Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
a szóbeli 16/A tételéhez

2 A 16. tétel tartalma Ismertesse a hulladékkal kapcso-latos tudnivalókat és a hulladék-képződéssel járó tevékenységeket! A hulladék és veszélyes hulladék fogalma, hulladékok csoportosítása eredet, halmazállapot és veszélyesség szerint. Hulladékképződéssel járó tevékenységek, a hulladékképződés megelőzése, mennyiségének csökkentési lehetőségei. Veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek. A tételhez használható segédeszköz: A tételhez kapcsolódó mellékletben levő ábra. A vizsgaszervező által biztosított, a tételhez kapcsolódó más ábra vagy eszköz. Kulcsszavak, fogalmak: Hulladék, veszélyes hulladék fogalma. A hulladék káros környezeti hatásai (talaj, levegő, víz, esztétikai problémák). Csoportosítása, keletkezési hely, halmazállapot és veszélyesség, környezeti hatás alapján. Háztartási tevékenységek, ipari tevékenységek. Hulladékszegény technológia, környezettudatos vásárlás, komposztálás. Veszélyes hulladék: pl. vegyszerek, savak, lúgok, gyógyszerek, elemek hulladékai, csomagolóanyagai. Környezetszennyezés megakadályozása, biztonságos gyűjtés, anyagmérleg, üzemnapló, nyilvántartás, adatszolgáltatás..

3 A hulladékok fogalma Általános értelemben hulladéknak tekintendő az ember mindennapi élete, munkája, gazdasági tevékenysége során keletkező, a keletkezés helyén feleslegessé vált, ott közvetlenül fel nem használható, különböző minőségű és halmazállapotú anyag, anyag- együttes, termék, maradvány, tárgy, leválasztott szennyező anyag, szennyezett kitermelt föld, amelyet a tulajdonosuk sem közvetlenül felhasználni, sem értékesíteni nem tud, és amelynek kezeléséről külön kell gondoskodni. Védett környezeti közegbe kerülése: környezetszennyezés.

4 A hulladékok környezetkárosító hatása
A legtöbb szennyezési problémát: - a rendezetlen elhelyezés pl. a „vad” (illegális) lerakók és a „hagyományos” szeméttelepek, - a hibásan megválasztott hulladékkezelés, - valamint a helytelen fogyasztói magatartás okozza. Valamely környezeti elem (víz, levegő, talaj) szennyezése Növényi, állati szervezetek, emberek (bioakkumuláció) További hatások: fertőzések (baktérium, féreg, féregpete) rovarok, rágcsálók (terjesztők, zárt tárolás), esztétikai („Nem bántja a szemét?”) „Örökölt” szennyezések (BVM, Illatos út, stb.)

5 A hulladékok csoportosítása
Halmazállapot szerint: Eredet szerint: Környezeti hatás szerint: Összetétel szerint: légnemű folyékony szilárd iszapszerű kommunális termelési (technológiai) veszélyes nem veszélyes inert szerves szervetlen

6 Hulladék prioritás

7 Veszélyes hulladékok Veszélyességi jellemzők: kémhatás, maró hatás,
gyúlékonyság, robbanásveszély, oxidáló tulajdonság, mérgező hatás, sugárzás, fertőző hatás. Minden tevékenység: tárolás, gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás szigorú engedélyhez és dokumentációhoz (nyilvántartás, adatszolgáltatás) van kötve.

8 Hulladékok csökkentése, kezelése
Hulladékszegény technológiák Újrahasznosítás: feltétele a szelektív gyűjtés (ld. következő diák), nem csak környezeti, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Hulladékok kezelése: biogáz gyártás (felhasználás helyben), komposztálás (komposzt talajjavításra), égetés (energetikai hasznosítás), előny: kevés maradék, steril, hátrány: drága, a füstgázokat tisztítani kell; szakszerű lerakás.

9 Szelektív gyűjtés 1. Az első magyarországi próbálkozások az 1980-as években – elsősorban a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt – kudarcba fulladtak. A szelektív gyűjtés célja/oka lehet: az újrahasznosítás vagy a veszélyesség. Ma a legelterjedtebben szelektíven gyűjtött anyagok újrahasznosítás céljára: papír, műanyag flakon, fémdoboz, fehér és színes üveg. Gyűjtés: „házhoz menő” (papír és műanyag), valamint hulladéksziget (üveg, fém, papír és műanyag). együtt gyűjtés

10 Szelektív gyűjtés 2. Ma a legelterjedtebben szelektíven gyűjtött anyagok veszélyesség miatt: szárazelemek, akkumulátorok, lejárt gyógyszerek, gyógyszermaradékok (gyógyszertár), használt sütőzsiradékok, festék- oldószermaradványok, csomagolások, fáradtolaj, elektromos és elektronikai hulladékok, stb. Ezen gyűjtő tevékenységek is dokumentációhoz és engedélyhez vannak kötve. Főként a hulladékudvarok foglalkoznak ezekkel. Budapesten jelenleg az FKF Zrt. hulladékudvarai állnak a főváros lakosságának rendelkezésére, hogy különválogatva gyűjthessék az újrahasznosítható anyagokat:

11 16. A tétel mellékletei (2)


Letölteni ppt "Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére"

Hasonló előadás


Google Hirdetések