Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fejlesztő célú szaktanácsadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fejlesztő célú szaktanácsadás"— Előadás másolata:

1 Fejlesztő célú szaktanácsadás
Készítette: Laskiné Recsák Erzsébet

2 Béremelés

3 Tanfelügyelő, szakértő
szaktanácsadó….

4 „Mondhat akárki, akármit, szerintem nagyon jó ma is pedagógusnak, nevelőnek lenni! Mi lehet szebb ezen a földön, mind igaz, szép dolgokról, tiszta rendezett környezetben, figyelő, jó gyerekeknek örömmel, élő hittel beszélni? Légy türelmes, mint a jó szakács te is bölcsen, tisztán készítsd el a szellemi étkedet! Tálald fel szerényen, de mégis lelkesen az életet adó gondolatokat! Vedd észre a gyarapodást és örvendj te is neki, mert jó dolog látni, ahogyan az átgondolt, kimondott tanításod életé válik a benned bízó gyermekben! A szelíd magvetés a tiéd, aratni majd más fog, de ne bánd, mesterünk megmondta: "az eső, mi földre hull nem tér oda vissza, anélkül, hogy meg ne hozná a maga termését!" (Böjte Csaba)

5 Szaktanácsadó= SEGÍTŐ
10/1994. (v.13)MKM rendelet8§ A szaktanácsadás ellátásának módszerei: A PP. , házirendek , helyi tantervek és más dokumentumok elemzése, elkészítésének, alkalmazásának segítése. Pedagógiai fejlesztő tevékenység elemzése,értékelése, segítése Tankönyv, taneszközök, készítésének, kiválasztásának segítése. Pedagógiai módszerek eszközök megismerése, terjesztése. EGYÉNI SZAKTANÁCSADÁS Szaktanácsadó= SEGÍTŐ

6 Új típusú szaktanácsadás
Egyéni: Elsősorban a pedagógus személyére vonatkozik, munkájának megismerésére alapoz. A pedagógus saját erőforrásait mozgósítja a fejlesztés során. Szükséglet alapú:A látogatáskor feltárt szükségletek határozzák a beavatkozásokat, a változtatásokat, az elérni kívánt célokat. Támogató: NEM CÉLJA AZ ELLENŐRZÉS! A szaktanácsadás eredményeként,várhatóan a pedagógus könnyebben, hatékonyabban végzi munkáját. Fejlesztő célú:A szaktanácsadás után megkezdődik a szakmai fejlődés, melynek szerepe lesz az előmeneteli rendszerben. A pedagógus magasabb szintű mesterségbeli tudással végzi munkáját.

7 A látogatás célja: A pedagógus tudja megítélni munkájában mi a jó. Mi az ami nehezíti? Segíti a pedagógust reflexiós és önreflexiós képességének fejlesztésében. Tudatos önreflexió. Szükséglet felmérés(Milyen támogatásra van szüksége munkájának hatékonyabbá tételéhez?) Erősségek feltárása, segítés a fejlesztendő területek feltárásában. Szakmai módszertani támogatás. Pedagógus szakmai fejlesztési terv készítése Segítség portfólió készítésben.

8 Előzetesen bekérendő dokumentumok
Alapító okirat Intézményi Pedagógiai Program Sz.M.Sz 5 éves Továbbképzési program Intézményi beiskolázási program A látogatott pedagógus teljesített továbbképzései

9 Pedagógus önértékelési kérdőív
Szaktanácsadói látogatást megelőző Pedagógus önértékelési kérdőív A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése A tanulói csoportok, közösségek kialakulásának segítése, fejlesztése A szakmódszertani és a szaktárgyi kompetenciák A pedagógiai folyamat tervezése, a tanulás irányítása, szervezése A tanulás támogatása, szervezése, irányítása A tanulói ellenőrzés és értékelés formája Kommunikáció, szakmai együttműködés és pályaidentitás Az autonómia és felelősségvállalás

10 Szaktanácsadói látogatás
Vezetői interjú Általános kérdések a vezető személyére vonatkozóan. Az intézményi működésre vonatkozó kérdések. A szaktanácsadói látogatásra kijelölt személyekre vonatkozóan. Pedagógus interjú Általános kérdések a pedagógus személyére vonatkozóan. Az intézmény működése és az egyéni pedagógiai munka kapcsolata. A szaktanácsadó egyéni kérdései a helyzetelemzés, a pedagógus önértékelés, és az óralátogatás alapján.

11 Pedagógus Szakmai Fejlesztési (Fejlődési) Terv
Pedagógus neve (olvashatóan) ……………………………………………………………………………………………….. Szaktanácsadó neve: Szakmai célok (szabad szöveges célmeghatározás) Rövid távú egyéni szakmai célok (aktuális tanérvre vonatkoztatva) Kompetenciaterület Hosszú távú szakmai célok Minősítési szint eléréséhez rendelhető célok

12 Iránykijelölés (a célok fontossági sorrendbe állítása után a haladási irány meghatározása, összegzése ) Feladat, tevékenység ( a kijelölt cél eléréséhez megnevezett feladat/ok felsorolása, bővíthető erőforrások megnevezésével) Egyéni: Intézményi: Intézményen kívüli:

13 „Száz év múlva mindegy lesz, hogy milyen házban laktál, milyen autód volt, hány forint volt a bankszámládon, de talán egy picivel jobb lesz a világ mert ott voltál,amikor egy gyermeknek szüksége volt rád!” (Paul Newman) ……Légy jó mindhalálig!

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fejlesztő célú szaktanácsadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések