Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A katolikus óvodák feladata a Hit évében II."— Előadás másolata:

1 A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Isten munkatársainak választott minket Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

2 „Amikor megérkeztek, összehívták a gyülekezetet, és elbeszélték, milyen nagy dolgokat tett velük az Isten, és hogy kaput nyitott a pogányoknak a hitre.” (ApCsel 14,27) Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

3 „A hit a kapott szeretet tapasztalatából növekszik, ha a kegyelem és öröm tapasztalatával közlik” (Porta fidei 13. o.) Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

4 Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2012. december 11.

5 Az Etikai kódex tartalma:
A katolikus nevelés-oktatás szentírási alapelvei Az egyház nevelésre irányuló alapelvei A katolikus intézmények lényegének megfogalmazása A katolikus hit és erkölcsi alapelvek érvényesülése az intézményekben A katolikus nevelő konkrét élethelyzeteinek erkölcsi alapelvei Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

6 konkrét élethelyzeteinek
A katolikus nevelő konkrét élethelyzeteinek erkölcsi alapelvei Kapcsolata a növendékekkel: Egész személyiségével nevel Megjelenésében kulturált, ápolt, mértéktartó Nevelői tevékenysége a növendékek jövőjére, fejlődésére, kibontakoztatására irányul Szakmai munkájában megalapozott és igényes Munkájában pontos, rendszeres, kiszámítható Tekintélyének alapja a tetteiben mutatott példa Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

7 konkrét élethelyzeteinek
A katolikus nevelő konkrét élethelyzeteinek erkölcsi alapelvei Kapcsolata munkatársaival: Elérhető, megszólítható Magatartása (stílusa) kiszámítható, derűs, kiegyensúlyozott. Munkatársaival együttműködő, segítőkész, nyílt, őszinte, tisztelettudó. Folyamatos önképzés jellemzi szakmailag és lelki életben egyaránt. Részt vesz a munkaidőn túli közös programokon, munkájával segíti annak sikeres megvalósulását. Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

8 konkrét élethelyzeteinek
A katolikus nevelő konkrét élethelyzeteinek erkölcsi alapelvei Kapcsolata az intézménnyel: Elfogadja a szellemiséget, amit az intézmény képvisel. Elkötelezett intézménye iránt. Jó gazda módjára ügyel az intézmény tulajdonára, becsületes, megbízható. Munkavégzésében pontos, lelkiismeretes. Köteles tudását, szakmai fölkészültségét folyamatosan mélyíteni. Részt vesz a munkaidőn túli közös programokon, munkájával segíti annak sikeres megvalósulását. Az intézményről kialakult pozitív képet erősíti. Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

9 konkrét élethelyzeteinek
A katolikus nevelő konkrét élethelyzeteinek erkölcsi alapelvei Kapcsolata a családokkal: Tisztelettel fordul a családok felé. Korrekt, pozitív kicsengésű , tárgyszerű tájékoztatást nyújt a családok számára. Nevelői döntéseit a gyermek érdeke szabja meg. Pedagógusi munkájáért a családoktól ellenszolgáltatást nem vár és nem fogadhat el. Lehetőség szerint a családoknak is szervez programokat. Élete követendő példa a családok számára. Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

10 konkrét élethelyzeteinek
A katolikus nevelő konkrét élethelyzeteinek erkölcsi alapelvei Egyházához való viszonya: Hitben élő, szolgálatkész tagja egyházának A másik ember felé megbecsülést és bizalmat tanusít Az egyházi tanításra nyitott, a keresztény értékrenddel ellentétes nézeteket nem terjeszt. Kötelessége a nemzeti és keresztény hagyományok ápolása Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

11 „Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg
„Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanak, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!” Mt 5, 13-16 Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport december 11.

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A katolikus óvodák feladata a Hit évében II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések