Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA."— Előadás másolata:

1 BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

2 ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH

3 A Budai Középiskola születése
2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola Szigeti György Műszaki Szakközépiskola 2007 Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola Jelenleg: Közel 1500 tanuló 52 osztály 83 tanterem 139 pedagógus 46 technikai dolgozó m2 A Fényes Elek KSZKI 2005-ben lett Ökoiskola. A címet meg kellett volna újítani. Most már közösen tettük meg. Az összevonás révén egy igen nagy létszámú közösség jött létre. Nyilvánvaló, hogy nem lehet ugyanolyan módon végezni a munkát, mint egy kisebb 300 fős iskolában, ahol mindenki mindenkit személyesen ismert. Az első évek feladata a közös értékek kialakítása, a közös hagyományok létrehozása, amelyek jellegzetessé, egyedivé teszik a működést. Az egy iskolává válás hosszú folyamat, szellemiségének kialakításához jelentősen hozzájárul a cím elnyerése, hiszen a cím megtartását szolgáló feladatok segítik a tanári kollektíva és a diákok közösségeinek mielőbbi összekovácsolását. A munkánk annál sikeresebb, minél több diákunk és dolgozónk jut el a környezeti kérdésekkel, a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretekig, a környezettel való törődés szükségességének gondolatáig illetve a konkrét cselekedetekig. Először is a kollégákat kell megnyerni, csakis csapatmunka vezethet eredményhez. A tanárokra nehezedő terhelés nagy, sőt egyre növekszik. A tanár számára első lépés, hogy megérezze és megértse, miért fontosak a környezeti témák. Mivel ezekről sokat hallanak a diákok, aktuálisak,közfigyelem középpontjában állnak, felkeltik és fenn is tartják a diákok érdeklődését. Mivel aktuálisak, az életükről szólnak, meghatározzák azt – általában szívesen nyilvánítanak véleményt. A legtöbb diák, ha érzi, hogy tanára maga is fontosnak tartja az adott programot, feladatot, ő is szívesen vesz részt a közös gondolkodásban, tevékenységben. Ez erősíti az együttműködési készséget és a csapatszellemet a diákok között, sőt tanár és diák között olyan egyenrangú viszonyt hoz létre, amely a középiskolás korosztály számára fontos, segíti az elfogadás kialakulását. Mivel a környezeti kérdések összetettek, érinthetnek gazdasági, szociális, kulturális, tudományos, politikai és környezeti problémákat. Megértésükhöz többre van szükség a tények ismereténél, végig kell gondolniuk több szempont szerint, összefüggésekre jönnek rá, a megoldási lehetőségek is sokfélék, különféle igények és érdekek összehangolását igénylik. Mi tanárok segíthetünk a témák és az alternatív megoldások felfedezésében. Ma az emberek olyanokra vágynak, mint pl. TV, autó, kényelem stb. Ez a vágy olyan problémákat okozhat, mint pl. környezetszennyezés, élőhelyek pusztulása stb. A kétféle igény közötti egyensúly kialakításához szükséges készségek megszerzéséhez segíthetjük őket.

4 KAPCSOLATAINK Ökoiskola hálózat
Környezettudatos szakképző iskolák hálózata Beagle program Globe program

5 Az ökoiskola cím átadása
Környezetbarát iskola? Mit jelent számunkra? Szeretjük, megbecsüljük a bennünket elsődlegesen körülvevő környezetünket és óvjuk, gondozzuk azt. Nemcsak az épületre, tantermekre, étkezőre, udvarra vonatkozik ez, hanem az emberi környezetre is, diákokra, felnőttekre, a velünk kapcsolatban állókra. Tudjuk, hogy a kialakított közös értékrendszernek, szokásoknak, közös tervezéseknek és megvalósításoknak, a közös élményeknek van a legnagyobb ereje.

