A műszaki rajzok alaki követelményei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Tóth György 2015/16. Műszaki dokumentáció Cél: a termék legyártható és reprodukálható legyen! Tartalmazza: A gyártáshoz szükséges műszaki rajzokat A műszaki.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Térkép készítése adataiból
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
2. előadás Viszonyszámok
Adatbázis normalizálás
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
A program főmenüjében a Könyvelés -> Számlázás -> Számlakészítés menüpontot kell választani
Microsoft Office Publisher
Egyszerű kapcsolatok tervezése

A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
SZÁMVITEL.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Szervezetfejlesztés II. előadás
1993-as közoktatási törvény
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Szerkezetek Dinamikája
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Standardizálás.
Adatbázis alapfogalmak
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Önköltségszámítás.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Műszaki rajz A műszaki rajz a mérnökök közötti kommunikáció elsődleges formája A műszaki rajz egy olyan dokumentum, amely a tervező elképzeléseit, elgondolásait.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Ez az előadás alcíme vagy a tárgy neve vagy a konferencia neve
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Szöveges adatok tárolása
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
A geometriai transzformációk
Munkaszámos munkaidő nyilvántartás
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
Előadás másolata:

A műszaki rajzok alaki követelményei 5. előadás

Rajzlapok kialakítása és méretei A kiinduló rajzlap területe 1 m2 A kiinduló és a származtatott rajzlapok megfelelő oldalainak aránya:

Rajzlapok kialakítása és méretei Az így meghatározott rajzlap elnevezése: A0 Méretei: a=0,841 m b=1,189 m A sorozatos félbehajtással kapott többi rajzlap adja az előnyben részesített ISO-A sorozatot.

Az A0-A3 méretű rajzlapokat csak fekvő, az A4 méretűt pedig csak álló helyzetben szabad használni.

Központjel, azonosító mező, vágási jel

Feliratmezők műszaki rajzokon Minden műszaki rajzot vagy műszaki dokumentációt feliratmezővel kell ellátni. A feliratmezőt a rajzterületen belül, annak jobb alsó sarkában helyezzük el, határoló vonalát vastag folytonos vonallal rajzoljuk.

Feliratmezők műszaki rajzokon A szükséges információkat az egymáshoz csatlakozó mezőkben kell csoportosítani a következők szerint (MSZ ISO 7200): azonosító mező nyilvántartási vagy azonosítási szám (rajzszám) a rajz címe (megnevezés) a rajz törvényes tulajdonosának neve kiegészítő információk megadására szolgáló mezők

Elrendezési példák

A kiegészítő információkat az adott mezőn belül a következők szerint különböztetjük meg: 1. jelek (vetítési módra utaló jelkép, fő méretarány, …) 2. műszaki információk (a felületkikészítés módja, az alak- és helyzettűrések jelölése, …) 3. adminisztrációs információk (rajzlap mérete, módosítási jel, …)

Darabjegyzék műszaki rajzon A darabjegyzék általános esetben a műszaki rajz része, de külön lap is lehet Ha a műszaki rajz tartalmazza, akkor a rajz olvasási irányában helyezkedjen el, és a feliratmezőhöz csatlakozzon Határoló vonalát folytonos vastag vonallal kell megrajzolni Külalakját tekintve oszlopos kialakítású

Az információkat a következő csoportosításban kell megadni, a sorrend tetszés szerinti lehet: tételszám (a darab tételszáma) megnevezés (a darab elnevezése) mennyiség (a megnevezés oszlopban szereplő alkatrész darabszáma) hivatkozás (a rajzdokumentációban meg nem határozott alkotó részek azonosítása, pl.: szabványszám) anyag (a felhasznált anyagfajta és minőség)

Tételszámok műszaki rajzon A tételszámozást lehetőség szerint egymást követő sorrendben végezzük, az egy szerkezeti egységen belül az azonos alkatrészeknek azonos tételszámot adjunk A rajzon levő összes tételszámot azonos típusú és magasságú számmal a méretek kétszeresére kell készíteni, és a munkadarab körvonalán kívül kell elhelyezni

A tételszámokat a munkadarabhoz mutató-vonallal kell kapcsolni a következők szerint:

A mutatóvonalak ne keresztezzék egymást A tételszámok lehetőleg függőleges oszlopokban és/vagy vízszintes sorokban helyezkedjenek el A munkadarabok tételszámai megadhatók közös mutatóvonalon is Az azonos munkadarabok tételszámait elég egyszer megadni

A tételszámozás sorrendje Lehetséges szerelési sorrend Az alkotóelemek jelentősége Egyéb logikai sorrend

A műszaki rajzok vonalai Folytonos, vastag és vékony vonal Folytonos szabadkézi törésvonal Szaggatott vonal Pontvonal (vékony, vastag) Kétpontvonal Nyomvonal

A különböző típusú vonalak jellemző alkalmazási esetei

Rajzolási szabályok Rajzainkon kétféle vonalvastagságot kell alkalmazni úgy, hogy a vastag és vékony vonal aránya 2:1-nél kisebb ne legyen. A vonalvastagságokat a rajz mérete és fajtája szerint kell kiválasztani, a következő sorozatból: 0,18; 0,25; 0,35; 0,5; 0,7; 1,0; 1,4; 2,0 mm. Ügyeljünk rá, hogy a párhuzamos vonalak közötti legkisebb távolság ne legyen kisebb, mint az ábra vastag vonalának a kétszerese. A 0,7 mm-nél kisebb távolság azonban nem javasolt.

Ha két vagy több vonal egybeesik, akkor a következők szerint kell az elsőbbséget megállapítani: látható körvonalak és élek (folytonos vastag vonal, A típusú) nem látható körvonalak és élek (szaggatott vonal, E vagy F típusú) metszősíkok (pontvonal, a végeknél és a metszősík irányváltásainál vastag, H típusú) középvonalak és szimmetriatengelyek (pontvonal, vékony, G típusú) súlyvonalak, gyökvonalak (kétpont-vonal, K típusú) méretsegédvonalak, mutató- (vetítő-) vonalak (folytonos vékony vonal, B típusú)

Rajzaink akkor lesznek szépek és áttekinthetők, ha a vonalakkal kapcsolatban a következő rajzolási követelmények is érvényesülnek: A párhuzamos pont- és szaggatott vonalakat egymáshoz képest elcsúsztatva kell megrajzolni! Ügyeljünk rá, hogy a szaggatott és pontvonalak csak vonalszakaszokon kereszteződjenek!

Rajzainkon a 12 mm-nél kisebb elemek szimmetriatengelyét vékony folytonos vonallal rajzolhatjuk

Műszaki rajzainkon valamely jellemzőhöz (méret, tárgy, körvonal, …) mutatóvonal csatlakoztatható. ponttal, ha a tárgy körvonalán belül végződik nyílheggyel, ha a tárgy körvonalára mutat pont vagy nyílhegy nélkül, ha méretvonalon végződik

A műszaki rajzok feliratai A műszaki rajzok és műszaki dokumentációk feliratainak követelményeit is szabványok (MSZ EN ISO 3098 sorozat) adják meg. A feliratoknak ki kell elégíteni a következő igényeket: olvashatóság egységesség alkalmasság mikrofilmezésre és egyéb reprodukálásra

A feliratok betűket, számokat és írásjeleket (továbbiakban: jelek) egyaránt tartalmaznak. A szabvány alapméretnek a nagybetűk h magasságát tekinti. Ezt az alapméretet írásnagyságnak is nevezzük.

A szabvány megengedi a függőleges (álló) és a 15-kal jobbra dőlt jelek használatát is. Ezen túlmenően mindkét változatban „A” és „B” típusú írást is rögzít. A gépészeti rajzokon hagyományosan a „B” típusú jelek használatosak.

A műszaki rajzok méretaránya A műszaki gyakorlatban nem tudjuk az alkatrészeket mindig természetes nagyságukban ábrázolni. Ilyenkor célszerűen megválasztott méretarányban dolgozunk, nagyítunk vagy kicsinyítünk. Méretaránynak a rajzon mérhető teljes (törés nélküli) hosszméret és a valóságos tárgy ugyanezen hosszméretének arányát nevezzük. Valóságos nagyságban dolgozunk, ha méreteink 1:1 méretarányúak. Kicsinyítünk, ha a méretarány 1:1-nél kisebb, tehát az ábrázolt tárgy rajza kisebb, mint a valóságos méret. Nagyítunk, ha a méretarány 1:1-nél nagyobb, tehát az ábrázolt tárgy rajza nagyobb, mint a valóságos méret.

Javasolt méretarányok Elnevezés Javasolt méretarányok Nagyítás 50:1 20:1 10:1 5:1 2:1 Valóságos nagyság 1:1 Kicsinyítés 1:2 1:5 1:10 1:20 1:50 1:100 1:200 1:500 1:1000 1:2000 1:5000 1:10000

Műszaki rajzok módosítása Rajzmódosításon minden olyan, az eredeti rajzon átvezetett változtatást, javítást, törlést vagy kiegészítést értünk, amely nem jár a rajz azonosító adatainak (rajzszám, megnevezés) változtatásával (MSZ 23003). Kétféle rajzmódosítást különböztetünk meg: közvetlen módosítás (az érvénytelen adatok vagy ábrarészletek áthúzása) közvetett módosítás (a rajz érvénytelen részeinek teljes törlése)

Közvetlen rajzmódosítás A megváltozott méretet, jelet, feliratot vékony folytonos vonallal át kell húzni, és az új adatot az áthúzott rész közvetlen közelében elhelyezni

Az érvénytelen részt vékony folytonos vonallal körül kell keríteni és két, egymást keresztező vonallal áthúzni. Az új részt az érvénytelen ábrarész közelében, elfordítás nélkül kell elhelyezni a módosításra utaló felirattal együtt

Ha az értelmezéshez elegendő, akkor az érvénytelen ábrarész áthúzható vékony vonalkákkal, és az új rész közvetlenül az ábrába rajzolható

Ha egy ábra, vagy annak valamelyik vetülete teljes egészében megváltozik, akkor az érvénytelen ábrát vagy vetületet át kell húzni és mellette az új ábrát megrajzolni

Közvetett rajzmódosítás Közvetett módosításnak kell tekinteni és új, eredeti rajzot kell készíteni abban az esetben, ha a változtatások átvezetéséhez nincs elegendő hely, vagy a módosított rajz - a változtatások nagy száma miatt - nehezen lenne áttekinthető.

Módosítási értesítő Minden végleges rajzmódosításhoz módosítási értesítőt kell kiadni. A módosítási értesítő minimális adattartalma: a módosítási értesítő megjelölése (bejegyzési vagy nyilvántartási szám) a módosítás időpontja a módosítás érvénybe lépésének ideje a módosítással érintett rajzok azonosító jelölései (rajzszáma, azonosító száma)

A módosítási értesítő minimális adattartalma (folyt.): a módosítás oka és részletes ismertetése, amelyből a módosítást megelőző és követő állapot egyértelműen megállapítható a módosítási értesítő összes lapjainak száma és az adott lap sorszáma a módosítási értesítő kiadásáért felelős személy(ek) neve és aláírása a módosítási értesítő címzettjeinek felsorolása