Az új Munka Törvénykönyve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
Advertisements


2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény 2013

A Munka Törvénykönyve változásai
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
2010. december Dudás Katalin
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
2010. december Dudás Katalin
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
2013. szeptember Dudás Katalin egyetemi adjunktus.
Munkajogi alapismeretek
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
2010. December Dudás Katalin
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban az új Munka Törvénykönyvét?
Előadó: dr. Kártyás Gábor
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
MUNKAJOG – 3. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
MUNKAIDŐ 2. rész.
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
A munka díjazása.
Előadás másolata:

Az új Munka Törvénykönyve Rövid áttekintés a munkaszerződés és a kiküldetés egyes munkajogi szabályairól 2013. április 9. Dr. Király Éva Mária ügyvéd Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

„…This is a beginning of a beautiful friendship…” új Mt. - új fogalmak - új megközelítés új dokumentumok? Munkaszerződések, szabályzatokat érintő fontosabb változások Kiküldetéssel kapcsolatos munkajogi kérdések

Új fogalmak: A jognyilatkozatok, munkáltatói szabályzat Megállapodás: a felek kölcsönös és egybehangzó nyilatkozata Egyoldalú jognyilatkozat: csak mvsz.vonatkozó szabályban meghat. esetben származtat jogot és kötelezettséget elállási jog gyakorlása, közléssel válik hatályossá, címzett hozzájárulásával módosítható, vagy vonható vissza Nyilatkozat: munka végzésére vonatkozó különféle szabályok, tájékoztatás Kötelezettségvállalás: elfogadásra tekintet nélkül követelhető, közlést követően mvállaló terhére módosítani, vagy azonnali hatállyal felmondani a nyilatkozatot tévő körülményeiben történő lényeges változás esetén lehet, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné, vagy aránytalan sérelemmel járna Munkáltatói szabályzat (cafetéria, gépkocsi, kiküldetési,bónusz stb): a fenti jognyilatkozatokat a munkáltató egyoldalúan megállapított belső szabályzatban, vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével megteheti; közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzéteszik

Szabályzatok felülvizsgálata, új szabályzatok alapos kidolgozása Kizáró és korlátozó feltételek rögzítése

A munkaszerződés tartalma Kötelező tartalmi elem (szükséges minimum): alapbér munkakör ( tájékoztató munkaköri leírás) A munkaszerződés lehetséges tartalmi elem munkahely: ennek hiányában azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi Nincs: „változó munkahely” egy vagy több konkrét, azonosítható címmel, földrajzi megnevezéssel város , megye, ország stb. tartam: határozott (ennek hiányában határozatlan) munkaviszony kezdete (ennek hiányában szerződéskötést követő nap) munkaidő mértéke (ennek hiányában általános teljes napi) próbaidő: 3 hónap, ezen belül egy alkalommal meghosszabbítható (KSZ 6 hónap) egyéb szükséges, célszerű

Munkaszerződésben való eltérő megállapodás lehetősége Próbaidő csak munkaszerződésben köthető ki (Mt. 45. § (5) bek. Munkáltató kizárólag (ha nincs kollektív szerződés) munkaszerződésben foglalt szabályok alapján alkalmazhat hátrányos jogkövetkezményeket (Mt. 56. §) A munkaviszony kezdetétől számított 1 évig kizárható a felmondási jog (Mt. 65. § (2) bek.) Max. 60 perc egybefüggő munkaközi szünet biztosítható (Mt. 103. § (3) bek.) Nem kell egybefüggő 14 nap szabadságot egyben kiadni (Mt. 122. § (3) bek.) Munkabért teljesítménybér formájában meghatározni kizárólag munkaszerződésben lehet (Mt. 136. § (3) bek.) Bérpótlék számítási alapja a munkavállaló alapbére, eltérő megállapodás hiányában (Mt. 139. § (2) bek.) Rendkívüli munkaidőben végzett munka után járó pótlék helyett szabadidő is járhat (Mt. 143. § (1) bek.) Meg lehet állapodni abban, hogy a szabadidőt a munkáltató legkésőbb a tárgyévet követő év december 31-éig adja ki (Mt. 143. § (6) bek.) Alapszabadság és életkor szerinti pótszabadság 1/3-át esedékességet követő év végig kiadni (Mt. 123 § (6) bek.) Bérpótlékot (vasárnapi munka pótléka, műszakpótlék) magában foglaló alapbérben is meg lehet állapodni (Mt. 145. § (1) bek.); Havi átalányt.

A munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége I. „A” Tájékoztató (Mt. 46.§) a napi munkaidőről, az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról, a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról, a munkakörbe tartozó feladatokról, ( munkaköri leírás) a szabadság mértékéről, számítási módjáról és kiadásának, valamint a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, továbbá arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, valamint a munkáltatói jogkör gyakorlójáról 30 nap helyett 15 napon belül a munkaviszony kezdetétől ÚJ! a)-c) és e)-f) mvisz.vonatkozó szabály rendelkezésére hivatkozással is megadható

A munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége II. Külföldi munkavégzés előtti tájékoztató (Mt. 47.§) A 15 napot meghaladó külföldön történő munkavégzés esetén – a 46. §-ban foglaltakon túlmenően – a munkavállalót – legkésőbb a külföldre való kiutazást megelőző 7 nappal – írásban tájékoztatni kell a külföldi munkavégzés helyéről, tartamáról, a pénzbeli és a természetbeni juttatásokról, a díjazás és egyéb juttatás pénzneméről, továbbá a hazatérésre irányadó szabályokról.

Miért érdemes dokumentumainkat felülvizsgálni? Új Mt.-vel való összhang megteremtése, ellentmondások feloldása (1,5 havi - 4 havi kártérítési felelősség stb) Az új Mt. szabályait kell alkalmazni a hatályba lépésekor fennálló jogviszonyokra, azaz minden korábban megkötött munkaszerződésre, illetve kollektív szerződésre, valamint az egyéb megállapodásokra - kivételektől eltekintve - automatikusan az új Mt. szabályai az alkalmazandók. A már megkötött munkaszerződések egyes részei a törvény erejénél fogva jogszabályváltozás miatt érvénytelenné válhatnak. A 2012. július 1-je előtt közölt kötelezettségvállalásokra és belső szabályzatokra azonban az új Mt. rendelkezései az irányadók. Élni lehetőségekkel (rendkívüli munka ellenértéke, szabadság, munkaközi szünet, fegyelmezési jog stb) Munkaszerződés - tájékoztató összhangjának megteremtése: Hallgat az új Mt. arról, hogy az új rendelkezések hatályba lépését követően kell-e a meglévő munkavállalóknak a jogszabályi változásokra tekintettel újabb tájékoztatót átadni, és ha igen, mikor. Érdemes. Új munkaszerződések vezető állásúakra: jelentősen átalakulnak az új Mt. hatályba lépésével a vezető állású munkavállalókra vonatkozó rendelkezések, amelynek következtében automatikusan, a törvény erejénél fogva válnak érvénytelenné a korábbi Mt. 188/A. § alapján a tulajdonosi határozattal kinevezett vezető állású munkavállalók munkaszerződései.

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás (2013.jan.1.) 53.§ A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben (korábban: átirányítás), munkahelyen (korábban: kiküldetés) vagy más munkáltatónál foglalkoztatni (korábban: kirendelés). Össz./naptári év: 44 beosztás szerinti munkanap vagy 352 óra. ( e fölött MEGÁLLAPODÁS) Arányosítani: m.visz. évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

1 fogalom A munkáltató egyoldalú intézkedése! Védett munkavállalói kör Alapelvek!: méltányos mérlegelés Nincs: belföldi kiküldetés esetén utazási időre járó 40% pótlék. Nincs: helyettesítési díj. Nincs: tulajdonosi korlát más munkáltatóhoz küldésnél (kirendelés) Csökkent: össz. 110 mnap 44 mnap (352ó), de KSZ: eltérhet

Határon átnyúló „kiküldetés” megrendelő (Ném.o) vállalkozási szerződés (magyar v. külföldi jog) vállalkozó (M.o) munkaszerződés (magyar jog) kiküldetési levél v. megállapodás (magyar jog) munkavégzés helye szerinti jog munkavállaló

Kockázat a rendszerben (megállapodáson alapuló) kiküldetés – színlelt munkaerő-kölcsönzés munkavégzés helye szerinti jog „befurakodása” komplex munkajogi, TB, adózási kérdések

„Kiküldetési/Posting” irányelv Az Európai Parlament és a Tanács 96/71/EK irányelve (1996. december 16.) a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről (ú.n.„posting irányelv”) Tagállamok átültetik hazai jogba új. Mt. 295.§ (Ha a külföldi munkáltató - harmadik személlyel kötött megállapodás alapján - a munkavállalót Magyarország területén munkaviszonyban foglalkoztatja… )

Posting irányelv 3. cikke A tagállamok biztosítják, hogy bármelyik állam jogát is kell alkalmazni a munkaviszonyra, az 1. cikk (1) bekezdésében említett vállalkozások biztosítják a területükön kiküldetésben lévő munkavállalóknak az alábbi kérdésekkel kapcsolatos, munkaviszonyra vonatkozó szabályokat, amelyeket a munkavégzés helye szerinti tagállamban: - törvényi, rendeleti vagy közigazgatási rendelkezés, illetve - olyan kollektív megállapodás vagy választott bírósági határozat állapít meg, amelyet a (8) bekezdés értelmében általánosan alkalmazandónak nyilvánítottak, amennyiben azok a mellékletben említett tevékenységekre vonatkoznak: maximális munkaidő és minimális pihenőidő; minimális éves szabadság; minimális bérszint, beleértve a túlóradíjakat; ez a pont nem vonatkozik a kiegészítő foglalkozási nyugdíjrendszerekre; munkavállalók rendelkezésre bocsátásának feltételei, különösen a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások esetében; munkahelyi egészség, biztonság és higiénia; védintézkedések a várandós vagy gyermekágyas nők, gyermekek és fiatalok munkaviszonyára vonatkozó szabályokat illetően; férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód és más megkülönböztetést tiltó rendelkezések.

Ennek az irányelvnek az alkalmazásában az 1 Ennek az irányelvnek az alkalmazásában az 1. cikk c) pontjában említett minimális bérszint fogalmát annak a tagállamnak a nemzeti jogszabályai, illetve gyakorlata határozzák meg, amelynek a területén a munkavállaló kiküldetésben tartózkodik. Az (1)–(6) bekezdés nem akadályozza a munkaviszonyra vonatkozó, a munkavállalók számára kedvezőbb szabályok alkalmazását.

Köszönjük a figyelmüket. kiraly@eversheds.hu Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda  H-1026 Budapest, Pasaréti út 59. H-1530 Budapest, P.O. Box 23. tel:+ 36 1 394 3121  fax: +36 1 392 4949 website: http://www.eversheds.hu