Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése"— Előadás másolata:

1 Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Előadó:

2 Főzés közben a tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül!
A főzés, mint tűzveszélyes tevékenység kiemelt veszélyforrásnak tekinthető otthonunkban, hiszen a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, súlyos következményekkel járhat. Mindez alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért a főzés, mint tűzveszélyes tevékenység végzése közben érdemes fokozottan odafigyelnünk. A tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, hiszen a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) gyorsan továbbterjednek a lángok. Fontos, hogy sem főzés, sem pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! A lakás elhagyásakor minden esetben zárjuk el a tűzhelyet, mert számos tűzeset oka az, hogy a lakásból eltávozó személy elfelejti, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt. Van, amikor nem várt körülmény vonja el a figyelmét arról, vagy jelent akadályt abban, hogy időben visszatérjen valaki. [184.] 2

3 Főzés, sütés közben meggyulladt olajat, zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani!
Legegyszerűbb megoldás a tűz oltására: az égő zsiradékot tartalmazó edény fedővel történő letakarása. Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! [185.] 3

4 A konyhában keletkező kis kiterjedésű tüzet
próbáljuk először magunk eloltani; saját életünk és testi épségünk veszélyeztetése nélkül! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet. [187.] [186.] 4

5 Eldobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű
A hulladékgyűjtőbe, kukába ne dobjon: égő gyufát, izzó dohányneműt. [188.] Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését. [187.] [189.] 5

6 [185.] http://img.reblog.hu/blogs/16873/tuzgomb1650e.gif?w=550&full=1
[184.] [185.] [186.] [187.] [188.] [189.] [190.] Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését. 6


Letölteni ppt "Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések