Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt"— Előadás másolata:

2 JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Életvédelmi Szabályokhoz kapcsolódó program

3 Mikor kell és mikor nem JSA-t készíteni?
JSA-t a munkaengedélyezés előtt kell elkészíteni és kötelezően alkalmazandó mind a saját, mind pedig a kivitelező munkavállalók számára!!! JSA-t kell készíteni: EBK szempontból kritikus tevékenységekre, ha az elvégzendő munkafolyamat a munkautasításban leírtaktól el fog térni, minden új munkautasítás készítésekor és annak módosításakor, JSA-t nem kell készíteni, ha: van a munkafolyamatra kidolgozott munkautasítás, készült a tevékenységet is magába foglaló EBK terv, emelési terv, üzemzavaros (azonnali) besorolású munkák esetében.

4 EBK szempontból kritikus tevékenységek, melyek esetében szükséges JSA-t készíteni
beszállással járó munka; tűzveszéllyel járó munka; veszélyes készülékek elsődleges megbontása, technológiai rendszer nyomás alatti részeinek megbontásával járó munkák, vészátfejtések – minden olyan tevékenység, amikor a veszélyes anyag szabadba kerülésével számolni lehet; technológiai rendszerek vegyszeres tisztítása, melynek során a vegyszeres tisztítási adatlap kitöltése kötelező; be- vagy leeséssel, elmerüléssel fenyegető felszín felett illetve víz alatt végzett munka, amennyiben nincs kiépített műszaki védelem; magas nyomású tisztítás; vállalkozók általi párhuzamos munkavégzés, amennyiben veszélyeztetik egymás biztonságos tevékenységét; egyéb, különösen megnövekedett kockázatú vagy különleges feltételek között végzett munkák (különösen a földmunka, fóliasátor alatt, műanyag alagútban vagy bármely más módon lehatárolt területen, inertizált légkörben) az üzemeltető egyedi döntése alapján.

5 Mi a „Munkavégzést közvetlenül megelőző kockázatértékelés - LMRA”?
Az LMRA (munkavégzést közvetlenül megelőző kockázatértékelés) egy a munkavégzők által elkészített értékelés, mely során meggyőződnek arról, hogy a tervezett munka a helyszíni adottságok, a létszám, a felkészültség, a munkaeszközök és a védőeszközök figyelembe vételével biztonságosan elvégezhető. Az LMRA a munkavégzés helyszínén a munkát végző munkavállalók bevonásával (az érvényes munkaengedély birtokában) készül el, mely folyamatot a helyszíni irányító fogja össze. LMRA-t kell készíteni: minden írásban (MeFTIR-ből vagy tömbből) kiadott munkaengedély mellé, melyet a munkaengedéllyel együtt a munkavégzés helyszínén kell tartani.

6 JSA-LMRA státusz Kérik-e az engedélykiadók a JSA-t vagy a munkautasítást? Minden szükséges esetben készítenek JSA-t? Milyen módszert alkalmaznak a JSA készítésre? Megfelelően végzik a dolgozók az LMRA-t?

7 balesetmentes munkavégzést kívánunk!
Köszönjük a figyelmet, balesetmentes munkavégzést kívánunk!


Letölteni ppt "JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések