Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mesterséges intelligencia alapjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mesterséges intelligencia alapjai"— Előadás másolata:

1 A mesterséges intelligencia alapjai
Problémák Készítette: Kovács Zita (DEIK, 2015/16/II.)

2 1. Rozoga híd Adott egy híd és a bal oldalon 5 ember. Ezek az emberek rendre 12, 8, 6, 3, 1 perc alatt képesek átjutni a hídon a túloldalra. Továbbá van egy darab zseblámpa. Feladat: átjutni a túloldalra az alábbiak szerint: 30 percen belül Egyszerre maximum 2 fő (ekkor a lassabb sebességével haladnak). Az átkeléshez szükség van a lámpára.

3 2. Kecske, farkas, káposzta
Egy folyó egyik oldalán található a kecske, a káposzta és a farkas. A révész viszi át őket a túloldalra, a csónakban egyszerre egyet tud vinni, de úgy, hogy nem maradhatnak egy oldalon felügyelet (révész) nélkül: a kecske a farkassal, a kecske a káposztával Feladat: add meg az átszállítási sorrendet!

4 3. A HÁROM SÖRÖSPOHÁR Adott 3 darab söröspohár, mindegyik felfelé (talppal lefelé) fordítva. Kérdés: elérhető-e, hogy mindegyik fejjel lefelé legyen, ha egyszerre pontosan két poharat lehet fordítani (ezt akárhányszor megtehetjük)?

5 4. Kezdj a négyessel! A 4-es számból indulva szeretnénk elérni más számokat, eközben három lépést hajthatunk végre: hozzáírunk még egy 4-est hozzáírunk egy 0-t elosztjuk a számot 2-vel Érjük el például a 2014-et! (példa: érjük el az 5-öt: 4 -> 40 -> 20 -> 10 ->5)

6 5. shikaku kényszerkielégítéses feladat
rajzold meg a téglalapokat, ezzel kitöltve a táblázatot minden téglalap annyi cellából áll, mint amennyi a téglalapban elhelyezkedik (értelemszerűen egy téglalapban egy szám áll) nincs átfedés shikaku-puzzle.com

7 6. 3 kancsó Van 3 darab jelzés nélküli kancsó, egy 8 literes, egy 5 literes és egy 3 literes. Kezdetben a 8 literes kancsó tele van borral (például: Tanyamacska). Feladat: átöntögetésekkel érjük el, hogy valamelyik kancsóban 4 liter bor legyen!

8 7. 2 kancsó Van 2 darab jelzés nélküli kancsó, egy 5 literes és egy 3 literes. Mindkettő üres. Továbbá van egy vízcsap is, korlátlan használattal. Feladat: érjük el, hogy az 5 literes kancsóban legyen 4 liter víz! (átönteni, kiönteni és teletölteni tudunk)

9 8. 8-as játék (tili-toli) Kezdőállapotból a cél elérése: 1 2 4 6 3 7 5

10 9. 4 királynő (n királynő) Egy 4x4-es (nxn-es) sakktáblára felhelyezhető-e 4 (n) darab királynő, hogy ne üssék egymást?

11 10. Hanoi tornyai Adott három rúd és három különböző méretű korong, melyek az ábrának megfelelően helyezkednek el. Feladat: áthelyezni a korongokat a C rúdra, úgy, hogy: egyszerre 1-et tudunk áttenni mindig az adott rúdon legfelsőt csak üres rúdra vagy olyan rúdra, amelyen csak nagyobbak vannak 1 2 3 A B C


Letölteni ppt "A mesterséges intelligencia alapjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések