Az európai fizetési meghagyásos eljárás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
Kamarai prezentáció sablon
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
A közjegyzői fizetési meghagyásos eljárás
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
A kapcsolattartás szabályozása
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Szabálysértési méltányossági kérelem
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA
Jogorvoslatok a Ket-ben
A közigazgatási határozatok végrehajtása
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS Dr. Nyilas Anna. S ZABÁLYOZÁSA : évi L. törvény - a Polgári perrendtartás alkalmazása Az egyes közjegyzői nemperes.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás 1896/2006/EK RENDELET.
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
Változások a fizetési meghagyásos eljárásban június 01-től Előadó: Vincze Enikő április 27.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az általános közigazgatási rendtartás
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A bírósági végrehajtás
A bírósági végrehajtás I.
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
Egyéb általános szabályok Polgári eljárásjogi tanszék
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Polgári perjog előadás
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Előadás másolata:

Az európai fizetési meghagyásos eljárás 2016. 12. 14.

az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról Forrása 1896/2006/EK rendelet az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról

Az európai fizetési meghagyásos eljárás meghatározása A hitelező kérelme alapján a bíróság vagy más tagállami hatóság anélkül dönt a hitelezői követelésről, hogy az adósnak lehetőséget adna a védekezésre. A döntés nem más, mint az adósnak szóló felhívás arról, hogy vagy elfogadva a döntést, teljesíti a meghagyásban foglaltakat, vagy az előírt határidőn belül megtámadja azt. Amennyiben az adós nem reagál, a fizetési meghagyás végrehajtható. Amennyiben ellentmondással él, megindul a peres eljárás.

Az eljárás alkalmazási területének meghatározása Általános követelmények Határon átnyúló ügy (Speciális meghatározás) Polgári és kereskedelmi ügy Kivéve: (Pl.) Házassági vagyonjogon, végrendeleten, öröklésen alapuló jogok Speciális követelmények Lejárt követelés Összegszerűen meghatározott pénzkövetelés Alsó vagy felső összeghatár nem jellemzi Fakultatív igénybevétel

Az európai fizetési meghagyás kibocsátásának kérelmezése Formanyomtatvány („A”) Speciális melléklet a perré alakulás tekintetében

Eljárás a kérelem alapján Vizsgálat „lehető legkorábban” A hatóság felhívási lehetőségei a jogosult felé - Kiegészítésre, kijavításra - A kérelem módosítására Felhívás nélküli elutasítás A kérelem alapján fizetési meghagyás kibocsátása

A kibocsátott európai fizetési meghagyás A kibocsátás határideje: a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül. „E” formanyomtatványon Fontos eleme a kötelezett tájékoztatása! A kibocsátott meghagyás kötelezett részére történő kézbesítése - 805/2004/EK rendelet - és az 1393/2007/EK rendelet szabályai vonatkoznak rá.

Ellentmondás az európai fizetési meghagyással szemben Határidő: a kézhezvételtől számított 30 nap Forma: Formanyomtatvány („F”) Tartalom: Vitatás (indokolás nem szükséges) Hatás: - az eljárás helye szerinti tagállam joga szerint az eljárás perré alakul. - Kivétel: ha a jogosult kérte a perré alakulás elmaradását.

Az európai fizetési meghagyás ellentmondás elmaradása esetén A meghagyás jogerőre emelkedik, és az eljáró tagállami hatóság végrehajthatóvá nyilvánítja. Formanyomtatvány („G”) A végrehajtható okirat és fizetési meghagyás kézbesítése a jogosultnak.

Speciális jogorvoslat a végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyással szemben Felülvizsgálat - Rendelet 20. Cikk Feltételei: (2!) - a kötelezett haladéktalanul eljár a fizetési meghagyást a rendelet 14. Cikkében foglalt módon (a kézhezvétel bizonyítéka nélkül)kézbesítették és - a kézbesítés nem történt meg kellő időben ahhoz, hogy védekezéséről gondoskodjon (önhibáján kívül), vagy vis major vagy önhibán kívüli különleges körülmény akadályozta az ellentmondásában. - ha egyértelműen tévesen bocsátották ki a meghagyást. (nyilvánvalóan alaptalan…) S: a meghagyás semmis; NS:hatályban marad.

Az Európai Bíróság és az eljárás 6 ügy kifejezetten az európai fizetési meghagyásos eljárásról szóló rendelet szabályaival kapcsolatban C-215/11. sz. (2012. december 13.) – a kérelem tartalma C-119/13. és C- 120/13. sz. egyesített ügyek (2014. szeptember 4.) - kézbesítési szabályok megsértése C-245/14. sz. (2015. október 22.) – ellentmondás elmaradása, felülvizsgálatban ellentmondásszerű védekezés C-324/12. sz. (2013. március 21.) – elkésett ellentmondás, felülvizsgálat kérelmezés C- 144/12. sz. (2013. június 13.) – az ellentmondás tartalma, perbebocsátkozás kérdése C-94/14. sz. (2016. március 10.) - perré alakult eljárás és a joghatóság kérdése, hivatalból felülvizsgálat

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit