Készítette: Kanik Edina 12.c Mátyás Király Gimnázium, Fonyód Felkészítő tanárok: Fejes Anikó, Feketéné Györe Szilvia Tanácsadó: Piliszky Zsuzsanna NABE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
BISEL bioindikáció KELETI-BOZÓT Pamuk, Öreglak, Fonyód Szalay Eszter 12. évfolyam Mátyás Király Gimnázium Felkészítő tanár: Fejes Anikó Tanácsadó: Pilinszky.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Import és Export a résztvevő 10 országban
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Az „első lépés” TÁMOP
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
Dr. Kovács László Főtitkár
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
A talajok szervesanyag-készlete
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
A magyar gazdaságpolitika eredményeinek rövid bemutatása
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Természettudományi kiselőadás címe
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Készítette: Boros Bence
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Környezeti Kontrolling
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Balatonnal kapcsolatos projektek összefoglaló bemutatása
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Készítette: Kanik Edina 12.c Mátyás Király Gimnázium, Fonyód Felkészítő tanárok: Fejes Anikó, Feketéné Györe Szilvia Tanácsadó: Piliszky Zsuzsanna NABE A Balaton és a Keleti-Bozót mentén végzett kutatómunka A víz fizikai és kémiai jellemzői

Bemutatkozás, mérési helyszínek 1. Kép: A vihar érkezése előtt gyűjtöttünk mintát 2. Kép: A Keleti-Bozót elején készült fénykép 2011-ben indult iskolánkban a Nők a Balatonért Egyesület támogatása által a „Balaton Szakkör” elnevezésű délutáni projekt, amelyben a víz kémiai- biológiai és fizikai vizsgálatát végeztük. A vizsgálódás Fonyódon a Balaton partján és a Balaton vizét elvezető Keleti- Bozót Csatorna mentén történt. Én főként a kémiai vizsgálatokban vettem részt.

Kutatási céljaink: Milyen a Balaton fonyódi szakaszán és az ehhez tartozó vízelvezető csatorna területén a víz kémiai és biológiai állapota? Ezt miként befolyásolják a környezeti tényezők?

Néhány mondat a Balatonról: A Balaton fiatal tó, körülbelül ezer éves. Különlegességét adja, hogy viszonylag nagy felületéhez képest sekélynek tekinthető édesvíz. A legjelentősebb vízbeszállító folyója a Zala. Mivel nincs állandó levezetésű, természetes kifolyója, a víz szintje erősen függ a környezeti hatásoktól. A tó a felületéhez mérten sekély vízszintje miatt soha nem volt oligotróf tisztaságú. A Balaton vízállapota a tó földtörténete során a mezotróf (közepes tisztaságú) és eutróf (tápanyagban feldúsult) állapotok között ingadozott.

A vízminőség-változás következményei Tömeges algafelszaporodást között észleltek, amikor a tó nyugati részén, elsősorban az emberi környezetszennyezés okán, megnőtt a víz oldott foszfáttartalma. Ez vezetett egy eutrofizációs folyamathoz. A víz kémiai minőségének változását bizonyos fajok hirtelen fellépő elszaporodása, inváziója, vagy éppen a tömeges pusztulása kísérheti es évek óta a zalaegerszegi szennyvíztelepi foszforleválasztó megépítésével, a foszfátmentes mosóporok elterjedésével, számos védelmi beruházással jelentős vízminőség-javulást értek el.

Méréseim, megfigyeléseim Az elmúlt két év során számos alkalommal vizsgáltam meg a Balaton fizikai és kémiai állapotát. Az évszak különböző időpontjaiban is voltak mérések. A mérési területem a fonyódi Mátyás Király Gimnáziummal szemben levő balatoni partszakasz, illetve az iskolától kelet felé eső, körülbelül 600 méterrel arrébb található Keleti-Bozót Csatorna fonyódi szakasza.

Megfigyelt fizikai jellemzők: A Balaton színe különleges smaragdzöld. Módosíthatja: A felkeveredő iszap. (viharos idő) A vízben oldott ionok, szerves anyagok. Az elszaporodó algák. Az eutrofizáció folyamán, aerob és anaerob bomlások következtében jellegzetes mocsári, lápi szag jelenhet meg a nádasok környékén. Fontos a víz hőmérséklete is, amit rendszeresen mértünk. Befolyásolja a vízben levő oldott anyagok koncentrációját. Az iszapból felszabaduló oldhatóvá vált foszfát algásodást indíthat el.

Kémiai jellemzők A Balaton vize enyhén lúgos és viszonylag lágy, 8 körüli a kémhatása, 18 körüli a keménysége. A Balaton foszfáttartalma a nyolcvanas években volt kiemelkedően magas. Ma már jelentősen csökkent a mértéke. Az általam mért adatok is ezt mutatták, 1-2 mg/l körüli értéket kaptam. Ettől a Keleti-Bozótnál mért értékek tértek el. Ott 3-6 mg/l érték körül mozgott. A víz oldott oxigén tartalma 8-10 mg/l között volt. Alacsony volt az ammónium-, nitrát- és nitrit-ion mennyisége.

A mérés bemutatása Időpontok: 2013 május, június, szeptember Mérési eszköz: greenpeace vízminőség-vizsgáló bőrönd Mintavételi hely koordinátái: sz: 46°45'6.44"É h: 17°33'22.36"K Mintavételi hely: Fonyód, Mátyás Király Gimnáziummal szembeni balatoni partszakasz.

Mitavétel és vizsgálatok közben

: Május, június és szeptember mérési eredményei május három mérés átlaga Június két mérés átlaga szeptember két mérés átlaga Víz hőmérséklete:21 ˚C 22,5 ˚C 21 ˚C Víz pH értéke8 8,5 8 Teljes keménység: (Ca 2+ ;Mg 2+ ) 19,4 mg/l 18, 5 mg/l 19 mg/l Oldott foszfát (PO 4 3- )1 mg/l 1,5 mg/l 2 mg/l Oldott oxigén tartalom (O 2 ): 8,5 mg/l 9 mg/l 8,5 mg/l Ammónium tartalom (NH 4 + ) 0,2 mg/l 0,25 mg/l Nitrát tartalom (NO 3 - ):<10 mg/l-nél Nitrit tartalom (NO 2 - ):Nem volt kimutatható 0,01 mg/l 0, 08 mg/l

A Keleti-Bozótnál mért eredmények Mintavételi hely koordinátái: Szélesség: 46°44'9.92"É Hosszúság: 17°33'54.08"K Időpont:2013. május 08. két mérési átlaga Víz hőmérséklete:22 ˚C Víz pH értéke8 Teljes keménység: (Ca 2+ ;Mg 2+ ) 19,4 mg/l Oldott foszfát (PO 4 3- )4 mg/l Oldott oxigén tartalom (O 2 ): 9 mg/l Ammónium tartalom (NH 4 + ) 0,024 mg/l Nitrát tartalom (NO 3 - ):10 mg/l-nél kevesebb Nitrit tartalom (NO 2 - ): 0,198 mg/l

Összefoglalás  Az elmúlt két év eredményei hasonló mérési értékeket eredményeztek. Az eltérések az évszakos változásoknak köszönhetők.  Foszfátszennyezést nem tapasztaltam. A Keleti-Bozótnál volt kisebb foszfátszennyezés, amit a közeli halastavak és a csatorna menti horgászatnak tulajdoníthatunk.  A nyár végén a Balaton vízminősége a tavaszhoz képest romlott, ami a turizmussal magyarázható.  Befolyásoló tényező az időjárás is, mert a 2012 nyarán tapasztalt szárazság rontott a mérési eredményeken. Összességében megállapítható, hogy a Balaton kémiai módszerekkel meghatározott vízminősége az általam mért fonyódi régióban megfelelőnek mondható. Ezt támasztották alá a bioindikációs mérések is. KÖSZÖNÖM a megtisztelő figyelmüket!

Irodalomjegyzék:  Borsos S. [2004]: Bioindikáció az iskolai oktatásban, Tanári segédlet a környezetvédelmi országos akcióprogramhoz, Készült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával, Budapest, pp  Hajósy A., Piliszky Zs. [2013]: Vízbiológiai munkafüzet, Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, Budapest, pp  Sebestyén O. [2012]: Balaton Szakkör, Vízminőség vizsgálat, EuLakes projekt, Készült a Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozás támogatásával, Budapest, pp  Vörös L. [2011] Balatoni természetkalauz, CENTER-PRINT Nyomda KFT, Debrecen pp