Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr"— Előadás másolata:

1 A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr. Puskás Sándor KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG elnök november 14.

2 A Közbeszerzési Döntőbizottság jogállása
A (törvényes és pártatlan) bíróság kritériumai szerint az a szerv minősül bíróságnak, amelyet (1) törvény hoz létre, (2) igazságszolgáltatási tevékenységet végez, amelynek keretében jogszabályokat alkalmaz, (3) eljárását törvény szabályozza, (4) a végrehajtó hatalomtól független, (5) eljárása nem titkos, (6) határozata kötelező érvényű.

3 A Közbeszerzési Hatóság autonóm államigazgatási szerv, a Hatóság keretében működik a Közbeszerzési Döntőbizottság. A közbeszerzési biztosok döntéshozataluk során függetlenek, a jogszabályok alapján meggyőződésüknek megfelelően döntenek, döntéseik meghozatalával kapcsolatban nem befolyásolhatók és nem utasíthatók. A Közbeszerzési Döntőbizottság az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezheti. A Közbeszerzési Döntőbizottság quasi bíróságnak tekinthető, így jogorvoslati eljárása során aggálytalanul alkalmazhatja és értelmezheti és az egyes ügyek eldöntésekor figyelembe veheti az Európai Unió jogát, döntéseinek alátámasztására hivatkozhat az Európai Unió Bíróságának döntéseire.

4 A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 2017. november 3
A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt november 3. napjáig összesen 604 jogorvoslati eljárás kezdeményezésére került sor. A november 3. napjáig kezdeményezett 604 jogorvoslati eljárás a kezdeményezők személye alapján az alábbiak szerint oszlik meg:

5 .

6 A Közbeszerzési Döntőbizottság által leggyakrabban megállapított jogsértések:
1) közbeszerzési eljárás mellőzése 2) az eljárást lezáró döntések tekintetében az egyes ajánlatok érvényessége/érvénytelensége (a hiánypótlási szabályok alkalmazásának vizsgálata) az ajánlattevők műszaki, illetve szakmai alkalmasságának igazolása aránytalanul alacsony ár elfogadhatósága, műszaki megfelelőség 3) szerződések módosítása, teljesítése 2017. évi jogorvoslati ügyekben kiszabott bírság: Ft

7 A Döntőbizottság döntései ellen benyújtott keresetek, külön jogorvoslati száma 98, amely 17%-os megtámadási arányt jelent 554 döntés ellen 98 kereset, külön jogorvoslati kérelem

8 2017 évben eddig jogerősen lezárult bírósági felülvizsgálatok pernyertességi aránya: 90%

9 Érvénytelenségi perek 2017. évben 73 kereset (még folyamatban 66 per)
Lábléc

10 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr"

Hasonló előadás


Google Hirdetések