Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi."— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola 1064 Budapest, Szondi u. 41. Telephelye: BETISZK

2 Környezetvédelem A környezetvédelem ideológia / filozófia / mozgalom
társadalmi tevékenység elkerülésére károsodások irányul mérséklésére elhárítására

3 A környezetvédelem, mint
társadalmi mozgalom Befolyásolja közpolitikai döntéshozatalt Eszközei: a társadalmi aktivizmus, a lobbizás, a környezettudatos oktatás.

4 Hulladékgazdálkodás

5 Újrahasznosítás Célja: a Föld erőforrásainak kímélése:
kevesebb fa kivásása kevesebb vasérc kibányászása stb. a természetbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentése

6 Szelektív hulladékgyűjtés
a hulladékok anyagfajta szerint való elkülönített gyűjtése Papír Műanyag Fém Színes üveg Fehér üveg

7 Szelektív hulladékgyűjtés szabályai
Forrás:

8 Lebomlási idő Papír: 2-5 hónap
Pamutruha: 1-5 év ( A cellulóz elásva a nedves talajba, évekig nem rothad el. ) Tejes doboz: 5 év Nejlonzacskó: év Pelenka: év Konzervdoboz: év Sörös dobozok műanyag karikája: 450 év Zöld üveg: 1 millió év Műanyag flakon: soha Forrás:

9 Környezetszennyezés Levegőszennyezés Vízszennyezés Talajszennyezés
A levegő magas nitrogén-dioxid tartalma (> 0,000002% tartalom) napfény hatására fotokémiai szmogot és ózont hoz létre. Forrásai: műtrágya; tisztítatlan, magas nitrát- és foszfát-tartalmú  szennyvíz. A vízszennyezés az élelmezési válságot is súlyosbíthatja. Forrásai: a szemét- és hulladéklerakók; veszélyes anyagok (mérgek, nehézfémek) szivárognak a talajba. A képek és a szöveg forrása:

10 Globális felmelegedés
a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése

11 Mit jelent számunkra? Olvadó jég Tengerszint-emelkedés
Nedvesség és szárazság Légszennyezés Betegségek Egy eltűnő világ

12 Olvadó jég A földi jég 90%-a az antarktiszi jégtakaróban van.
Az Északi- és a déli-sark jege jelenlegi becslések szerint 2030-ra nyaranta már teljesen el fog tűnni. Szöveg forrása: Glenn Murphy: Globális felmelegedés, 22. oldal Kép forrása: képkereső

13 Nedvesség és szárazság
A globális felmelegedés hatással lehet a helyi klímára . Az esőzések intenzívebbé válhatnak de ritkulhatnak is. Meleg- és szárazságrekordok Magyarországon „Magyarországon az évi átlagos csapadékmennyiség mm óta azonban többször is ez alatt volt a csapadék mennyisége az országban.” /Forrás:

14 Szélsőséges időjárás

15 Szásőséges időjárás

16 Szélsőséges időjárás Hurrikánok Áradások Futótüzek Hőhullámok

17 Egy eltűnő világ veszélyeztetett állatok
Madarak 12%-a Hüllők 5%-a Kétéltűek 30%-a Emlősök 22%-a World Conservation Union becslése tudósok adatai alapján Forrás: Glenn Murphy: Mit tehetünk?, 34. oldal

18 Ismeretek felmérése Sorolja fel a hulladékgazdálkodás szakaszait!
Melyek a szelektív hulladékgyűjtés szabályai? Mennyi idő alatt bomlik le a papír; a nejlon és a műanyag? Mit jelent számunkra a globális felmelegedés? Mit tehettünk környezetünk megóvása érdekében?

19 Felhasznált források:
Forrás Európa Naptár Glenn Murphy: Globális felmelegedés - Mit tehetünk mi?, Ventus Libro Kiadó, 2009 Forrás:


Letölteni ppt "Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések