Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata."— Előadás másolata:

1 Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata a miért kérdés részletező megválaszolása, azaz a fejlesztés tárgyára vonatkozó követelmények azonosítása, leírása és az érvényes követelmények kijelölése. A szakasz termékei a követelményspecifikációk.

2 A követelmények forrásai problémák és változtatási igények nyilvántartása, amit az üzemeltetés alatti problémakezelés vezet

3 különféle dokumentumok (jogszabályok, szabályzatok, szabványok, szoftverdokumentációk, ajánlatkérés, ajánlat, szerződés szakmai melléklete, tanulmányok,...); kérdőíves felmérések; interjúk a felhasználói oldal képviselőivel; megfigyelés (az üzleti folyamatok vagy a jelenlegi rendszer feldolgozási folyamatainak megfigyelése); a külvilág, a partnerek jelzései; az elemző józan esze (legfőképpen az inkonzisztens vagy a korlátokat túllépő követelmények felismeréséhez nélkülözhetetlen). A követelmények forrásai

4 E szakasz alapvető termékei az összegyűjtött követelmények leírása (specifikációja); rendszerszervezési változatok (javaslatok) és értékelésük; elemzési modellek, amelyek többsége formailag hasonló a tervezési modellekhez a követelményeket tesztelő prototípus és értékelése; tanulmányok.

5 A funkcionális követelmények specifikálása Használati eset diagramok Jacobson és társai 1992. Előny: bárki elkészítheti, kevés és egyszerű szabály, a felhasználóval készült interjú alatt felvázolható – visszajelzés, közös nyelvet beszélnek-e.

6 A használati eset diagramok célja, jelentősége alkalmasak a szolgáltatásokra vonatkozó követelmények specifikálására és alkalmasak a felhasználói szerepkörök azonosítására, kijelölik a rendszer határait; támpontot adnak a projekt által igényelt erőforrások meghatározásához; megalapozzák a fejlesztő projekt ütemezését, idő- és költségtervezését, bemenetül szolgálnak a tesztspecifikációk készítéséhez.

7 A használati eset diagram szimbólumai Aktor: Az aktorok felhasználói szerepköröket, illetve a rendszer határain kívül eső, de vele kapcsolatba álló olyan elemeket jelentenek, amelyek adatforgalomban állnak a rendszerrel. Actor Ügyfél

8 Használati eset: A használati esetek a rendszer azon szolgáltatásai (funkciói), amelyeket a felhasználók látnak, azaz amelyekkel az aktorok közvetlen kapcsolatba kerülnek. Jelük: „krumpli” (ellipszis) benne a funkció nevével. A használati eset diagram szimbólumai Bankszámla- kivonat kérése

9 Aktor és használati eset kapcsolata Az aktor és a használati eset kapcsolata általában valamilyen kommunikációs viszonyt jelent. Jele: kétirányú kommunikáció esetén az aktort és a használati esetet összekötő egyszerű vonal, de egyirányú kommunikáció esetében lehet az adat (üzenet) áramlásának irányát mutató nyíl is.

10 Használati esetek közötti függés Fajtái: Tartalmazás: egy A használati eset mint funkció részfunkcióként tartalmaz (használ) egy B használati esetet. Opcionális kiegészítés: az A használati eset opcionális kiegészítése a B használati esetnek, ha speciális feltételek teljesülése esetén (de csak akkor) a B-vel együtt az A is végrehajtódik.

11 A függés jele: szaggatott vonal. A tartalmazást jelölő nyíl a tartalmazott használati eset felé mutat és «include» sztereotípia minősíti.

12 Az opcionális kiegészítést jelölő nyíl a kiegészített használati eset felé mutat és «extend» sztereotípia minősíti.

13 A diagramon megjelenő szimbólumokhoz (aktorokhoz, használati esetekhez, összekötő vonalakhoz) további szöveges leírások is kapcsolhatók. Esetleg az egy-egy használati eseten belüli történések más diagramtechnikával (tevékenységdiagrammal, szekvenciadiagrammal) vagy szöveges forgatókönyvvel részletezhetők.


Letölteni ppt "Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések