Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás"— Előadás másolata:

1 A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás

2 1. A munkaszerződés módosítása 2. munkáltatói jogutódlás

3 I. A MUNKASZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA

4 Munkaviszony módosulása/munkaszerződés módosítása
Munkaviszony módosulása A munkaviszony tartalma automatikusan, felek akaratától függetlenül változik meg (pl. Mt., KSZ változása). Munkaszerződés módosítása A felek a munkaszerződést egybehangzó nyilatkozattal módosítják.

5 A munkaszerződés módosítására vonatkozó szabályok
Végleges, tartós jellegű változtatás MSZ megkötésére vonatkozó szabályok: közös megegyezéssel, írásban, kötelező tartalom, szóban kötött megállapodás érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat 30 napon belül.

6 Szóbeli megállapodás? Szóban kötött megállapodás érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat 30 napon belül – mitől számítva? Munkaszerződés, módosítás Megszüntetés?

7 BH 2002/458. A szerződés módosítása a felek egyező akaratnyilvánításával történhet. A szerződési szabadsággal összeegyeztethetetlen az az álláspont, amely szerint a felmondás okszerű indokát képezheti, ha az egyik fél nem járul hozzá a munkaszerződés-módosításhoz.

8 MUNKAIDŐ Tájékoztatás: teljes és részmunkaidő
határozatlan idejű jogviszony távmunka Munkáltató mérlegelési jogköre 15 napon belül dönt az ajánlatról

9 MIKOR KELL MÓDOSÍTANI A MUNKASZERZŐDÉST?

10 MUNKAKÖR MÓDOSÍTÁSA KELL, ha tartósan/véglegesen a munkakörébe nem tartozó munkát végez. KELL, ha a munkaköri leírás módosítása megváltoztatja a munkakört. NEM KELL, ha a munkaköri leírás egyetlen feladattal bővül, amely nem változtatja meg a munkakör jellegét.

11 Mikor szükséges módosítani a munkakört?
Ha tartósan megváltozik az elvégzendő munkák jellege. Példák: Ha a takarítót az iroda takarítása mellett az öltözők takarítására utasítják – Nem szükséges módosítás. Ha a recepcióst marketing vezetői feladatokkal is megbízzák – Közös megegyezés.

12 MUNKAVÉGZÉSI HELY MÓDOSÍTÁSA
KELL, ha a munkavállalót véglegesen vagy tartósan a szokásos vagy a szerződéses munkahely által körülhatárolt helyen kívül kívánja foglalkoztatni.

13 A MUNKASZERZŐDÉSTŐL ELTÉRŐ FOGLALKOZTATÁS

14 Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás
Kirendelés, kiküldetés, átirányítás helyett Korlátok: Méltányos mérlegelés elve (Mt. 6. § (3) bek.) Időbeli korlát: 44 munkanap/352 óra naptári évenként KSZ felfelé is eltérhet Alapbér összege

15 A MUNKASZERZŐDÉS KÖTELEZŐ MÓDOSÍTÁSA

16 A) Várandós munkavállaló munkaköre
Nő terhessége megállapításától – gyermeke 1 éves koráig: állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakört kell felajánlani, ha munkakörében nem foglalkoztatható - orvosi vélemény Ha nincs megfelelő munkakör: munkavállalót fel kell menteni és alapbért kell fizetni.

17 B) Kisgyermekes munkavállalók
Kisgyermekes munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatása – napi munkaidő felére kötelező a gyermek 3 éves koráig

18 C) Szülési szabadság után
Szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság után a munkabér módosítása – átlagos béremelés

19 II. MUNKAJOGI JOGUTÓDLÁS

20 MUNKAJOGI JOGUTÓDLÁS A) UNIÓS SZABÁLYOK

21 A MunkAJOGI jogutódlás uniós jogi szabályai
77/187/EGK 98/50/EK irányelvek 2001/23/EK Európai Bíróság joggyakorlata

22 A munkáltatói jogutódlás hatása a munkaviszonyokra
Jogelőd (A) Vállalat átruházása Jogutód (B) Jogok és kötelezettségek átszállása Jogok Köt. Jogok Köt. Munkavállalók (x + y) Munkavállalók (x + y)

23 A munkáltatói jogutódlás fogalma az uniós jogban
2001/23/EK irányelv: „Ezt az irányelvet kell alkalmazni valamely vállalkozás, üzlet vagy ezek egy részének más munkáltató részére szerződés alapján történő átruházása vagy összefonódása esetén” [1. cikk (1) bek. a) pont]. Nem jogutódlás: a vállalkozás tulajdonjogának megszerzése részvények vagy üzletrészek megvásárlásával (share transfer)

24 C- 24/85 Spijkers A vállalatot működő egységként adták el?
a vállalat vagyontárgyait, épületeket, ingóságokat átruházták-e az új munkaadó átvette-e a munkavállalók többségét vagy sem a vevőkört átruházták-e az átruházás előtt és azt követően folytatott tevékenység hasonlósága volt-e és milyen ideig a tevékenység folytatásában megszakítás

25 MUNKAJOGI JOGUTÓDLÁS B) MAGYAR SZABÁLYOK

26 A munkáltatói jogutódlás a magyar munkajogban
Jogszabályon alapuló (általános) jogutódlás – nem nevesített Jogügyleten, megállapodáson alapuló (különös) jogutódlás

27 Jogügyleten alapuló jogutódlás
36. § (1) A gazdasági egység (anyagi vagy nem anyagi erőforrások szervezett csoportja) jogügyleten alapuló átvételének időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át.

28 BH 2009/90. vállalkozási szerződés vállalkozási szerződés ‚A’ társaság játékautók összeszerelésével foglalkozott, a helyiségeket az önkormányzattól bérelte ‚A’ társaság részére ‚X’ fővállalkozó biztosította a bérmunkát ‚A’ társaság + ‚X’ fővállalkozó ‚szándéknyilatkozatot’ írt alá ‚B’ társasággal a bérmunka átvételére és a munkavállalók továbbfoglalkoztatására ‚A’ társaság elbocsátotta a munkavállalókat – másnap ‚B’ társaság ismét felvette őket, 60 nap próbaidőt kötött ki. X fővállalkozó ÖK (A) társaság (B) társaság

29 BH 2009/90. Gazdasági egység megőrizte identitását, mert
a munkavállalók azonos munkakörben, munkahelyen, munkafeltételekkel továbbdolgoztak a jogutódnál, a jogutód továbbfolytatta a vállalkozási szerződésben meghatározott bérmunkát, átvette a munkaeszközöket.

30 A munkajogi védelem három pillére
A munkaviszony(ok) automatikus átszállásának elve Felmondási védelem A munkáltatók tájékoztatási és konzultációs kötelezettsége

31 1. A munkaviszony(ok) automatikus átszállásának elve
A jogutódlás időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelességek a jogutódlás időpontjában a jogelődről a jogutód munkáltatóra szállnak át Munkaviszonyok átszállása ex lege bekövetkezik: Nem szükséges a jogelőd és jogutód munkáltatók nyilatkozata, Nem szükséges az érintett munkavállaló(k) hozzájárulása!

32 Jogelőd és jogutód munkáltatók egyetemleges felelőssége
Átszállást megelőzően esedékessé vált követelésért (pl. elmaradt munkabér) Jogutódlást követő egy évig

33 2. Felmondási védelem A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat munkaviszony felmondással történő megszüntetésének indokául De: egyéb okból pl. átszervezésre, vagy a tevékenység megszüntetésére hivatkozással a munkaviszony megszüntethető.

34 Munkavállalói felmondás
Ha a munkafeltételek a jogutódlást követően a munkavállaló hátrányára megváltoznak: a munkáltatói felmondás esetén járó juttatásokat munkavállalói felmondás esetén is biztosítja, de indokolási kötelezettség, munkáltatói jogutódlást követő 30 napon belül.

35 3. Tájékoztatási és konzultációs kötelezettség (265. §)
Jogutódlás megelőző időpontban: legkésőbb a jogutódlást megelőzően 15 nappal Jogelőd és jogutód munkáltatót is terheli Konzultáció követi

36 A konzultáció tartalma
Konzultációnak ki kell terjednie: Intézkedések elveire Hátrányos következmények elkerülésének módjára, eszközére, enyhítését célzó eszközökre. „Megállapodás megkötése érdekében” kell folytatni (?)

37 Tájékoztatás Munkavállalók közvetlen tájékoztatása, ha azok önhibájukon kívül nem rendelkeznek képviselővel: időpontra/tervezett időpontja oka munkavállalókat érintő jogi, gazdasági és szociális következmények

38 KSZ sorsa (282. §) Az átvétel időpontjában hatályos kollektív szerződést egy évig köteles fenntartani. Nem terheli, ha a kollektív szerződés hatálya egy évnél korábban megszűnik, vagy az átvevőnél van kollektív szerződés.

39 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések