A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat. AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

14. tétel.
Közbeszerzési tájékoztató. Igen bonyolult és szerteágazó mivolta miatt – 72 eljárási változat lehetséges – FORDULJON SZAKEMBERHEZ!
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
JOGORVOSLATI ALAPELVEK ELJÁRÁSI JELLEGŰ •Jogsértések orvoslása közösségi vagy nemzeti szinten •Gyors és hatékony jogorvoslat elintézése •Jogorvoslathoz.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Közbeszerzési eljárások
Közbeszerzési tájékoztató. Igen bonyolult és szerteágazó mivolta miatt – 72 eljárási változat lehetséges – FORDULJON SZAKEMBERHEZ!
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai
A közbeszerzési törvény változásai
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Jogorvoslati lehetőségek a közbeszerzési eljárással kapcsolatban
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A évi CVIII. törvénnyel módosított Kbt. jogorvoslati rendszert érintő változásai Dr Engler Magdolna.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA Kérelemre Hivatalból Ajánlatkérő Ajánlatkérő Ajánlattevő (részvételre Ajánlattevő (részvételre jelentkező) jelentkező)
JOGORVOSLATI ALAPELVEK
A módosított közbeszerzési törvény A módosított közbeszerzési törvény március 31. Grand Hotel Galya Előadó: Lucsik János hivatalos közbeszerzési.
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
9. tétel.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Általános eljárás IV szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
Röviden a közbeszerzésről
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A közigazgatási perek április 3..
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Előzetes piaci konzultáció
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Közbeszerzési tudnivalók
A folyamatba épített ellenőrzés
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
„Az elektronikus közbeszerzés eddigi tapasztalatai” „Lak Vilmos”
Az elektronikus közbeszerzés bevezetése és várható hatásai
Közbeszerzési Hatóság
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tapasztalatai
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat

AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni álláspontjáról a) a jogsértő eseményről való tudomásszerzést követő 3 munkanapon belül az ajánlattevő, ha álláspontja szerint egészben vagy részben jogsértő az írásbeli összegezés, az ajánlatkérő bármely eljárási cselekménye vagy a közbeszerzési eljárásban keletkezett bármely - a b) pont szerintieken kívüli - dokumentum; b) az ajánlattevő vagy a közbeszerzés tárgyával összefüggő tevékenységű kamara vagy érdekképviseleti szervezet az - adott esetben módosított - ajánlattételi, illetőleg részvételi határidő lejárta előtti 10. napig, egyszerű, illetőleg gyorsított eljárásban e határidők lejártáig, ha álláspontja szerint egészben vagy részben jogsértő az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívás, dokumentáció, vagy azok módosítása.

MÓDJA A kérelmemben meg kell jelölni az írásbeli összegezés vagy egyéb dokumentum, vagy eljárási cselekmény jogsértőnek tartott elemét, továbbá a kérelmező javaslatát, észrevételét, valamint az álláspontját alátámasztó adatokat, tényeket, továbbá az azt alátámasztó dokumentumokra - ha vannak ilyenek - hivatkozni kell. Faxon vagy elektronikus úton kell megküldeni az ajánlatkérő részére. Az ajánlatkérő a kérelemmel kapcsolatos álláspontjáról a vitarendezést kérelmezőt a kérelem megérkezésétől számított 3 munkanapon belül a benyújtási módnak megegyező módon tájékoztatja, továbbá az előzetes vitarendezési kérelem benyújtásáról, valamint az arra adott válaszáról az eljárás valamennyi - általa ismert - ajánlattevőjét is tájékoztatja. Szerződéskötési moratórium: amennyiben valamely ajánlattevő előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be valamely - az ajánlatok bontását követően - történt eljárási cselekménnyel, keletkezett dokumentummal, kapcsolatban, az ajánlatkérő a kérelem benyújtásától a válaszának megküldését követő 10. napig nem kötheti meg a szerződést, illetőleg - ha részajánlat tétele lehetséges volt - a beszerzés érintett részére vonatkozó szerződést, ha ez az időpont a Kbt. 99. § (3) bekezdése szerinti szerződéskötési időpontnál későbbre esik. A törvénysértő eredmény miatt módosított, illetőleg kijavított írásbeli összegezés javítás vagy módosítás előtti tartalmára vonatkozóan előzetes vitarendezési kérelmet nem lehet benyújtani.

JOGORVOSLAT A KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG ELŐTT

SZERVEZET Közbeszerzések Tanácsa A Kbt.-ben meghatározott célok érvényesülésének biztosítása érdekében működik. Csak az Országgyűlésnek van alárendelve. Az Országgyűlés felügyelete alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv, székhelye Budapest.

KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG A Közbeszerzések Tanácsa MELLETT működik. Feladata a közbeszerzésekkel és a tervpályázati eljárásokkal kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatti jogorvoslat intézése A Tanács által meghatározott számú és a Tanáccsal közszolgálati jogviszonyban álló közbeszerzési biztosból, valamint elnökből áll, akiket a Tanács nevez ki és ment fel. Döntőbiztosi eljáró tanácsok: legalább két tag jogi szakvizsgával, további egy tag pedig - lehetőség szerint - az ügy tárgyával leginkább összefüggő egyetemi vagy főiskolai végzettséggel kell rendelkezzen. Az eljáró tanács elnöke kizárólag jogi szakvizsgával rendelkező közbeszerzési biztos lehet. A döntőbiztos a jogorvoslati eljárás, ill. a határozat vonatkozásában nem utasítható! Az egységes joggyakorlat érdekében meghatározott ügyekre, ügycsoportokra kollégium.

A DÖNTŐBIZOTTSÁG HATÁSKÖRE ÉS ILLETÉKESSÉGE Hatásköre Közbeszerzésre, közbeszerzési eljárásra vonatkozó szabályok megsértése miatt indított jogorvoslati eljárás lefolytatása (előminősítési kérelem elutasítása, listáról való törlés); Közbeszerzési eljárás mellőzése miatt indított jogorvoslati eljárás lefolytatása; Közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés Kbt.-be ütköző módosítása vagy teljesítése miatt indult jogorvoslati eljárás lefolytatása; A Kbt.-t önként alkalmazó szervezetek eljárásával kapcsolatos jogvita elbírálása; Tervpályázati eljárással összefüggő jogorvoslati eljárás. Illetékessége Az egész országra kiterjed.

A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDULÁSA Hivatalból; Kérelemre.

A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK KÖRE I. a Közbeszerzések Tanácsának elnöke az Állami Számvev ő szék a Kormány által kijelölt bels ő ellen ő rzési szerv a közigazgatási hivatal a kincstár az országgy ű lési biztos a közbeszerzéshez támogatást nyújtó, illetve a támogatás felhasználásában jogszabály alapján közrem ű köd ő szervezet! a központosított közbeszerzés során ajánlatkérésre feljogosított szervezet a Gazdasági Versenyhivatal t ő l + a kormány által az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatások ellen ő rzésére kijelölt szerv

A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK ÁLTAL BENYÚJTHATÓ KEZDEMÉNYEZÉS HATÁRIDEJE I. Régi szabályok: Jogsért ő eljárást lezáró döntés: az eredményhirdetést követ ő naptól, Egyéb esetekben: a vitatott ajánlatkér ő i döntés közzétételét ő l számított 30 napon belül. A támogatást nyújtó szervezet a jogsértés tudomásra jutásától számított 30 napon belül Mell ő zéssel történ ő beszerzés: - a szerz ő dés megkötésének id ő pontjától, - ha ez nem állapítható meg, akkor a szerz ő dés teljesítésének bármelyik fél által történ ő megkezdését ő l számított 1 éven belül A támogatást nyújtó szervezet a jogsértés megtörténtét ő l számított 1 éven túl nem kezdeményezhet eljárást.

A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK ÁLTAL BENYÚJTHATÓ KEZDEMÉNYEZÉS HATÁRIDEJE II. Új szabályok a Kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv és a kormány által az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatások ellenőrzésére kijelölt szerv kivételével az előbb felsorolt szervezetek a jogsértés tudomásra jutásától, közbeszerzési eljárás mellőzése esetén a szerződés megkötéséről, vagy - ha ez nem állapítható meg - teljesítésének bármelyik fél általi megkezdéséről történt tudomásszerzéstől számított 30 napon belül, de legkésőbb a jogsértés megtörténtétől számított 1 éven belül, illetőleg - a közbeszerzési eljárás mellőzése estén - 3 éven belül, a Kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv és a kormány által az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatások ellenőrzésére kijelölt szerv a jogsértés tudomásra jutásától számított 30 napon belül, de legfeljebb a jogsértés megtörténtétől számított 3 éven belül, közbeszerzési eljárás mellőzésével történő beszerzés esetén a szerződés megkötésének időpontjától, illetőleg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerződés teljesítésének bármelyik fél által történő megkezdésétől számított 3 éven belül kezdeményezheti hivatalból a Döntőbizottság eljárását.

A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK KÖRE, A KEZDEMÉNYEZÉS HATÁRIDEJE II. Meghatározott körben a Közbeszerzések Tanácsának Elnöke - az éves statisztikai összegzés határidőn túli megküldése; - a Közbeszerzések Tanácsa által vezetett ajánlatkérői listára való ajánlatkérői bejelentkezési kötelezettség elmulasztása; - jogsértő szerződés módosítás, teljesítés; (az előzőek szerinti határidőkkel) a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke - a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárások esetében (15 nap)

A KÉRELEMRE INDULÓ JOGORVOSLATI ELJÁRÁS I. Kérelmet nyújthat be Ajánlatkér ő Olyan- ajánlattev ő (részvételre jelentkez ő ) vagy - egyéb érdekelt akinek jogát vagy jogos érdekét a Kbt.-be ütköz ő tevékenység vagy mulasztás sérti, vagy veszélyezteti. Az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívással, a dokumentációval, illet ő leg ezek módosításával kapcsolatban – azok jogsért ő volta miatt - kérelmet nyújthat be a közbeszerzés tárgyával összefügg ő tevékenység ű kamara vagy érdekképviseleti szervezet is.

A JOGORVOSLATI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁRA NYITVA ÁLLÓ RÉGI HATÁRID Ő K I. Jogsért ő eljárást lezáró döntés: - Az eredményhirdetésen jelen lév ő ajánlattev ő k (részvételi jelentkez ő k) esetében az eredményhirdetést követ ő naptól; - Az eredményhirdetésen jelen nem lév ő ajánlattev ő k (részvételi jelentkez ő k) esetében az írásbeli összegezés megküldését követ ő naptól; II. Egyéb ajánlatkér ő i döntés: -a döntésr ő l szóló értesítés megküldését követ ő naptól; III. Egyéb esetekben: - a vitatott ajánlatkér ő i döntés közzétételét vagy a dokumentáció átvételét követ ő naptól; IV. Mell ő zéssel történ ő beszerzés: -a szerz ő dés megkötésének id ő pontjától, illet ő leg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerz ő dés teljesítésének bármelyik fél által történ ő megkezdését ő l; SZÁMÍTOTT 15/10 NAPON BELÜL NYÚJTHATÓ BE. (Az elektronikus közbeszerzési ill. jogorvoslati eljárás bevezetésével csökken.) Mell ő zés esetén, ha az a fenti határid ő leteltét követ ő en jut a kérelmez ő tudomására, legfeljebb 1 évig (szerz ő déskötést ő l, teljesítés megkezdését ő l). JOGVESZT Ő HATÁRID Ő K!

A JOGORVOSLATI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁRA NYITVA ÁLLÓ ÚJ HATÁRID Ő K A kérelem - a következő bekezdés szerinti eltéréssel - a jogsértésnek a kérelmező tudomására jutásától számított 15 napon belül, a közbeszerzési eljárást lezáró jogsértő döntés esetében pedig a jogsértésnek a kérelmező tudomására jutásától számított 10 napon belül nyújtható be. A jogsértés megtörténtétől számított 90 napon túl kérelmet előterjeszteni nem lehet. Az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívással, a dokumentációval, illetőleg ezek módosításával kapcsolatban az - adott esetben módosított - ajánlattételi, illetőleg részvételi határidő lejártáig lehet kérelmet benyújtani, de ha az előző bekezdés szerinti határidő ennél később jár le, akkor a kérelmező az előző bekezdés szerinti időpontig jogosult kérelmet előterjeszteni.

A TUDOMÁSRA JUTÁSHOZ ÉS A JOGSÉRTÉS MEGTÖRTÉNTÉHEZ FŰZŐDŐ VÉLELMEK Az első bekezdés szerinti határidő számításakor a jogsértés tudomásra jutásának kell tekinteni az előírt határidő lejártánál később feladott hirdetmény esetében a hirdetmény közzétételétől számított 15. napot; a közbeszerzési eljárást lezáró döntésben a megtekintett iratokkal kapcsolatban szereplő jogsértéssel kapcsolatban az iratbetekintés befejezésének napját, ha a kérelmező az ajánlat(ok)ba betekintett az ajánlatkérőnél vagy a Közbeszerzési Döntőbizottságnál; ha a kérelemmel érintett jogsértéssel összefüggésben előzetes vitarendezést kérelmeztek és az ajánlatkérő a jogsértéssel kapcsolatban álláspontját megküldte, de egyéb intézkedést nem tett, ezen jogsértés tekintetében az ajánlatkérői álláspont megküldésének időpontját; a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés Kbt.-be ütköző módosítása vagy teljesítése esetében a szerződés módosításáról, illetőleg teljesítéséről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény közzétételétől számított harmincadik napot. Az első bekezdés szerinti határidő számításakor a jogsértés megtörténtének kell tekinteni a jogellenes tartalmú, a közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény esetében a hirdetmény közzétételét, közvetlen felhívás esetében a felhívás megküldését; az előírt határidő lejártánál később feladott hirdetmény esetében a hirdetmény közzétételét; a közbeszerzési eljárás mellőzésével történő beszerzés esetében a szerződés megkötésének időpontját, illetőleg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerződés teljesítésének bármelyik fél által történő megkezdését. Ha a közbeszerzési eljárás mellőzésével történő beszerzés az első bekezdés szerinti határidő leteltét követően jut a kérelmező tudomására, a kérelmet a szerződés megkötésének időpontjától, illetőleg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerződés teljesítésének bármelyik fél által történő megkezdésétől számított 1 éven belül nyújthatja be. Az előzőekben részletezett határidők elmulasztása jogvesztéssel jár!

A SZERZ Ő DÉSKÖTÉSI MORATÓRIUM – AUTOMATIKUS FELFÜGGESZT Ő HATÁLY A szerz ő déskötés tervezett id ő pontját az ajánlati felhívásban kell megadni, azzal, hogy az nem határozható meg Régi szabályok: az írásbeli összegezés eredményhirdetésen történ ő átadását vagy megküldését követ ő naptól számított 20 – 30 (építési beruházásnál 60) nap. Új szabályok: az írásbeli összegezés eredményhirdetésen történ ő átadását vagy megküldését követ ő naptól számított (építési beruházásnál 60) nap. Ha jogorvoslati eljárás indul, a szerz ő dést (az adott részre vonatkozót) az ügy érdemében hozott vagy a közbeszerzési ügy befejezését eredményez ő határozat meghozataláig TILOS A SZERZ Ő DÉST MEGKÖTNI! (kivéve, ha a Dönt ő bizottság a szerz ő dés megkötését engedélyezi)

A SZERZ Ő DÉSKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSE Amennyiben halasztást nem t ű r ő kiemelked ő en fontos érdek védelme (ideértve: nemzetgazdasági okot) illet ő leg a közérdek védelme miatt indokolt Az ajánlatkér ő kérelmére A Dönt ő bizottság engedélyezheti a szerz ő dés megkötését. A Dönt ő bizottságnak döntésénél valamennyi veszélyeztetett érdeket figyelembe kell vennie, és akkor engedélyezheti a szerz ő dés megkötését, ha annak el ő nyei meghaladják a szerz ő déskötéssel járó hátrányokat. A halasztást nem t ű r ő kiemelked ő en fontos érdeket, illet ő leg közérdeket (nemzetgazdasági okot) meg kell jelölni, az indok fennállását igazoló dokumentumokat be kell nyújtani. A Dönt ő bizottság a kérelemr ő l 5 napon belül végzéssel határoz. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

AZ IDEIGLENES INTÉZKEDÉS a Dönt ő bizottság kérelemre vagy hivatalból rendeli el a jogorvoslati eljárással érintett közbeszerzési eljárás (vagy beszerzés) alapján történ ő szerz ő déskötésig az eset összes körülményeire tekintettel ideiglenes intézkedést rendelhet el, ha valószín ű síthet ő a közbeszerzésre, valamint a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek, illet ő leg alapelveinek megsértése vagy ennek veszélye fennáll. Esetei:- elrendeli a közbeszerzési eljárás felfüggesztését; - felszólítja a közbeszerzési eljárás ajánlatkér ő jét, hogy az eljárásba a kérelmez ő t vonja be. A felfüggesztés a felhívásban el ő írt és a folyamatban lév ő eljárási határid ő ket a felfüggesztés id ő tartamával meghosszabbítja. A még meg nem kötött szerz ő dés megkötésének megtiltása az automatikus felfüggeszt ő hatályra figyelemmel korábban hatályon kívül helyezésre került. Ajánlatkér ő a folyamatban lév ő közbeszerzési eljárását felfüggesztheti, err ő l a Dönt ő bizottságot értesíteni kell. Már bírósági felülvizsgálat esetén is a folyamatban lév ő közbeszerzési eljárását felfüggeszthet ő, a szerz ő dés megkötése elhalasztható a bíróság joger ő s határozatának meghozataláig.

ELINTÉZÉSI HATÁRIDŐK Tárgyalás tartása nélkül 15 nap + 10 nap hosszabbítási lehetőség (egy alkalommal) Tárgyalás tartása esetén 30 nap + 10 nap hosszabbítási lehetőség (egy alkalommal) A közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés Kbt.-be ütköző módosítása vagy teljesítése miatt indult eljárás esetén 60 nap + 30 nap hosszabbítási lehetőség (egy alkalommal) A jogorvoslati eljárás felfüggesztését az ügyfél nem kérheti.

AZ ÉRDEMI HATÁROZATBAN ALKALMAZHATÓ JOGKÖVETKEZMÉNYEK Az alaptalan kérelem elutasítása; Hivatalból indított eljárásban a jogsértés hiányának megállapítása; A jogsértés megtörténtének megállapítása; A jogsértés megtörténtének megállapítása mellett az alábbi jogkövetkezmények alkalmazása A közbeszerzési eljárás befejezése el ő tt a jogsért ő t felhívhatja a Kbt.-nek megfelel ő eljárásra, illet ő leg az ajánlatkér ő döntésének meghozatalát feltételhez kötheti; Megsemmisítheti az ajánlatkér ő nek a közbeszerzési eljárás folyamán hozott vagy azt lezáró döntését, ha e döntés alapján a szerz ő dést még nem kötötték meg; Elrendelheti az ajánlattev ő nek a min ő sített ajánlattev ő k hivatalos jegyzékéb ő l való törlését; Az ajánlattev ő t 6 hónaptól 3 évig terjed ő id ő szakra eltilthatja a közbeszerzési eljárásban való részvételt ő l; Bírságot szabhat ki (kivéve a semmisség eseteit) a Kbt. szabályait megszeg ő szervezettel (személlyel), valamint a jogsértésért felel ő s személlyel, illet ő leg a szervezettel jogviszonyban álló, a jogsértésért felel ő s személlyel és szervezettel szemben.

– A jogsértés megtörténtének megállapítása mellett bírság kiszabása: Az ajánlatkér ő nem tesz eleget a Közbeszerzések Tanácsa által az ajánlatkér ő kr ő l vezetett nyilvántartásba-vétellel összefügg ő kötelezettségeinek Az el ő zetes vitarendezés szabályaihoz kapcsolódó, illetve az általános szerz ő déskötési moratórium, illet ő leg az automatikus szerz ő déskötési felfüggeszt ő hatály szabályainak megsértése esetén, amennyiben a a szerz ő déskötési moratóriummal összefügg ő semmisségi eset nem áll fenn Ha a Közbeszerzések Tanácsának Elnöke hivatalbóli jogorvoslati eljárás kezdeményezési jogkörébe tartozó ügyekben megállapítja a jogsértés megtörténtét Ha az ajánlatkér ő – részben vagy egészben – nem tett eleget a honlapon történ ő közzétételi kötelezettségének ( t ő l már nem hatályos!) Ha hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás esetén az ajánlatkér ő elmulasztotta a Dönt ő bizottság Kbt § szerinti értesítését.

– Fél évt ő l három évig terjed ő id ő szakra az ajánlattev ő t eltiltása a közbeszerzési eljárásban való részvételt ő l Az ajánlattev ő a közbeszerzési eljárás során illetve azzal kapcsolatban hamis adatot szolgáltatott, vagy hamis nyilatkozatot tett Az ajánlattev ő jogsért ő magatartását a Dönt ő bizottság joger ő s határozatában két éven belül legalább két alkalommal megállapította – Rendelkezés az igazgatási szolgáltatási díj, valamint a jogorvoslati eljárás költségeinek viselésér ő l

JOGORVOSLAT A KÖZBESZERZÉSI DÖNT Ő BIZOTTSÁG DÖNTÉSE ELLEN Nemperes eljárás: végzések ellen Peres eljárások: - a határozat bírósági felülvizsgálata - az ú.n. kombinált (egységes per) - az érvénytelenségi per - a közbeszerzésekkel kapcsolatos egyéb perek