Hasonló előadás


Google Hirdetések