Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Év végi zárási feladatok
Advertisements

SZÁMVITEL.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
TOTÓ Pénzügyi és Könyvszakértő Kft Székhely: 1025 Budapest, Palánta u. 3/c. Telefon+Fax: , Web:
Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
1 Elvégzett vagyonosodási vizsgálatok év vizsgálatok száma megállapítással zárult vizsgálatok megállapított nettó adókülönbözet átlagos megállapítás db.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Számvitel alapjai 3. előadás.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége
Ellenőrzés fajtái. 6. TÉMAKÖR: AZ ELLENŐRZÉS ÉS BEAVATKOZÁS JELENTŐSÉGE A HATÉKONY KONTROLLINGBAN –
Vállalati pénzügyek.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
Könyvvizsgálat alapjai
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Konszolidált éves beszámoló könyvvizsgálata
A számvitel szerepe az adójogban
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.”
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Beszámoló-készítés aktuális kérdései (90 perc) Szervező: Novitax Kft.
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
Változások a Társasági adóban (Ferenczi Szilvi). 10%-os kedvezményes kulcs alkalmazásának feltétele – 19. § (3) d)  Rendezett munkaügyi kapcsolatok pontosítása,
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

Ellenőrzések számvitele

Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés (tulajdonos, menedzsment..)

Az ellenőrzés ( adóhatósági ) és az önellenőrzés jogszabályi háttere: ART bevallási időszakhoz köti SZTV üzleti évekhez szabályoz

Az ellenőrzés és önellenőrzés vonatkozhat: - számviteli beszámolóval zárt időszakra - érinthet számviteli beszámolóval még nem zárt időszakot

Számviteli ellenőrzés és önellenőrzések során feltárt hibák helyesbítésre kerülnek ( kerülhetnek ). A helyesbítés idejét és módját meg kell határozni és írásban rögzíteni. Az erről készített jegyzőkönyvet bizonylatként kezelik, megőrizik.

A feltárt hiba valamely korábbi, számviteli szempontból lezárt időszakban (hatályos) számviteli és/vagy adótörvényeknek nem megfelelő tevékenység eredménye.

A feltárt hiba hatással lehet: - eszközökre, forrásokra - eredményre, saját tőkére - beszámolóval lezárt üzleti évre (évekre) - hatályos jogszabályi előírásokra

Hibahatás valamely elsődleges (feltárt) hiba által okozott újabb hiba: - a hibával feltárt eszközök és források értékében egy későbbi időpontban olyan változás következik be, amelynek eredményhatása van. - a hiba, illetve a hibahatás költségvetési kapcsolatot keletkeztet.

Jelentős összegű hiba: ha a feltárt hiba és a hibahatások együttes, abszolút értékének összege meghaladja a számviteli politikában meghatározott értékhatárt. SZTV szerinti jelentős hiba: az ellenőrzött üzleti év mérlegfőösszegének 2%-át meghaladó hiba és hibahatás; ha az nem éri el az 1millió forintot, akkor az egymillió forint a hibahatár.

Számviteli önellenőrzés: Vállalkozás saját elhatározásából kezdeményezett vizsgálatot a bevallásokra és beszámolóra Számviteli ellenőrzés: Adóhatósági ellenőrzés a beszámolóval lezárt időszakra az adókötelezettségek felülvizsgálatára Mindkét esetben, a vizsgálatról készített jegyzőkönyv és NAV határozat adja a tárgyidőszaki könyvelés alapbizonylatát.

Jelentős hiba esetén: - háromoszlopos mérleget készítenek (könyvelt hibajavítás eredményhatását az eredménytartalékba vezetik át, a tárgyidőszaki eredményt nem befolyásolja) - adóbevallások önellenőrzése Nem jelentős hibánál: - kétoszlopos beszámoló készül, a tárgyidőszaki eredményben marad a hibahatás - adóbevallások önellenőrzése Lényeges hiba fogalmát törli a törvény, a beszámoló ismételt közzétételének kötelezettsége megszűnt.

Könyvvizsgálói feladatok (1/2): Számviteli politika - szabályozza-e az ellenőrzés, önellenőrzés témakörét, - a jelentős összegű hiba mérték megfelel-e a Számviteli Törvénynek és figyelembe veszi a cég sajátosságait, Könyvvizsgálói feladatok (1/2): Számviteli politika - szabályozza-e az ellenőrzés, önellenőrzés témakörét, - a jelentős összegű hiba mérték megfelel-e a Számviteli Törvénynek és figyelembe veszi a cég sajátosságait,

Könyvvizsgálói feladatok (2/2): - hibák és hibahatások minősítése évenként történt-e - a jelentős hibák bemutatás a kiegészítő mellékletben rendre megtörtént. - nem jelentős hiba elszámolása a hiba feltárás évében megtörtént-e Könyvvizsgálói feladatok (2/2): - hibák és hibahatások minősítése évenként történt-e - a jelentős hibák bemutatás a kiegészítő mellékletben rendre megtörtént. - nem jelentős hiba elszámolása a hiba feltárás évében megtörtént-e

Az önellenőrzés dokumentumai - nyilvántartó lap - helyesbítés okának rögzítése - önellenőrzési pótlék számítás…