Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Nagy Nóra K. 11. B."— Előadás másolata:

1 Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.
Újkori olimpia Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.

2 Az újkori Olimpia elődje: Costwold Games
Costwold Games elnevezésű versenysorozatokat pünkösd táján tartották. A többnapos versenysorozatban voltak atlétikai versenyek, botvívás, birkózás, lófuttatás, nyúlvadászat, sakk, ének, zene. A játékokon – az ókori versenyekkel ellentétben – nemi és osztálykülönbségre való tekintet nélkül mindenki részt vehetett. Ezért ezek a játékok szellemiségüket tekintve már nem álltak messze az újkori olimpiáktól.

3

4 Előolimpiák Görögország: 1859, 1870, 1875, 1889, 1893
Németország: 1830-as évek Franciaország Anglia Évszázadokon át Európa-szerte több helyen is próbálták életre kelteni az antik görög sportjátékokat.

5 1896. április 6. és 15. között került megrendezésre az első újkori olimpia, melynek Athén adott otthont. Jelszava: „A lényeg nem a győzelem, hanem a küzdelem maga.” Az első helyezést ezüst éremmel díjazták. 241 sportoló vett részt. 9 sportág. 43 helyszín. 60 ezer néző. I. György görög király nyitotta meg a rendezvényt.

6 Összesen 122 érmet osztottak ki:
Görögország 46 Egyesült Államok 20 Németország 13 Franciaország 11 Nagy Britannia 7 Magyarország 6 Dánia 6 Ausztria 5 Svájc 3 Ausztrália 2

7 Kezdetekben Nem volt túl nagy sikere a játékoknak, mert a világkiállítások és a tudomány háttérbe szorította őket. Az 1900-as párizsi és az 1904-es st. Louisi sem aratott túl nagy sikert. Ezek mellett rendeztek időközi játékokat is (pl.: ban).

8 Ókori Olimpia Újkori Olimpia Csak férfiak Férfiak és nők egyaránt Meztelenül Megfelelő sportruházatban Szórakozás céljából Béke, Csak görög nemzetiségűek Bármely ország, bármely nemzetiség Meghatározott társadalmi réteg Nem határozzák meg a társadalmi réteget Csak az első helyeztetett díjazták Első, második és harmadik helyezést Koszorúval illeték a győztest Érmek és pénzjutalom Fegyverszünetet kötöttek a játékok ideje alatt A győztesnek szobrot állítottak Istenként tisztelték a győztest A győztesnek soha többé nem kellett adót fizetnie


Letölteni ppt "Készítette: Nagy Nóra K. 11. B."

Hasonló előadás


Google Hirdetések