Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hulladék szerepe az ember életében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hulladék szerepe az ember életében"— Előadás másolata:

1 A hulladék szerepe az ember életében

2 Hulladékok az ember életében
Fontos megkülönböztetni, szétválasztani a szemét és hulladék fogalmát, noha a köznyelvben rendszeresen keveredik a kettő. A hulladékot a szeméttől az különbözteti meg, hogy benne kinyerhető anyag és/vagy energia található, ezért értéknek tekintendő. Fontos az újra-használat és újrahasznosítás kifejezések szétválasztása is. Újra-használat során a hulladékká vált termék úgy lesz újra termék, hogy megőrzi formáját és funkcióját is.

3 Hulladékok az ember életében
Ahol az emberi civilizáció megjelent, ott mindig jelen volt a hulladék. A történelemtudományok egyik nagy ágának jelentős szerepe van a hulladék halmok feltárásában, mert ebből tudnak következtetni az ott élt emberek életmódjára és társadalmi berendezkedésére. Az iparosodás hatására a hulladékok mennyisége jelentős növekedésnek indult.

4 Hulladékok az ember életében
Az ember mindennapi élete, munkája, gazdasági tevékenysége során keletkező, a keletkezés helyén feleslegessé vált anyagok, amelyektől tulajdonosa szabadulni akar. Ezért is tekintik a NIMBY javak egyikének (angol mozaikszó, jelentése = ne az én házam tájára). Ez jól kifejezi a társadalom egészének viszonyát a hulladékokhoz, és az általuk okozott problémákhoz. Ezen kell mindenképpen változtatni, környezettudatosabbá formálni társadalmunkat.

5 Hulladékok az ember életében
Vannak, akik termelik, mások szenvednek negatív hatásaitól, ismét mások pedig a gyűjtéséből, hasznosításából, ártalmatlanításából, további értékesítéséből élnek. Sorsa és mennyisége egyértelműen befolyásolja életminőségünket, ugyanakkor gazdasági tényező és iparág is. Ráadásul az utóbbi években dinamikus fejlődést mutat, jelentős bevételeket produkálnak a hulladékgazdálkodás gazdasági szereplői. Az igazi megoldás a megelőzés. Tartós és újrahasználható termékeket kell előállítani, és ahol csak megoldható, el kell felejteni az egyszer-használatos termékeket. A veszélyes termékeket ki kell váltani nem veszélyesekre, ha a tudomány fejlődése erre már lehetőséget biztosít.

6 A hulladékok környezetbe jutásának lehetőségei

7 A hulladékgazdálkodás célrendszere
Újrahasználat, hasznosítás Hulladék-képződés megelőzése, hulladék veszélyességének csökkentése Biztonságos ártalmatlanítás

8

9 A hulladékok fejlődése
Ezt a folyamatot csak fokozta a fejlett országok egyre magasabb életszínvonala. A hulladék fejlődése azért fontos, mert mutatja a társadalmi fejlődés léptékét is. Ameddig 1840-ben egy 100 l-es szemetes edénynek a 60 %-át por (nagyrészt a szén- és fatüzelés mellékterméke) tette ki és csupán 5 % volt a papír, 15% a növényi hulladék, 5% a szépségápolási termékek és 15 % a vegyes hulladék frakció. Ennek az ellentettje 2007-ben (Budapesten m/m %-ban kifejezve): 11,3 % papír, 2,6 % egészségügyi, 18,5 % műanyag, 3,6 % textil, 24,4 % komposztálható, 3,1 % üveg, 5,2 % fém, egyéb frakció 30,8 %, veszélyes 0,5 %; Nyilvánvalóan az összetétel (ha általában kis mértékben is), de országrésztől, településtípustól, lakóhelytől és nem utolsósorban az életviteltől is függ.

10 A hazai hulladék összetétele eredet szerint 2004-ben

11 A hazai kommunális hulladék összetétele eredet szerint a 21
A hazai kommunális hulladék összetétele eredet szerint a 21. század elején Forrás: A.K.S.D. Kft., az adatok Debrecen városára vonatkoznak

12 Szelektív hulladékgyűjtés
Modern, rohanó világunkban nem szabad elfeledkezni a tudatos vásárlás, a felkapott globális ökológiai problémák mellett a szelektív hulladékgyűjtésről sem! Szelektív hulladékgyűjtés mondhatni már egyidős az emberiséggel, de egészen a 20. századik nem volt ilyen nagy volumenű a gyűjtés kampánya.

13 A szelektív hulladékgyűjtés fogalma
Nincs rá egységes, elfogadott definíció. A hulladékok anyagfajta szerinti külön gyűjtését jelenti. Nélkülözhetetlen előfeltétele a későbbi újrahasznosításnak. Célja a hasznosítható összetevők feldolgozóiparba történő visszaforgatása; a veszélyes összetevők elkülönített kezelésével a környezetterhelés csökkentése; az ártalmatlanítási kapacitások megtakarítása.

14 Külön-külön gyűjthető hulladékok
papír fehér üveg és színes üveg PET palack fémek zöld hulladékok valamint akciók keretében, vagy külön logisztikai rendben: kiselejtezett villamos és elektronikai cikkek építési és bontási hulladék veszélyes anyagok bizonyos fajtái (akkumulátorok, növényvédő szerek)

15 Közterületi hulladékgyűjtő szigetek

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A hulladék szerepe az ember életében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések