Környezetbarát termékek szerepe a környezettudatosságra nevelésben NSZFI Tanártovábbképzés 2009. november 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A magyar LLG Tanács ülése
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.

Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
A létminimum-számítás megújítása
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A könyvtár mint rendszer
Felhasználóképzés a kórházban
A FONYÓDI MÁTYÁS KIRÁLY GIMNÁZIUMBAN
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A hétköznapok kémiai biztonsága
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Zöld közbeszerzési képzési eszköztár 7. 4
Előadás másolata:

Környezetbarát termékek szerepe a környezettudatosságra nevelésben NSZFI Tanártovábbképzés november 26.

Környezetbarát termékek Milyen szerepük lehet a környezet- barát termékeknek a környezettu- datosságra nevelésben? Felvilágosítás Példamutatás Környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek bővítése

Környezetbarát termékek Mit jelent, hogy egy termék környezetbarát? Valamilyen tulajdonsága alapján a kör- nyezetre/emberi egészségre gyakorolt hatása előnyösebb a más, hasonló ter- mékeknél.

Környezetbarát termékek Honnan tudhatjuk, hogy egy termék környezetbarát? A gyártó/forgalmazó deklarálja Valamilyen kritériumrendszernek felel meg, és az ezt tanúsító jelzéssel van ellátva.

Környezetbarát termékek Különböző kritériumrendszerek: Termékcsaládokra vonatkozó rendsze- rek (SG-kritériumrendszer, ÖKO-TEX) Általános rendszerek – nemzeti és nem- zetközi rendszerek

Környezetbarát termékek A különböző, nemzeti vagy nemzetközi szervezetek által tanúsított rendszerek esetében a tanúsítás meghatározott időre szól, ennek elteltével megújítható. A kritériumrendszereket is rendszeresen felülvizsgálják a legújabb tudományos eredmények, ill. egyéb szempontok figyelembevételével.

Környezetbarát termékek SG-kritériumrendszer SG = Schadstoffgeprüft = káros anyagok- ra bevizsgált

Környezetbarát termékek A kritériumrendszert bőr- és szőrmeipari termékekre dolgozták ki. A kritériumok csak a különböző, veszélyesnek minő- sülő anyagok mennyiségével foglalkoz- nak, a termék életciklusával (alapanya- gok, gyártás módja, hulladékká válás) nem.

Környezetbarát termékek A megjelölést csak olyan anyagok kap- hatják meg, melyek az SG kritérium- katalógusban található, igen szigorú határértékeknek megfelelnek. Ezek a határértékek minden esetben alacso- nyabbak a jogszabályban előírtnál. A megjelölés mindenképpen annak bizto- sítéka, hogy a termék a tudomány mai állása szerint nem jelent veszélyt az egészségre nézve.

Környezetbarát termékek ÖKO-TEX 100 A szabvány textil- és bőrtermékekre, va- lamint a termelés különböző szakaszai- nak termékeire alkalmazható, beleértve a textil- és nem-textil kellékeket is.

Környezetbarát termékek Amint az a logo-ból is látható, ebben az esetben is a káros anyagokra történő bevizsgálás áll a középpontban, a ter- mék életciklusát nem vizsgálják.

Környezetbarát termékek Ezt a hiányosságot pótolja az ÖKO-TEX 1000 rendszer. Ez a teljes gyártási folyamatot vizsgálja környezeti szempontból.

Környezetbarát termékek A két rendszert egyesíti az ÖKO-TEX 100 plus rendszer.

Környezetbarát termékek Általános rendszerek: Nemzeti rendszerek, pl. Környezetbarát termék védjegy Blauer Engel

Környezetbarát termékek Nemzetközi rendszer: Európai ökocímke

Környezetbarát termékek A magyar „Környezetbarát ter- mék” védjegy

Környezetbarát termékek Néhány példa olyan termékekre, melyekre kritériumrendszert dolgoztak ki: Papíralapú, merevfalú csomagolóesz- közök Kozmetikumok és légfrissítők környe- zetbarát csomagolásban

Környezetbarát termékek Háztartási hűtő- és fagyasztókészülé- kek Környezetbarát takarítás Takarítás mikro-szálakból készült textí- liák alkalmazásával Takarítási célokra használható mikro- szálakból készült textíliák Zárt rendszerű, nyomás alatti üveg és műanyag szódás palack Gyapjú - len ágynemű

Környezetbarát termékek A kritériumok között a környezetvédelem- mel kapcsolatos feltételek (gyártás, fel- használt anyagok, veszélyes anyag tar- talom) mellett előírás, hogy a termék a minőségre vonatkozó szabványoknak, elvárásoknak is megfeleljen. A rendszerbe újabban felvett termék-ka- tegóriák esetében már az európai Öko- címke rendszer kritériumait alkalmaz- zák.

Környezetbarát termékek Néhány, a „Környezetbarát termék” védjegyet elnyert termék és szol- gáltatás: „CLEANATURE” komplex rendszerbe foglalt környezetkímélő napi takarítási program és szolgáltatás Tojástálcák, tojásdobozok, gyümölcs-, zöld- ség- és gombástál, speciális rögzítő és pár- názó elemek Biológiai úton lebomló bevásárlótáskák

Környezetbarát termékek Európai Ökocímke

Környezetbarát termékek Az Európai Unió környezeti címkéző (öko-címkéző) rendszerét 1992-ben hozták létre a fogyasztási cikkek (az élelmiszerek, az italok és a gyógyszerek kivételével) és a szol- gáltatások környezetbarát megkü- lönböztető jelölésére.

Környezetbarát termékek Néhány példa olyan termékekre, melyekre kritériumrendszert dolgoztak ki: mosógépek mosogatógépek hűtőgépek fényforrások

Környezetbarát termékek textíliák lábbelik ágybetétek mosószerek mosogatószerek idegenforgalmi szálláshely szolgáltatás kempingek

Környezetbarát termékek Néhány, az Európai Unió környe- zeti címkéjét elnyert magyar ter- mék és szolgáltatás KOLPING HOTEL Spa and Family Resort Bio-Cleaner Kft. ORGALCO© Hulladékhasznosító és Környezetvédel- mi Kft GE Hungary Zrt.