Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard"— Előadás másolata:

1 Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
2013.

2 398/2012 (XII. 20.) Kormányrendelet
A standard előírásait először a január 1-jén vagy azt követően induló üzleti évről készített mikrogazdálkodói beszámolóra kell alkalmazni. 398/2012 (XII. 20.) Kormányrendelet

3 A standard olyan szabályrendszert tartalmaz, amelytől a standard keretein belül eltérés nem engedélyezett, ezáltal e standard szerint egységes, összehasonlítható beszámolók készülnek. A standard előírásai biztosítják az Európai Parlament és a Tanács a meghatározott jogi formájú társaságok éves beszámolójáról szóló 78/660/EGK irányelvnek a mikrogazdálkodó egységek tekintetében történő módosításáról szóló 2012/6/EU irányelvben meghatározott cél, nevezetesen a mikrogazdálkodó egységek adminisztratív terhei csökkentése elérésének lehetőségét.

4 A mikrogazdálkodói beszámolót a könyvvizsgálatra nem kötelezett,
konszolidálásba be nem vont vállalkozó akkor választhatja, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: a) a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot, b) az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot, c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt.

5 A standardban nem szabályozott fogalmakra, a számviteli
törvény előírásait kell alkalmazni.

6 A számviteli törvény e standardban nem alkalmazható fogalmai,
Az alapítás-átszervezés, a kísérleti fejlesztés értéke nem aktiválható. Üzleti vagy cégérték, negatív üzleti vagy cégérték nem mutatható ki. A bruttó érték alapján számított, lineáris, időarányos módszerrel elszámolt, valamint a használatbavételkor egy összegben elszámolt terv szerinti értékcsökkenéstől eltérő módszerű terv szerinti értékcsökkenés (például teljesítményarányos, változó összegű, degreszszív, progresszív, nettóérték-alapú) nem alkalmazható. Écs kulcsok a társasági adőtörvény szerint

7 Jövőbeni költségekre céltartalék nem képezhető.
Az immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenésének meghatározásánál maradványérték nem állapítható meg. Jövőbeni költségekre céltartalék nem képezhető. Értékhelyesbítés, értékhelyesbítés értékelési tartaléka nem mutatható ki. A valós értéken történő értékelés nem alkalmazható.

8 információkat a beszámolóban nem kell külön bemutatni.
A kapcsolt vállalkozásokkal, egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozásokkal kapcsolatos információkat a beszámolóban nem kell külön bemutatni. A beruházáshoz, a vagyoni értékű joghoz közvetlenül kapcsolódó devizakötelezettségnek az eszköz üzembe helyezéséig terjedő időszakra elszámolt (pénzügyi teljesítéshez kapcsolódó és év végi) árfolyam-különbözetével a bekerülési érték nem módosítható.

9 A magyar határállomás és a külföldi rendeltetési hely közötti útszakaszra jutó szállítási és rakodási-raktározási költséggel nem lehet csökkenteni az exportértékesítés árbevételét, azt igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni. A mikrogazdálkodói beszámoló forinttól eltérő devizanemben nem készíthető. A mikrogazdálkodói beszámolót alátámasztó főkönyvi nyilvántartást forinttól eltérő devizanemben nem lehet vezetni. Az ellenőrzés megállapítása minden esetben nem jelentős összegű hibának minősül, jelentős összegű hiba, megbízható és valós képet lényesen befolyásoló hiba nem állapítható meg.

10 A mikrogazdálkodónak számviteli politikát (és ennek részeként számviteli szabályzatokat) nem kell készítenie, fő szabályként a rendelet rögzíti a számviteli politikai döntéseket, amelyektől a mikrogazdálkodó nem térhet el.

11 Az időbeli elhatárolás elve sajátos
Az olyan gazdasági események hatásait, amelyek két üzleti évet érintenek, arra az üzleti évre vonatkozóan kell elszámolni teljes összegében, amelyben a gazdasági esemény könyvviteli elszámolását közvetlenül alátámasztó bizonylatot kibocsátották.

12 Az olyan gazdasági események hatását, amelyek kettőnél több üzleti évet érintenek, arra az időszakra kell elszámolni, amelyik időszakhoz kapcsolódnak. A mikrogazdálkodó csak a rendelet által felsorolt esetekben képezhet aktív, illetve passzív időbeli elhatárolást.

