Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos"— Előadás másolata:

1 Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
Az egészségügyi ellátással összefüggő húgyúti fertőzések megelőzése módszertani levél bemutatása Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos

2 Egészségügyi ellátással összefüggő húgyúti fertőzések jelentősége
A kórházban ápolt betegek %-ánál végzett beavatkozás 2012. évi hazai pontprevalencia vizsgálat: A vizsgálatba bevont betegek 12 %-ánál végeztek hólyagkatéterezést 2017. évi hazai pontprevalencia vizsgálat: A vizsgálatba bevont betegek 16 %-ánál végeztek hólyagkatéterezést Egészségügyi ellátással összefüggő húgyúti fertőzések: 2012. évi hazai pontprevalencia vizsgálat: Az összes dokumentált egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésnek 15,1 %-a volt húgyúti fertőzés. 2017. évi hazai pontprevalencia vizsgálat: Az összes dokumentált egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésnek 20,4 %-a volt húgyúti fertőzés, melynek 68,5 %-a eszközhasználattal összefüggő volt. Az NNSR-VÁF modulja alapján: és között az összes egészségügyi ellátással összefüggő véráramfertőzés 8%-a húgyúti fertőzés talaján kialakult szekunder VÁF volt.

3 Célkitűzés A cél a hólyagkatéter használatával összefüggő húgyúti fertőzések megelőzése. A módszertani levélben foglaltak alapján minden egészségügyi intézménynek saját eljárásrendet és belső ellenőrzési tervet kell kidolgoznia az eszközhasználattal összefüggő húgyúti fertőzések megelőzése érdekében.

4 Ajánlások a hólyagkatéterrel összefüggő fertőzések megelőzésére I.
Alapfeladatok, amelyek minden aktív betegellátó intézmény számára ajánlottak Megfelelő infrastruktúra biztosítása Hólyagkatéterrel összefüggő fertőzések surveillance-a Oktatás és képzés A hólyagkatéter behelyezésének helyes gyakorlata A hólyagkatéter ápolásának helyes gyakorlata

5 Ajánlások a hólyagkatéterrel összefüggő fertőzések megelőzésére II.
Speciális ajánlások: Azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál indokolt, amelyeknél az alapfeladatokban foglaltak betartása mellett is magas a hólyagkatéter használatával összefüggő húgyúti fertőzések száma Program bevezetése az intézmény egészére az indokolatlan hólyagkatéterezés azonosítására és eltávolítására. Protokoll készítése a műtét utáni vizeletretenció kezelésére Értékelő-jelentő rendszer kidolgozása szövődmények monitorozására. Adatelemzés és visszacsatolás.

6 Ellátási csomag Az ellátási csomag (care bundle) bizonyítékokon alapuló gyakorlatok összessége, amelynek minden betegnél történő következetes végrehajtása javítja az ellátás minőségét. Az ellátási csomag általában 3–5 evidencián alapuló gyakorlatból áll, amelyek együttes alkalmazása hozzájárul a beteg szempontjából a kezelés kimenetelének javításához. Az infekciókontroll bizottságot, az ápolási igazgatót, releváns klinikai területeken dolgozó orvosokat, nővéreket is be kell vonni a csomag tervezésébe, adaptálásába.

7 Teljesítmény mérése A teljesítmény mérése a minőség fejlesztését szolgálja. Folyamat- és eredményindikátorok segítségével történik. Az eredményeket a kórházvezetés, a klinikusok és a szakdolgozók felé vissza kell csatolni. Folyamatindikátorok. Katéterbehelyezés és –eltávolítás dokumentálásának mérése Katéterbehelyezés indokoltságának dokumentálása Oktatási programok compliance-e Hólyagkatéter használati arány Eredmény-indikátorok Hólyagkatéter használatával összefüggő húgyúti fertőzések gyakorisága Hólyagkatéter használatával összefüggő húgyúti fertőzések következtében kialakuló véráramfertőzések gyakorisága

8 Intézményi bevezetés Elköteleződés
Az egészségügyi dolgozók elkötelezettségének növelésére irányuló módszerek alkalmazása: multidiszciplináris csoport fejlesztése, jó gyakorlat alkalmazásában élenjáró szakemberek bevonása. Oktatás Az egészségügyi dolgozók oktatása, oktatási programok bevezetése csökkentik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulását. Végrehajtás Új protokollokat javasolt kidolgozni, a kidolgozásnál célszerű a standardizált ellátási folyamatokban gondolkodni. Az ajánlások modulokba vannak rendezve: Elsődleges ajánlások a hólyagkatéter használatára, aszeptikus behelyezésére, megfelelő ápolására.

9 Ellenőrzés Ellenőrző lista: Az egészségügyi dolgozók számára készült.
Az önellenérzés eszköze Audit: Belső személyzet vagy külső szereplők által végzett ellenőrzés. A gyakorlat összehasonlítása az irányelvekben foglaltakkal.

10 Ellenőrző lista Az ellenőrzőlista az egészségügyi dolgozók számára készült, általuk kitöltendő eszköz a húgyúti katéterezés folyamatának egyes fontos lépéseit, követelményeit tartalmazza. Az önellenőrzés fontos eszköze. Az ellenőrzőlista segítségével kontrollálható a munkafolyamat egyes lépéseinek megfelelő végrehajtása, a szükséges követelmények betartása.

11 Ellenőrzés, audit Az audit a kialakult gyakorlat összehasonlítása az előírtakkal, az irányelveknek való megfelelést méri. Vizsgálja, hogy a módszertani ajánlások alapján kidolgozott helyi irányelveket mennyire alkalmazzák a gyakorlatban. Célja, hogy a meglévő gyakorlatokat javítsa. Segítse az irányelvektől való eltérés, helytelen gyakorlat okainak feltárását, a további tervezést, változtatásokat. Az auditra vonatkozó intézményi terv elkészítésénél meg kell jelölni a főbb elemeket, amelyek végrehajtásra kerülnek. A tervezésnél javasolt figyelembe venni a helyi jellemzőket.

12 Mellékletek Betegtájékoztatók
Betegtájékoztató kórházban ápolt beteg számára, akinél hólyagkatéter behelyezése válik szükségessé Betegtájékoztató otthonában ápolt, hólyagkatétert viselő beteg számára. Emlékeztető a hólyagkatéter szükségességének napi elbírálására Minta a hólyagkatéter behelyezése során használandó ellenőrző listára Segédletek az ellátási csomag ellenőrzéséhez, auditjához

13 Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ A FIGYELMET! Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos


Letölteni ppt "Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos"

Hasonló előadás


Google Hirdetések