Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség. NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk?
A közbeszerzés értéke Az új Kbt. 5. §-a értelmében közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN április 04. dr. Harangozó Ildikó Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti.
Egészségügyi szolgáltatások rendszere Dr. Jakab Nóra Adjunktus ME-ÁJK CTI Munka- és Agrárjogi Tanszék.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
1 NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT Megyeháza Kecskemét.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Parenterális elegyítések gyakorlati problémái, támpontok (vitaindító) MGYT KGYSZ Parenterális Munkacsoport Budapest Szabóné dr. Schirm Szilvia,
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Egészségügyi technológiai fejlődés és finanszírozhatóság
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
Dr. Kovács László Főtitkár
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Flóris István A sürgősségi baleseti ellátás finanszírozásának
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Elektronikus számlázás
1993-as közoktatási törvény
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Finanszírozási szabály változások a szakellátásban
Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszus Eger, április
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Hallgatói ösztöndíjak
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
A munkavédelem szervezeti struktúrája 2015-től
Előadás másolata:

Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat

Probléma 1: rendelési kategória 52/2005 EüM rendelet: – 18§ (2) cc) az egészségügyről szóló évi CLIV. törvény 3. §-ának ga) pontja szerinti rendelőintézeti járóbeteg- szakellátást vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók által biztosított körülmények között alkalmazható gyógyszerek (I). gb) : állami mentőszolgálat – „Hallgatólagosan” rendben? 2

„I” rendelési osztályú gyógyszerek például: amiodarone (Cordarone): újraélesztés adenozin (Adenocor): keskeny QRS tachycardia verapamil (Verapamil): keskeny QRS tachycardia urapidil (Ebrantil): hypertenzív krízis …… 3

Probléma 2: alkalmazási előírás évi XCV törvény: 25. § (1) 178 Gyógyszert rendelni az egészségügyről szóló évi CLIV. törvény 129. §-ában foglaltakra figyelemmel - az e törvényben és az annak végrehajtására megalkotott rendeletben foglalt kivétellel - csak a forgalomba hozatali engedélyében jóváhagyott alkalmazási előírásban szereplő - a Vényminták Gyűjteményében szereplő készítmény esetén az ott közölt - javallatban lehet. Gyógyszer rendelésére jogosult minden orvos és fogorvos (a továbbiakban együtt: orvos), aki az orvosi oklevélhez kötött tevékenység folytatására jogosult, és a külön jogszabályban meghatározott, gyógyszerrendelésre jogosító bélyegzővel rendelkezik

Nem alkalmazási előírás szerinti alkalmazás például: morphin (Morphinum hydrocloricum): sc. vagy im. Ellenjavallat: légzési elégtelenség amiodarone (Cordarone): csak speciális osztályon acetilszalicilsav (Aspirin): ellenjavallat: súlyos szívelégtelenség adenozin (Adenocor): kizárólag kórházban 5

Probléma 3: nazális és I.O. alkalmazás Bevett és terjedő gyakorlat Irodalmi adatok az alkalmazásról: – Hatékony – Biztonságos Nemzetközi ajánlások 6

Megoldások Gyártók?- nem megy Jogszabály módosítás: reméljük Engedélyezett eltérés? Kontroll nélkül? 7

18. § (10) A sürgősségi betegellátásban az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X.20.) ESZCSM rendelet 2. sz. melléklete által a sürgősségi táska tartalmaként meghatározott gyógyszerek, illetve a mentésről szóló 5/2006. (II.7.) EüM rendelet 1. sz. melléklete által a mentéshez szükségesként meghatározott gyógyszerek és gyógyszercsoportok a 18. § (2) szerinti alcsoportba sorolástól függetlenül alkalmazhatók. A sürgősségi táska tartalmaként és a mentéshez szükségesként meghatározott gyógyszerek sürgősségi betegellátás keretén belül történő indikáción túli alkalmazásához nem szükséges az OGYÉI engedélye, amennyiben a kezelést a Szakmai Kollégium által támogatott eljárásrend szerint végzik. 8

? 9 Köszönöm szépen!