Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hulladékok újrahasznosítási célja

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hulladékok újrahasznosítási célja"— Előadás másolata:

1 A hulladékok újrahasznosítási célja

2 Az újrahasznosítás célja
Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja: az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítani és olyan másodlagos, újrahasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok (pl. élő faanyag) felhasználásának csökkentését.

3 Az újrahasznosítás célja
A tevékenységre használt angol szó, a recycling jól kifejezi, hogy az anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag folyamatban. Az újrahasznosítás fő célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.

4 Az újrahasznosítás kritikája
Az újrahasznosítás azon formái, ahol plusz ásványi energiát fektetnek be, sok esetben növeli a természetet ért terhelést, ezért az újrahasznosítás elvét egyre inkább a hulladék minimalizálás, a nulla hulladék elve, illetve a megelőzés váltja fel. A fenntarthatóság szempontjából azért problematikus az újrahasznosítás, mert a hulladékot, pl. csomagolóanyagokat előállító cégnél nem jelentkezik (motiváló mértékű) költségként a hulladék semlegesítése, ez a feladat az államra hárul.

5 A szelektív hulladékgyűjtés szerepe
Az ember élete során sok fajta hulladékot állít elő. Ezeket a hulladékokat ha külön-külön gyűjtjük, akkor már szelektivitásról (válogatásról) beszélünk.

6

7 A szelektív hulladékgyűjtés szerepe
a különböző alapanyagú hulladékfajták (papír, műanyag, üveg, fém, szerves) külön gyűjtését jelenti, lehetővé tesszük az egyes hulladék összetevők anyagában történő újrahasznosítását, fontos tényező, hogy a gyűjtött másodnyersanyag szennyeződésmentes legyen, és ne legyen keverve

8 A szelektív hulladékgyűjtés szerepe
A szelektív hulladékgyűjtésnek az a célja hogy a hulladékokat fajtánként, eredet szerint lehessen összegyűjteni. papír fém műanyag fehér üveg színes üveg zöld hulladék

9 A hulladék útja

10 Az újrahasznosítás célja

11 Szelektív hulladékgyűjtő edények

12 Szelektív hulladékgyűjtő edények

13 Egy háztartásban keletkező hulladékok osztályozása

14 Köszönöm szépen a figyelmet!


Letölteni ppt "A hulladékok újrahasznosítási célja"

Hasonló előadás


Google Hirdetések