A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok 2017. évi változásainak áttekintése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
A Nemzeti Önkéntes Stratégia Dr. Gyurka Tímea tű. alez.
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
dr. Szalay Beatrix osztályvezető
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Dr. Danka Ferenc december 15.. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Többféle lehetséges szervezeti megoldás közül választhatott a politika: 1. ügyészség 2. bíróság.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A törvényességi felügyelet gyakorlati tapasztalatai
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
Gazdasági társaságok alapítása
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Az általános meghatalmazások jegyzéke, a gondnokoltak jegyzéke. A társadalmi szervezetek, alapítványok nyilvántartása. A befejezett ügyek.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
Dr. Sipos László PhD docens Új határkő a civil szférában: Digitális oktatási segédanyag Debreceni Egyetem – Fortis Alapítvány 2015.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
CIVIL SZAKMAI NAP február 27. Előadók: dr. Bíró Attila dr
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Döntés-felülvizsgálati eljárások
A bírósági végrehajtás I.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A polgári eljárás szakaszai
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
A civil szervezetek támogatása és a vonatkozó jogszabályi változások
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok 2017. évi változásainak áttekintése

A jogszabály-módosítások fő célja: az eljárások gyorsítása, elhúzódásuk megakadályozása

Főbb változások: Megszűnik a civil szervezetek feletti általános törvényességi ellenőrzés az ügyészség részéről A bíróság a jövőben csak a legfontosabb feltételek meglétét vizsgálja Fellebbezésre az eljárások jelentős részében nem lesz lehetőség, a döntések azonnal jogerőssé válnak

Kézbesítés helyett közzétételi kötelezettség Új elem: a törvényességi felügyeleti nemperes eljárás

Nyilvántartásba vételi, változásbejegyzési eljárás: Hiánypótlásra csak egy alkalommal van lehetőség, azonban a kérelem összes hibáját meg kell jelölni – ismételt hiánypótlás nem lehetséges, azonban az eljárás gyorsabban befejeződik A kérelem késedelmes benyújtása esetén pénzbírság kiszabására kerül sor

Egyesület nyilvántartásba vétele esetén a bíróság elsődlegesen azt vizsgálja, hogy a kérelem adatai és mellékletei megfelelnek az egyesület törvényi ismérveinek - az egyesület érvényesen létrejöhet-e – valamint nyilvántartott adatai megfelelnek a jogszabály követelményeinek Változásbejegyzés esetén az iratokat csak a kérelemmel érintett körben vizsgálja

Alapszabály kötelező tartalma Ptk 3:5 § a)-d) és f) pontja Nem szükséges a részletes szabályozás (>Ptk tartalmazza), de: Napirend kiegészítése Kizárás szabályainak szerepeltetése De: alapítványnál Ptk. 3:391. § !

Ügyész fellebbezhet: Párt, országos sportági szakszövetség, sportról szóló törvény (2004. évi I. tv.) alapján működő szervezetek – sportegyesület kivételével Törvényességi ellenőrzési jogkör fennmarad: Párt, országos sportági szakszövetség… polgárőrszervezet, vallási tevékenységet végző szervezet

Fellebbezés helyett perindítási lehetőség (Cnytv. 46/A Fellebbezés helyett perindítási lehetőség (Cnytv. 46/A. §) az egyesület, az alapítvány és a sportegyesület nyilvántartásba vétele, változásbejegyzése, közhasznú nyilvántartásba vétele esetén (részbeni elutasítás esetén továbbra is fellebbezésnek van helye)

Perindítás: közzétételtől számított hatvan napon belül (jogvesztő határidő!) a szervezet székhelye szerint illetékes törvényszék előtt Jogosult: az ügyész (közérdek sérelmére hivatkozással és fennállásának valószínűsítésével), valamint, akire a határozat rendelkezést tartalmaz A jogszabálysértés okát meg kell jelölni

A kérelemnek helyt adó végzés közzététele: OBH által vezetett országos névjegyzék- ben kerül sor Tudomásszerzés – perindítási határidő kezdete

Az ügyészi törvényességi ellenőrzés megszűnése > Az egyesület jogutód nélküli megszűnését eredményező ok megállapítására irányuló polgári nemperes eljárás (Cnytv. 68/B. §) Alapítványnál: Cnytv. 59. §

Törvényességi felügyeleti eljárás Nemperes eljárás – hivatalból vagy kérelemre indul Célja: a szervezet törvényes működésének kikényszerítése; az eljárás addig folyik, amíg a törvényes működés helyre nem áll Kérheti az is, akinek az eljárás lefolytatásához valószínűsített jogi érdeke fűződik

A bíróság – ha a szervezet nem vitatja a kérelemben vagy a végzésben foglaltakat – felhívja a szervezetet a törvénysértő állapot megszüntetésére Ennek eredménytelensége esetén különböző intézkedéseket hozhat (pénzbírság, jogszabálysértő határozat megsemmisítése, döntéshozó szerv összehívása, felügyelőbiztos kirendelése, szervezet megszüntetése)

Előbbi intézkedések valamelyike kötelezően alkalmazandó Ha a törvényes állapot nem állt helyre, az eljárást harminc napon belül folytatni kell , az újabb intézkedést vagy az eljárást lezáró határozatot három hónapon belül meg kell hozni

A kérelem benyújtása előtt:

Köszönöm a figyelmet!