Készítette: Kovács Ferencné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok minősítési rendszere
Advertisements

A pedagógusok munkaidő beosztása
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKBÓL
A 2013/2014-es nevelési év az óvodákban
Pedagógus-továbbképzés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Tanévnyitó értekezlet
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A pedagógusminősítési rendszer
Bevezető gondolatként:
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Biztos Kezdet Gyerekházak
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
Pedagógus értékelési rendszer
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A pedagógus a nevelési-oktatási intézmény szervezetében
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Barcsák Marianna KPSZTI
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Vezetői célok és feladatok
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tanévkezdő 2013/14.
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Készítette: Kovács Ferencné Pedagógus szerepek Készítette: Kovács Ferencné

A tanári szakma állandó nyomást jelent, különösen középiskolai szinten A tanári szakma állandó nyomást jelent, különösen középiskolai szinten. Az ember minden hét órából ötöt a színpadon tölt, és a világ legnehezebb közönségének kell játszania. Stephen King

A pedagógus szerepei A nevelés – oktatás eredményességének kulcsszereplője a PEDAGÓGUS. A „2011. évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről” kimondja, a köznevelés közszolgálat. A köznevelés középpontjában a gyermek, a tanuló, a pedagógus és a szülő áll  kötelességeik és jogaik egységet alkotnak.

A pedagógusok kötelességei A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, oktatása (Knt. 62. §) Különös kötelessége: Személyiség fejlesztése, tehetség kibontakoztatása. Különleges bánásmód – SNI, BTM. Tehetséggondozás. Erkölcsi fejlesztés, közösségi együttműködésre nevelés. Egymás szeretetére, tiszteletre nevelés. Szülő tájékoztatása. Testi – lelki egészség fejlesztése, megóvása. Emberi méltóság, emberi jogok tiszteletben tartatása. Tárgyilagos, sokoldalú és változatos oktatómunka. Tanulók munkájának értékelése.

A pedagógusok kötelességei A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, oktatása (Knt. 62. §) Különös kötelessége: Továbbképzéseken való részvétel. Pályaorientáció irányítása. Adminisztratív feladatok végrehajtása. Aktív részvétel az intézmény eseményein (értekezlet, fogadó óra…) Határidőre megszerezze a kötelező minősítéseket. Hivatali titok megőrzése. Hivatáshoz méltó magatartás tanúsítása. Együttműködés munkatársaival és más intézményekkel.

Továbbképzési kötelezettség Hétévenként egy alkalommal továbbképzésen való részvétel. 55. életév után megszűnik a kötelezettség. Pedagógus szakvizsgát követő 7 évben nem kell továbbképzésen részt venni. Aki önhibájából a fokozatba lépését követő kilencedik tanév végéig nem teljesíti a továbbképzésen való részvételt, eggyel alacsonyabb fokozatba kerül visszasorolásra.

Munkaidőre vonatkozó kötelezettség Kötött munkaidő: teljes munkaidő 80 %-a (32 óra) Neveléssel – oktatással lekötött munkaidő: teljes munkaidő 55 – 65 %-a (22 – 26 óra) Munkaidő-nyilvántartás Jelenléti ív vezetőknek

A pedagógusok jogai Személyiség tiszteletben tartása. A Pedagógiai program alapján az ismereteket, a tananyagot, a nevelési – oktatási módszereit megválassza. A helyi tanterv alapján, a szakmai munkaközösség segítségével az alkalmazott tankönyvek, tanulmányi segédletek, taneszközök, ruházat és más felszerelés kiválasztása. Saját világnézete és értékrendje szerint végezze nevelő – oktató munkáját, kényszerítő eszközök nélkül. Ismeret -, információszerzéshez való jog.

A pedagógusok jogai Nevelő testület tagja legyen. Szakmai ismereteinek gyarapítása (továbbképzés, köznevelési rendszer működtetésével kapcsolatos feladatok, kísérletek, ellenőrzések, tudományos kutatómunka). Szakmai egyesületi tagság, képviselet. Intézményi dokumentumokhoz való hozzáférés, informatikai eszközök használata. Pedagógus igazolvány. Az oktatási jogok biztosához fordulás.

A nevelőtestület A nevelési-oktatási intézményben közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony keretében pedagógus-munkakörben, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkező, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak közössége. Döntési jogkör. Véleményezési jogkör.

Szakmai munkaközösség A nevelési – oktatási intézményben legalább öt pedagógus hozhat létre szakmai munkaközösséget. Egy nevelési-oktatási intézményben legfeljebb tíz szakmai munkaközösség hozható létre. Döntési jogkör. Véleményezési jogkör.

Pedagógus-munkakörök Óvodapedagógus Könyvtáros tanár (tanító) Tanító Iskolapszichológus Tanár Fejlesztő pedagógus Középiskolai tanár Szociálpedagógus Tanár a szakmai elméleti oktatásban Konduktor Logopédus Szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató Gyógypedagógus Nemzetiségi óvodapedagógus, tanító Kollégiumi nevelőtanár

A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők 4. melléklet a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelethez A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak finanszírozott létszáma

Köszönöm a figyelmet!