13 Az értékeléssel kapcsolatos sajátosságok
eszközök bekerülési értékének részeként nem lehet kimutatni: -beszerzéshez kapcsolódó hitel, kölcsön járulékos költségeit, a beruházáshoz kapcsolódó biztosítási díjat, devizakötelezettségek árfolyamkülönbözeteit, a beruházás megtervezésének és a betanításnak a költségeit, azokat költségként, ráfordításként, illetve bevételként kell elszámolni.

14 A saját termelésű készletet a még várhatóan felmerülő költségekkel és a kalkulált haszonnal csökkentett várható eladási áron kell állományba venni.

15 A mikrogazdálkodói beszámoló esetén behajthatatlan követelésnek minősíthető külön bizonyítás nélkül a 100 ezer forintot meg nem haladó bekerülési értékű, 180 napja lejárt esedékességű követelés.

16 Könyvvezetési kötelezettség
A mikrogazdálkodó kettős könyvvitelt köteles vezetni. A könyvvezetés magyar nyelven, forintban történik.

17 A jogelőd nélkül alapított vállalkozó az előtársasági időszakról a számviteli törvény előtársasági időszakra vonatkozó rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával, e standard előírásai szerint készíti el mikrogazdálkodói beszámolóját.

18 Ha jogszabály közbenső mérleg készítését írja elő (vagy ha a mikrogazdálkodó saját elhatározásából közbenső mérleget készít), akkor a mikrogazdálkodó a közbenső mérleget a számviteli törvény közbenső mérlegre vonatkozó rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával, e standard mikrogazdálkodói beszámolóra vonatkozó előírásai szerint készíti el.

19 A mikrogazdálkodói beszámoló
A kettős könyvvitelt vezető mikrogazdálkodó az üzleti évről az üzleti év utolsó napjával, mint mérlegfordulónappal beszámolót köteles készíteni. A beszámolónak a mikrogazdálkodó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról ezen fejezetben rögzített szabályok alapján kell számot adnia. A beszámoló az 1. melléklet szerinti mérlegből és a 2. melléklet szerinti eredménykimutatásból áll. A beszámoló mérlegét és eredménykimutatását e standardban meghatározott szerkezetben és az előírt tagolásban kell összeállítani, attól nem lehet eltérni.

20 A mikrogazdálkodó a 3. mellékletben található számlatükör szerint vezeti a főkönyvi elszámolásait. A főkönyvi könyvelés során a számlatükör számláinak neve határozza meg azok tartalmát.

21 Áttérés mikrogazdálkodói beszámolóra
A mikrogazdálkodói beszámolót első üzleti évre készítő vállalkozónak az adott üzleti év első napjával: a) az alapítás átszervezés, a kísérleti fejlesztés aktivált értékének könyv szerinti értékét egyéb ráfordításként elszámolva ki kell vezetnie, a kapcsolódó lekötött tartalékot fel kell oldania, b) a halasztott bevételek kivételével az időbeli elhatárolásokat fel kell oldania, c) a terven felüli értékcsökkenést, az értékvesztést vissza kell írnia,

22 Áttérés mikrogazdálkodói beszámolóra
e)az értékhelyesbítést (az értékhelyesbítés értékelési tartalékát) ki kell vezetnie, f) a valós értéken történő értékeléssel kapcsolatos összes különbözetet meg kell szüntetnie, g) a meglévő részesedéshez kapcsolódó üzleti vagy cégérték (negatív üzleti vagy cégérték) könyv szerinti értékét ki kell vezetnie, azzal a részesedés könyv szerinti értékét kell módosítania,

23 Az áttéréskor állományban lévő eszközök terv szerinti értékcsökkenését az áttérés napjától e standard szabályai szerint kell elszámolni.

24 Visszatérés mikrogazdálkodói beszámolóról
Ha a mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozó a Rendelet szerinti feltételeknek két egymást követő üzleti évben nem felel meg, akkor a második üzleti évet követő évtől a számviteli törvény szerinti éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót köteles készíteni.

25 Egyéb esetben a mikrogazdálkodó a választásától legalább három,
mikrogazdálkodói beszámolóval lezárt üzleti év után térhet vissza a számviteli törvény szerinti éves vagy egyszerűsített éves beszámolóhoz.

26 Ha a vállalkozó a következő üzleti évtől már nem készít mikrogazdálkodói beszámolót,
akkor a következő üzleti év nyitó adatai azonosak lesznek az előző üzleti év megfelelő záró adataival, azok korrekciójára – e standard szabályainak korábbi alkalmazása miatt – az üzleti év nyitásakor nem kerül sor.

27

28

29


Letölteni ppt "Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard"

Hasonló előadás


Google Hirdetések