A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Öko-tudatosság és fogyasztóvédelem ÖKOLOGIKA „Szemléletformálás és tudásközvetítés a Dél-alföldi régióban” KEOP-6.1.1/B/ A projekt célja.
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Kis csoport szeptember
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium Ökoiskolai képregény 2009.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fenntartható fejlődés
Napocska Napköziotthon
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Gondolkozz el…..
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Fülemüle informatika verseny
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
A környezet-szennyezés
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Globális problémák, diák szemmel
Az Éghajlatváltozás.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Egy világváros gondjai
Kemencei táborozás szeptember
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Körlánc Egyesület.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Csökkentsük együtt a hulladékot!
PROGRAM.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
7.évfolyam. Feladataink  E.ON látogatás  Interjúk  Iskola és környezete.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
BALATONI ÖKOTÁBOR július 30. – augusztus 3. Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket…” (Mt 19,13-15)
„Vegyünk egy nagy levegőt”
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A hülyeség kora Ne légy hülye!
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
CSODÁS JÓKÍVÁNSÁG 1.
Családbarát Turizmus Konferencia 2017
Videójátékok veszélyei
Energiaforrásaink.
Természetsarok a környezettudatosságért
Előadás másolata:

A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István

A felelős gondolkodásra nevelést gyerekkorban kell elkezdeni. Ha ki tudjuk alakítani a gyerekekben a megfelelő értékrendet, nagy eséllyel a fogyasztás terén is tudatos felnőttek válnak belőlük.

A fenntarthatóság az unokáink jövőjéről való gondolkodást és gondoskodást jelenti. A legnagyobb probléma az, hogy a fejlődés gyorsulásával az elmúlt 10 évben nagyobb változások mentek végbe, mint a megelőző 100 év alatt, és a megtermelt javakat értelmetlen dolgokra használjuk.

 Fontos a közösség szerepe ezen e téren, hiszen az egyén és a közösség képes megváltoztatni a világ történéseit – jó és rossz irányba egyaránt. Ha egy kis közösségben jó példával szolgálunk a gyermekek felé, úgy ő később a közösség környezettudatos tagjává fog válni, és gyermekeinek, unokáinak is ezt fogja tovább adni.

A fenntarthatóság legfőbb gátja: mindenből  többet  jobbat  nagyobbat szeretnénk termelni. Mit tehetünk mi ?  kerekasztal-beszélgetések keretében,  együtt táborozások alkalmával,  diákklubok szervezésével keressük a válaszokat a gyerekekkel együtt.

A természet szeretete egy-egy kirándulás vagy tábor alkalmával alakul ki, de akár az iskola udvarán, vagy egy közeli parkban is lehet órát tartani, és megfigyelni a környezet változásait, vagy épp a hulladékkezelés problémáit.

Környezettudatos nevelés 9 lépésben, játékosan

1. Ha felkapcsoltad akkor kapcsold is le! Tanítsd meg gyermekedet arra, hogy kapcsolja le a villanyt, amikor kimegy a szobából, vagy zárja el a TV-t, mikor már nem használja. Ha már eljutottatok oda, hogy a gyermek figyelmezteti a többi családtagot eme apró mozdulat elvégzésére, akkor tudhatod, hogy a célt elérted.

2. Olcsóbb fényt! Cseréld le a hagyományos izzókat energiatakarékos fénycsövekre! A kisgyermekek egyébként is szívesen segítenek a házimunkában, úgyhogy nyugodtan vond be gyermekedet ebbe a „munkába” is. Közben azt is elmesélheted neki, - persze az ő életkorának megfelelően – hogy az energiatakarékos égők 60 %- kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók.

3. A víz legnagyobb kincsünk! A világ lakosságának 1/3-a szenved az ivóvíz hiányától. Mi a szerencsések közé tartozunk, de hogy ez továbbra is így legyen, fontos, hogy gyermeked már kicsi korában hozzászokjon ahhoz, hogy spórolni kell a vízzel.

4. Tedd le az autót, ha teheted! Kocsival gyorsan és kényelmesen eljuthatunk szinte bárhová, de az autó nagyon sok üzemanyagot fogyaszt, ráadásul a levegőt is szennyezi. A séta és a biciklizés sokkal környezetbarátabb módja a közlekedésnek. Így ha sétáltok, bicikliztek, akkor két legyet üthetsz egy csapásra: egyszerre nevelheted egészségtudatosságra és környezettudatosságra gyermekedet.

5. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! A hulladék újrahasznosítása csökkenti azt a szemétmennyiséget, amelyet Földünknek el kell nyelnie. Ha gyermekedben már kicsi korában tudatosodik azt, hogy a szemetet szelektálva kell gyűjteni, akkor ez a szokás örök életére természetessé válik. Megérti, hogy sokkal könnyebb lesz az újrahasznosítás, ha ő is besegít. A szelektív kukák meglátogatása pedig még közös programnak is jó!

6. Hasznosíts újra! Először is mutasd meg gyermekednek az újrahasznosítás szimbólumát, így amikor vásárolni mentek, ő is tudatosan keresheti majd ezt a jelképet a csomagolóanyagokon. A szimbólumvadászat közben pedig kevesebb ideje marad majd arra is, hogy kitalálja, mi mindent szeretne még megvetetni veled.

7. Vigyázz a fákra! A fa és az erdők nagyon fontos szerepet játszanak a Föld ökológiai rendszerének egyensúlyában. A fák fotoszintézis útján megkötik a légkörben lévő szén- dioxidot, így megakadályozzák a globális felmelegedést. Ebből következik, hogy minél több fát vágunk ki, annál több szén-dioxid marad a levegőben, így a Föld egyre melegebbé válik. Ezt a folyamatot gyorsítja a papírfogyasztás.

8. Gondolj a Földre vásárlás közben is! Mindig vidd magaddal a saját szatyrodat, így nem kell újabb műanyag- vagy papírtáskát vásárolnod a boltban. A gyereknek is kinevezhettek egy bevásárló hátizsákot, amibe ő is pakolhat.

9. A régi is lehet új! Add tovább gyermeked jó állapotban lévő használt játékait, ruháit – egy másik gyereknek ezek az újdonság erejével hatnak és sok örömöt szerezhetnek. Szervezz csereberevásárt, ahol a gyerekek cserélgethetik holmijaikat, így könnyebb szívvel válnak majd meg tőlük.

Köszönöm a figyelmet!