Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
LEVEGŐT! Balázs Katalin Környezeti kémia. KÖD, FÜST, HAB.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Regionális konferencia Szolnok március 12..
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Érintésvédelem. Célja Az érintésvédelem célja, hogy intézkedésekkel megelőzze a villamos berendezések aktív részével való érintkezést (közvetlen érintésvédelem),
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
KÉSZÍTETTE: ESZTERGOMI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Esettanulmány: egy inf. rendszer adatszerkezetének kialakítása ● Könyvtári adatbázis: ● Könyvek adatai: leltári szám, jelzet, szerző, cím, kiadás, ár,
Advent tűzveszélyei KÉSZÍTETTE:
Valószínűségi kísérletek
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Vezetékes átviteli közegek
Pályaválasztási tanácsadás
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Becslés gyakorlat november 3.

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Tűz- és balesetvédelem
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT” EFOP-1. 3
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Állványokra vonatkozó követelmények
Colorianne Reinforce-B
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
MOZGÓ SZÍNPAD Molino Kft
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A hétköznapok kémiai biztonsága
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Advent tűzveszélyei KÉSZÍTETTE:
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Épületek egészségtana
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
MÉZEK KÉMIÁJA PÁLYÁZAT
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Elektromosság létrehozása az üzemanyag cellában
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016. Bevezetés http://tp1957.atw.hu/lm_0.ppt

A 3/15. M labor gyakorlatai (terv) 2016. 01. 13. Sz Bevezetés, tűz- és balesetvédelem, csoportbeosztás 2016. 01. 20. Sz Sav – bázis titrálások 2016. 01. 27. Sz Sav – bázis titrálások 2016. 02. 03. Sz Komplexometriás titrálások 2016. 02. 10. Sz Komplexometriás titrálások 2016. 02. 17. Sz Gravimetria 1. 2016. 02. 24. Sz Talajkivonatok készítése, vizsgálata 2016. 03. 02. Sz Pótlabor (elmaradt mérések pótlása) 2016. 03. 09. Sz Gravimetria 2. 2016. 03. 16. Sz Argentometria 2016. 03. 23. Sz Levegő vizsgálat 2016. 03. 30. Sz Permanganometria 2016. 04. 06. Sz Permanganometria 2016. 04. 13. Sz Jodometria 2016. 04. 20. Sz Pótlabor (elmaradt mérések pótlása)

Szükséges felszerelés Egyéni felszerelés Füzetek: jegyzőkönyv – számítógéppel készítve vagy egyedi A3-as lapok (francia kockás) vagy beadási füzet, francia kockás (pl. 88-32) mérési füzet Egyéb: vegyszeres kanál, fém csipesz, védőszemüveg, védőkesztyű, gyufa, törlőrongy, természetesen írószer és számológép (nem telefon!). A mérések receptjei fent lesznek a tp1957.atw.hu oldalon. Csoport felszerelés: fénymásoló papír 500 lap/csoport/tanév

Tűz- és balesetvédelem 1. A laboratóriumban a fő veszélyforrások: Vegyszerek Gáz Elektromosság Tűz, égés Üvegtörés Csúszás Vegyszerek használata Az adott célra alkalmas vegyszerek közül a legkevésbé veszélyeset használjuk. Vegyszerhez kézzel ne nyúljunk, csak erre való eszközzel (kanál, spatula).

Tűz- és balesetvédelem 2. A vegyszeres dobozból vagy üvegből csak a szükséges mennyiséget vegyük ki, mert visszatenni nem szabad a vegyszert. Maró vegyszerekkel, savakkal, lúgokkal való munka esetén kötelező a megfelelő védelem (kesztyű, szemüveg, fülke) használata. Marás esetén bő vízzel való öblítést alkalmazzunk. Mérgező gázok gőzök fejlődésével járó műveleteket (akár az illékony savak kimérését is) fülke alatt elszívás használatával végezzük. A vegyszerek és oldatok maradványait jellegüktől függően külön kell gyűjteni, csak a környezetre nem veszélyeseket szabad a lefolyóba kiönteni.

Tűz- és balesetvédelem 3. A gáz használata, veszélyei Csak hibátlan eszközöket (égő, gumicső, vízfürdő és szerelvények) használjunk! A hibás eszközök balesethez vezethetnek. Az égők meggyújtását a tanult szabályos módon végezzük! Az elektromosság veszélyei Elektromos eszközöket csak megfelelő érintésvédelem (törpefeszültség, földelés vagy kettős szigetelés) esetén használjunk! A földelt készülékekhez földelt vezetéket és dugaszoló aljzatot (konnektor) használjunk, e nélkül veszélyesek lehetnek. Sérült vezetékű eszközt, nem biztonságos konnektort ne használjunk.

Tűz- és balesetvédelem 4. Tűzveszély Tűzveszélyes anyagokkal csak nyílt lángtól és izzó tárgyaktól távol dolgozzunk. Tűz esetén a megfelelő eszközöket (oltó, pokróc, vészzuhany) használjuk, a tanárnak jelentsük. Ha valaki ég, a tűzoltó pokróc vagy a vészzuhany alkalmazásával oltsuk el, az égési sérültet orvosnak kell ellátnia. Törött üvegeszközzel ne dolgozzunk, ha eltörik, a szilán-kokat óvatosan szedjük, illetve söpörjük össze, dobjuk ki. A laboratóriumban a nedves kő csúszhat. Ezt elkerülendő nem szabad futni a laborban, a kiömlött folyadékot pedig azonnal fel kell takarítani.

Csoport beosztás 15. M 1. csoport 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 15. M

Jegyzőkönyv készítés A jegyzőkönyv tartalma A mérés címe Dátum Adatok, számítások A mérés elve, reakció- Mérési adatok egyenlet … A szükséges anyagok Számítások és veszélyességi kódjaik … A szükséges eszközök A mérés menete A mérés eredménye Szám (kerekítés), egység. Beadás: lehet aznap, de legkésőbb a következő alkalomra.