6 Iskola működtetése Iskolai környezet Hulladék – érték Egészség - érték Jeles napok Iskolai programok, versenyek Környezettudatosságunk mérése

7 Iskola működtetése A hulladék kibocsátás csökkentése érdekében racionalizáljuk tevékenységeinket (fénymásolás, kevesebb eldobható csomagolóanyag…) A keletkező hulladékokat környezetkímélő módon kezeljük. Szelektíven gyűjtjük az iskolában keletkező újrahasznosítható hulladékokat, nem felejtve, hogy ez nem helyettesíti a felelősségteljes döntést. A környezetvédelem a megelőzéssel kezdődik! Takarékoskodunk a vízzel és az energiával.

8 Iskolai környezet Iskolai környeztünk „zöldítésének” egyik formája a zöld növények számának növelése (befogadás), azok gondozása, szaporítása.

9 Folyosói pihenők Más: olyan kellemes érzést adó környezet kialakítása, ahol nem jut eszébe senkinek rombolni, kárt okozni és főleg: jól érzi magát. A folyosókon ahol csak lehetett leülős helyeket alakítottunk ki. Virágokkal tesszük még hangulatosabbá, ahol szívesen várakoznak diákjaink, beszélgetnek.

10 Ebédlő Fontosnak tartjuk a tiszta, barátságos ebédlői környezet kialakítását. Itt nem csak étkezünk, a tanulók lyukasórában, ebéd után és kollégák is szívesen beszélgetnek az asztaloknál. Rendezvényeket is tartunk itt. Pl. tanári karácsony, mikulás, Budai-est.

11 Budai est az impresszionizmus és a szecesszió jegyében

12 Nyelvi termek

13 Öko-folyosó A folyosókon elhelyezett faliújságokat szívesen olvasgatják a tanulók. Iskolai eseményekről, versenyekről, környezetvédelmi problémákról, szakmai hírekről tájékozódhatnak.

14 Minden terem ajtajára feliratok kerültek
Minden terem ajtajára feliratok kerültek. Hol figyelmeztetők lásd WC-k, hol pedig arról adnak információt, hogy kik találhatók a szobában (tanárik, gondnok). Az osztálytermeken egy-egy magyar védett növény, vagy állat fotója található. Minden osztálynak feladata volt utána nézni, a faliújságon képeket és a jellemzőket elhelyezni róla.

15

16

17

18 Fenntarthatósági fák Ugyanígy minden osztálytól kértük, hogy készítse el saját fenntarthatósági fáját, amelynek gyökerei a problémákat, a koronája pedig a lehetséges megoldásokat mutatja.

19 Tisztasági és dekorációs verseny Teremfestések
Versenyt hirdettünk. 15 osztály maga festette ki osztálytermét. Egyértelműen sokkal jobban vigyáznak rá.

20

21

22 Győztes osztálytermek

23 Szelektív hulladékgyűjtés
Már szeptemberben szerződést kötöttünk az Asco Hungária Kft-vel. Tőlük kaptuk a szelektív gyűjtőket (folyosók), tanári konyhák, szertárak stb. Rendszeresen elszállítják az összegyűlt még hasznosítható hulladékot. Iskolánkban folyamatos tevékenység a szelektálás. Az irodákban, tanárikban külön papírgyűjtőket használunk, az egyoldalas lapokat szintén külön gyűjtjük, majd ismételten felhasználjuk. A diákok otthonról is behozhatják a hulladékokat. Decemberig még pénzt is kaptunk a papírhulladékért. Őszi papírgyűjtési versenyt is hirdettünk, az országos elemgyűjtési akcióval összekötve. Állandó elemgyűjtők a bejáratoknál és leadható az öko-központban is. Februárban két hétig volt látható a „Hulladékból termék” kiállítás. A szelektív gyűjtés értelme. Mind az 52 osztály látta, a totónk kérdéseire válaszolta.

24

25

26 Hulladékból termék kiállítás

27 Hulladékművészet

28

29 Egészséges táplálkozás
Alma-automata Tejtermékeket és magyar almát kínálunk automatáinkból a tanulóknak. A büfé bérlőinek átadta igazgatónőnk levelünket, melyben leírtuk, hogy az egészségesebb kínálatban mit szeretnénk látni: saláták, müzli, tej, joghurt, minden szendvicsben zöldség, magvak, puffasztott gabonafélék, teljes kiőrlésű, magvas pékáruk, tojás, körözött, sajtok, 100!-os gyümölcslé, friss tea, ásványvizek, gyümölcssaláta Mit nem: cola és más szénsavas üdítők, sült krumpli, chipsek, nyalóka,gumicukor, rágó, Van papírzacskó!

30 Menza Egészséges és bőséges a menzai ebéd. Az ételek olyan konyhai technológiával készülnek, mint pl. kombipároló. Nagyon ritka az olajban sült hús, viszont sokszor van zöldség, savanyúság, gyümölcs. Még frissen sütött süteményt is kapunk.

31 Szűrés – Egészség? A magyar lakosság egészségügyi állapota rendkívül kedvezőtlen és jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne. A középiskolás korosztály életszakasza meghatározó. Döntően ekkor alakulnak ki azon tényezők, melyek a jövőben meghatározzák az egyén egészségi állapotát A évfolyam osztályai számára egészségügyi szűrést szerveztünk. Először tájékoztatást kaptak a tanulók a vizsgálat céljáról, a menetéről. Az alapszűréseken mindenki részt vett: Testsúly, testmagasság – BMI index, testzsír index, haskörfogat mérése, vérnyomás, spirométeres légzésfunkció, vércukorszint, dermatológiai vizsgálat. A tanulók önkéntesen vettek részt a programban. A kockázatnövelő tényezők felismerése kérdőíves lekekérdezéssel, azok kiértékelésével történt. A leselkedő veszélyek időbeni felismerése az egyén egészségi állapotát pozitív irányba befolyásolhatja. Az eredményekről személyesen kaptak visszajelzést, s ha indokolt volt, kiegészítő vizsgálatokon vettek részt. Életmódbeli tanácsokat kaptak.

32

33 Mozgás = Egészség Iskolai kerékpártároló

34 Tanár – diák kosárlabda mérkőzés (DIÁKNAP)

35 Korizás az iskolaudvaron

36 ODK

37 Jeles napok - Autómentes nap - Ne vásárolj semmit nap
- Diabetes világnap - Biodiverzitás - Vizes élőhelyek világnapja - Víz világnapja Föld napja Nem dohányzók világnapja

38 Autómentes nap

39 Ne vásárolj semmit! Nap A fogyasztói böjt napjával nem szegénységet, nem nélkülözést prédikálunk. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a boldogságot, a megelégedettséget nem a boltokban találjuk, nem azok közt a dolgok között, amiket a hirdetésekben kínálnak. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a "kevesebb" gyakran több, és hogy kritikával kell kezelnünk fogyasztói igényeinket. Plakátkészítő versenyt hirdettünk.

40

41 Biodiverzitás védelmének napja
Május 22-ét, az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. Korábban december 29-éhez, a biológiai sokféleség egyezmény hatályba lépésének évfordulójához kötődött e jeles nap, azonban az év végi ünnepek miatt a világ sok országában problémát jelentett az eseményről kellő súllyal megemlékezni. amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. Fotókiállítás volt megtekinthető a Márvány folyosón. Földünkön több millió faj él. Ez a sokaság és változatosság tette lehetővé, hogy az élet fennmaradjon bolygónkon. Kozmikus katasztrófák, jégkorszakok pusztításaira az élővilág óriási változatossága révén mindig volt megfelelő válasz, amely lehetővé tette hogy az élet új erőre kapjon. Ennek a sokféleségnek köszönhetjük azt is, hogy az ember környezetromboló hatásának még nincsenek súlyosabb következményei. A millió fajt összekapcsoló háló minden káros hatást tompít és lefog. Ám napjainkban a fajpusztulás üteme szédítő. A fajok kihalása 1000-szerese a természetesének. Cres sziget és természeti értékei - fotokiállítás

42 A víz világnapja

43

44 Tanulóink készítették
10 feladatból álló versenyt hirdettünk. Közmondások gyűjtése, verskereső, találós kérdések, vízkvíz, legek, víz körforgása-szövegkiegészítés, akrosztikon írás, plakát készítése, víz-jelmezbe öltözés

45 Akrosztichonok Vár ránk, mint egy szebb világ Így álmodjuk az álmokat
Zene, Ízek, egy világ Egy hely, ahol nem bántunk másokat S, ha eljönnek a felhők az égen Élvezzük a záport, hisz Szép a táj, s van miért élnem. ( 9.bk)

46 Vizes jelmezek

47 Föld napja Udvartakarítás, teremtakarítás. Növényörökbefogadás.

48 Versenyek értékelése - Munkában a zsűri

49 Eredményhirdetés- szelektíves- és
diáknapi öko-totó

50 Karácsony Ökofa – természetes anyagokból készített díszek
Süteménysütés. Osztálykarácsonyok – házilag készült sütik.

51

52 Diáknap - boncolás

53

54 Gulyásfőzés

55 Interaktív drámapedagógiai előadás (ÖKO-Pannon Kht.)
Mi van?” címet viselő interaktív drámapedagógiai előadás. A színdarab az ÖKO-Pannon Kht. partnervárosaiba jut el azzal a céllal, hogy a középiskolások körében hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A színházi játék egy, a környezeti problémákra érzékeny, tizenéves kamasz fiú szemszögéből mutatja a világot, melynek a szülők, a család vagy a szennyeződésekből összeálló „sárkány” egyaránt cselekvő tagja. A cselekmény a felnőtté válás során előkerülő mikrokörnyezeti és individuális problémákat ötvözi a globálisakkal, melyek kapcsán a felelősségvállalás kérdése kerül központba. A történet világa nyomasztó, nyugtalanító, az előadás látványelemei ezzel is segítik az erős intellektuális és érzelmi bevonódást. A foglalkozás során lehetőség nyílik a résztvevő gyerekek számára, hogy véleményüket és az előadás által vázolt nézőpontokat ütköztessék mindemellett aktívan részt vegyenek a történések alakításában. A Kacskaringók virtustársulat 2002-ben jött létre az ország legaktívabb drámapedagógusaiból.

56

57

58 Terepgyakorlatok

59

60

61

62

63 Jótékonyság - Karácsonyi ételosztás

64 Jótékonyság 2009. III. 14

65 Környezetudatosságunk mérése
Kedves Tanulónk! Mint tudod, iskolánk júniusában elnyerte az Ökoiskola címet. Ennek megfelelően számtalan feladatot kell megoldanunk, ezért kérjük, hogy az alábbi kérdésekre adott válaszaiddal segítsd munkánkat! Értéknek tartod-e az iskolai szelektív hulladékgyűjtést? igen nem Használod-e rendszeresen a szelektív gyűjtőket? Rendszeresen néha soha Az iskolában szervezett környezetvédelmi programok, akciók, jeles napok újszerű gondolkodásra, magatartásra késztetnek-e? Kaptál-e valami „pluszt” és mit az ökoiskolai egy év alatt? Egészséged érdekében hajlandó vagy-e változtatni étkezési szokásaidon? Elképzelésed szerint hogyan kellene változtatni a büfék kínálatát? Mit teszel az iskolai környezeted megóvása érdekében? (Karikázd be a megfelelő válasz betűjelét!) a) Nem hagyok szemetet a padomban és mellettem a földön. b) Nem rongálom az iskola bútorzatát, eszközeit. c) Megóvom a mosdók tisztaságát. d) Takarékosan használom a vizet, és más anyagokat (pl. papír). e) A veszélyes hulladékokat soha nem dobom a szemétbe. f) Nem dohányzom. g) Dohányzom, de soha nem a mellékhelyiségben. h) Próbálom társaimat is rávenni a környezetkímélő magatartásra. Nemed: fiú lány Osztályod: ……………………….

66

67

68

69

70

71

72 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések