Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:"— Előadás másolata:

1 T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Az adatbázis azonos jellemzőjű, többnyire strukturált adatok összessége amelyet egy tárolására, lekérdezésére és szerkesztésére alkalmas szoftvereszköz kezel. Ez a szoftver az adatbázis-kezelő (DBMS: Database management system). Az adatbázis struktúrált azaz több részből felépülő. Főbb részei: adattáblák: adatok tárolása lekérdezések: adatok visszakérése űrlapok: adatmódosítás megkönnyítése, szépítése jelentések: nyomtatási képek T.R.

2 T.R. Adatállományok szerkezete Rekord:
az egy egységet leíró jellemzők összessége. (Az adatállomány egy eleme.) Mező az adatállomány összes elemének egyazon jellemző adata. Adatállomány M e z ő k T.R. Rekordok

3 T.R. Adatbázis szerkezetek - hierarchikus
1. Hierarchikus adatbázis szerkezet Fa-struktúrához hasonló módon valósul meg az adatok tárolása. Az adatok között szülő gyermek kapcsolatot hoznak létre oly módon, hogy az adatoknak tetszőleges számú leszármazottja lehet, de őse csak egy. Ezt a szerkezetet személyi számítógépek esetén csak ritkán alkalmazzák, főként nagygépes környezetben fordul elő. T.R.

4 T.R. Példa hierarchikus adatbázis szerkezetre ISKOLA
név, cím, igazgató TANÁR név, szsz, szül, cím TANTÁRGY név, tanterem T.R.

5 T.R. Adatbázis szerkezetek - hálós 2. Hálós adatbázis szerkezet
A hálós adatbázis nagyban hasonlít a hierarchikus szerkezethez, de itt nem csak több leszármazottja, hanem több őse is lehet az adatnak. A többnyire szintén nagyszámítógépes rendszerben használt szerkezet hátránya, hogy a használatához bonyolult láncolólisták szükségesek, így nagy a tárigényük. T.R.

6 T.R. Adatbázis szerkezetek - objektum orientált
3. Objektum orientált szerkezet Az objektum orientált adatszerkezet építőelemei az objektumok. Az objektumot nem csak tulajdonsága, hanem viselkedése is jellemez, így a valós világ modellezésére alkalmasabb. öröklés: az öröklésben résztvevő objektumok egymással hierarchikus kapcsolatban vannak. Az öröklő objektum a szülő összes tulajdonságát és viselkedését átveszi, emellett speciális új tulajdonságokkal és viselkedéssel is rendelkezhet Kerékpár tulaj mozog Kismotor hajtóanyag T.R. berreg

7 T.R. Adatbázis szerkezetek - relációs
4. A relációs adatbázis szerkezet Adattáblák A kétdimenziós adatállományokat az előzőekből kifolyólag lehetséges táblázatos formában is ábrázolni, ahol a sorok jelképezik a rekordokat, az oszlopok pedig a mezőket. T.R.

8 T.R. Adatbázis szerkezetek - relációs
4. A relációs adatbázis tulajdonságai Táblázatokban ábrázolja az adatokat. Egy sor-oszlop találkozásnál (cella) csak egyetlen elemi adat szerepelhet. Egy oszlopban csak azonos típusú adatok lehetnek. Egy adattáblában nem lehet két azonos nevű oszlop (egyedi mezőnevek). Oszlopok és sorok sorrendje lényegtelen. A táblák közötti relációk kapcsolómezőkön át valósíthatók meg. T.R.

9 T.R. Kulcsok - elsődleges kulcs Elsődleges kulcs:
Olyan mező v. mező kombináció mely a táblázat sorainak egyértelmű azonosítására szolgál. Lehet egyszerű és összetett. Egyszerű elsődleges kulcs: Egyetlenegy oszlop elég egy-egy sor azonosítására. Összetett elsődleges kulcs: Előfordul, hogy több oszlopkombinációjára van szükség egy-egy sor azonosításához, ilyenkor összetett elsődleges kulcsról beszélünk. Az elsődleges kulcsot aláhúzással szokás jelölni. Az elsődleges kulcs mező(i) nem maradhat(nak) üresen! T.R.

10 T.R. Kulcsok - példa egyszerű elsődleges kulcsra
Ebben, az előzőekben már megismert táblában, nem célszerű a Név mezőt választani elsődleges kulcsnak, mert akkor nem vihetnénk fel 2 azonos nevű embert, pedig erre gyakran szükségünk lehet. Megoldásként elképzelhető egy új egyértelmű azonosító mező felvétele a táblába. pl. szemigszám: személyi igazolvány szám T.R.

11 T.R. Kulcsok - példa összetett elsődleges kulcsra
Összetett elsődleges kulcsra van szükségünk a következő példában: Magyarázat: a kölcsönzések sorait nem azonosíthatjuk egyedül a kölcsönző személyi igazolvány számával, mert az több sorban előfordul. Hasonlóan a könyv számához. Sőt még e kettő együttese sem elég, hiszen ugyanaz az ember, ugyanazt a könyvet még egyszer kölcsönözheti (de itt csak más időpontban)! T.R.

12 T.R. Kulcsok - idegen kulcs Idegen kulcs:
ezzel a kulccsal tudunk hivatkozni egy másik, a hivatkozó táblázattal logikai kapcsolatban levő táblázatra. Az idegen kulcsnak megfelelő érték a hivatkozott táblában elsődleges kulcs. Az idegen kulcsot szaggatott vonallal húzzuk alá. T.R.

13 T.R. Kulcsok - példa idegen kulcsra
A felső adattáblában a kölcs. szem. ig. száma mező elsődleges kulcs, hivatkozik az alsó tábla EGY sorára! T.R.

14 Redundancia Adatbázis kezelés során - ellentétben a táblázatkezeléssel - az adatok tárolására szolgáló szerkezetet még az adatbevitel előtt ki kell alakítanunk: Adattáblák neve Mezők neve Mezők típusa Elsődleges kulcsok A szerkezetet úgy kell kialakítanunk, hogy az összes fontos jellemző tárolása megtörténjen. Ezek kiküszöbölésére több egymással kapcsolatban lévő adattáblára kell bontani adatbázisainkat! AZ ADATOK TÖBBSZÖRÖS TÁROLÁSA (redundancia) AZONBAN FELESLEGES, ÉS ELLENTMONDÁSOKAT (anomáliákat) EREDMÉNYEZHET! T.R.

15 T.R. Táblázatkezelő vagy adatbázis-kezelő?
Táblázatkezelőt választunk, ha: kisebb mennyiségű, egyszerűbb szerkezetű adatot kell tárolni nem különösebben fontos az adatbiztonság ha sok számítást, esetleg elemzéseket kell végeznünk az adatokon Adatbázis-kezelőt választunk, ha: nagy mennyiségű, összetett szerkezetű adatot kell tárolnunk fontos az adatok ellenőrzött bevitele, az adattárolás biztonsága fontos az adatok gyors kezelése, visszakeresése összetett csoportosításokat, összegzéseket, szűréseket kell végezni el akarjuk rejteni a felhasználók elől az adatszerkezeteket és a „nyers” adatokat T.R.


Letölteni ppt "T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések