A portfólió - óvodai szakterület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
Advertisements

Tanári portfolió készítése
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Közösségi pedagógiai gyakorlat
A gyakornokok beilleszkedése
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
A portfólió szerepe az új minősítési rendszerben
AZ ÉN PORTFÓLIÓM.
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Az egyéni fejlesztési terv
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
„A XXI. századi köznevelés”
Szaktanácsadói fórum VÁLTOZÁSOK ÉS A PORTFÓLIÓ
Hogyan készüljünk a pedagógus minősítési eljárásra?
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.

A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Szakmai nap szeptember 16.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Közös útkeresés: Óvodavezetők Országos Konferenciája Hétköznapok kihívásai a paragrafusok útvesztőjében – Szakmai segítség a változásokhoz és a vezetői.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az intézményi szabályozó dokumentumok felülvizsgálata az önértékeléshez és tanfelügyelethez kapcsolódóan.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Vezetői célok és feladatok
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Előadás másolata:

A portfólió - óvodai szakterület Szakmai nap 2014. szeptember 16.

A szekció témái A szakmai dokumentumokról általában A feltöltendő dokumentumok szakmai követelményei Az elektronikus felület megismerése A feltöltés technikai ismérvei Kérdések folyamatosan feltehetőek

Középpontban a pedagóguskompetenciák Az e-portfólió célja, hogy a dokumentumokon keresztül a pedagógus bemutassa kompetenciáinak fejlődését, fejlettségi szintjét, szakmai személyiségét, sikereit, nehézségeit. Középpontban a pedagóguskompetenciák (326/2013. Korm. rendelet) 1. Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi tudás 2. Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése, a megvalósuláshoz kapcsolódó önreflexiók 3. A tanulás támogatása 4. A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód, a HH, SNI vagy BTM-s gyermekek nevelése 5. A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése 6. Pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése, elemzése 7. Kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás 8. Elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért

Portfólió tartalmi elemei Eredetiségnyilatkozat (plágium elkerülésére) szakmai önéletrajz pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek az önálló alkotói, művészeti tevékenységek a pedagógust foglalkoztató intézmény bemutatása, a szakmai életút értékelése, a nevelő-oktató munka alap- és szabadon választható dokumentumai

Dokumentumok részletesen Eredetiségnyilatkozat Az e-felületről letölthető nyomtatvány. Feladat: kitölteni, pdf formátumban szkennelve feltölteni Szakmai önéletrajz - ellenőrizni a KIR-ből generált adatokat előző szakmai tapasztalat/munkahelyek feltöltése továbbképzések feltöltése feltölthetőek publikációk, a kitüntetések, nyelvismeret és az érdeklődési kör

Dokumentumok részletesen NEM KÖTELEZŐ Pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek bemutatása Önálló művészeti tevékenység bemutatása Feladat: Nyilatkozatban kell jelezni, hogy ilyen dokumentumot a pedagógus nem kíván feltölteni. (pdf-ben feltölteni)

Dokumentumok részletesen Az intézmény bemutatása (Javasolt tartalmi elemek - Útmutató 74.o.) Szerepe: Információt nyújt a pedagógus munkáját befolyásoló körülményekről, feltételekről. Fontos: saját nézőpontból, szerepből kell bemutatni az intézményt, nem lehet egyformát feltölteni. Ötlet: beilleszthető az óvodáról egy fotó

Dokumentumok részletesen Szakmai életút értékelése (Útmutató 74.o.- segítő szempontok) Az életút egyes állomásainak bemutatása során a pedagógus kompetenciák fejlődését kell szem előtt tartani. kitől, milyen szakmai segítséget kapott meghatározó továbbképzések mely területeken szeretne fejlődni tervek, célok Nem a tökéletességet, hanem a fejlődést kell bemutatni! (képes önmagát, szakmai munkáját objektíven elemezni!)

Dokumentumok részletesen Nevelő-oktató munka dokumentumai Csoportprofil (Útmutató 78.o.) +féléves nevelési terv Tematikus terv amelyből a 6 db foglalkozásvázlat lebontható Pl. lehet egy projekt terv vagy témakör a csoportnaplóban rögzített tanulási terv felhasználható +reflexió Elemző értékelés a megvalósulásról, az eredményekről.

Dokumentumok tartalmi elemei Vázlatok (6db) + reflexiók Javaslatok: nincs formai követelmény az olvasó számára értelmezhető legyen, mi történik fontos tanulmányozni a releváns kompetenciák (min. 2, 3) indikátorait jelenjenek meg a korszerű pedagógiai módszerek differenciálás a reflexióban elemezni a saját és a gyermekek tevékenységét

Dokumentumok tartalmi elemei Esetleírás: Egy problémahelyzet és kezelésének bemutatása. Azt a kompetenciaterületet lehet itt bemutatni, amely más dokumentumba nem fért bele, pl. szülőkkel való kapcsolattartás, kommunikáció, együttműködés, stb.. (Útmutató 77. és 134.o.) Hospitálási napló + reflexió Az elemzés a pedagóguskompetenciák alapján történjen. (Útmutató 77. és 141. o.)

Dokumentumok tartalmi elemei Szabadon választott dokumentumok 4-6 db árnyalják a pedagógusról alkotott képet, egyedi színt visznek a portfólióba Pl. egyéni fejlesztés, pl. tehetséggondozás csoporton vagy óvodán kívüli tevékenység, pl. kirándulás, ünnepélyek, események szervezése, forgatókönyve, innovációk, pályázatokban való részvétel publikáció stb…

Fontos szempontok Szakmai nyelvezet használata Tömör megfogalmazás Reflexió legyen kb. egy vagy másfél oldal Személyiségi jogok figyelembevétele – neveket nem tartalmazhat a dokumentum Fotókat nem kötelező feltölteni, ha mégis pl. a reflexiókba beszúrásra kerül, a látható gyermekek szüleitől beleegyező nyilatkozatot kell kérni, amit az óvodában kell tárolni. A technikai részben az e-felület felhasználói útmutatója segít (pl. pdf formátum készítése, stb..)

Örömteli munkát kívánok! Csak el kell kezdeni … Örömteli munkát kívánok!