Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név."— Előadás másolata:

1 TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név

2 TERPLÁN Zénó Program TETRA alprogram szakmai konferencia 2017
TERPLÁN Zénó Program TETRA alprogram szakmai konferencia szeptember A kutatásom egyik célja a Rudabányai bányató kémiai összetételének és annak időbeli változásának megismerése Ennek érdekében számos vizsgálatot végeztem, a tó több pontján, több mélységben: helyszínen mértem a hőmérsékletet, pH-t, vezetőképességet, oldott oxigént és redoxpotenciált a vett mintákat laborban elemeztem, meghatároztam a Ca, Mg, Na, K, Mn, Fe, hidrogénkarbonát, klorid és szulfát tartalmát A vizsgálatokból kiderült, hogy nagyon magas a tó oldott anyagtartalma, olyannyira, hogy hasonló nagyságrendű mint, némely gyógyvízé. Az eredmények értelmezése során számos érdekes dolog derült ki a tó kémiai összetételének időbeli változásáról. Következő dián látható, az egyik legjelentősebb.

3 TERPLÁN Zénó Program TETRA alprogram szakmai konferencia 2017
TERPLÁN Zénó Program TETRA alprogram szakmai konferencia szeptember A tó legmélyebb pontján, ami kb m, oldott formában megjelenik a mangán és a vas. Ez látható a 2 szelvényen 25 és 30 m-en

4 TERPLÁN Zénó Program TETRA alprogram szakmai konferencia 2017
TERPLÁN Zénó Program TETRA alprogram szakmai konferencia szeptember Ennek okát igazából a lenti ábrán lehet megfejteni. Nyáron, azokban a tavakban, melyek nagy mélységűek, rétegződés alakulhat ki, mert a Nap a felső rétegeket gyorsabban melegíti fel. Viszont tudjuk, hogy a víz sűrűsége hőmérséklet függő. A szél képes arra, hogy a hasonló sűrűségű, felszíni vízrétegeket átkeverje, ezáltal oxigént juttasson nagyobb mélységekbe is, de a nagyobb sűrűségű, mélyen lévő réteget nem tudja áttörni, így oda nem jut oxigén. Ennek következtében anaerob környezet alakul ki, ami lehetővé teszi, hogy a mangán és a vas oldódjon. A piros görbe mutatja az oxigén változását. Látható, h 18 m-en teljesen elfogy, ami összhangban van azzal, hogy 25, 30 m-en nagy Mn koncentrációt mérünk.

5 TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tanévzáró Konferencia
Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név."

Hasonló előadás


Google Hirdetések