Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba."— Előadás másolata:

1 Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba

2 Csomagunk nekünk is van! Ökocsomag

3 A HuMuSz-féle IKSZ:  Külön köszönet a lehetőségért!  Miben értünk egyet?!

4 Szemét ≠ Hulladék !  Hulladék: rossz helyre tett másodnyersanyag  Szemét: technológiailag menthetetlen maradék  Jelenleg is 2/3-rész lehetne (!) hulladék és 1/3-rész „szemét”

5

6

7 Túlfogyasztás, pazarlás Megújuló energia: 4,9% Fogyasztás Hulladék újrahasznosítás: 14%

8 A hulladék társadalmunk berendezkedésének, felfogásunk indikátora Minden ponton keletkezik hulladék A fogyasztás iránti rituális szenvedélyünk nem enged élni, nem hagy időt (márka önazonosítás)  A magatartásunkkal fenntartjuk a véget nem érő anyagáramlást  A termékek árai végső soron pedig nem jelzik a valódi költségeket  A tervezett elévülést még nem is vettük. Egy véges rendszerben viselkedünk úgy mintha korlátlan hatalmunk volna => Teljes paradigma és fogalmi váltásra van szükség

9 Környezetvédelem?!

10 Hgt. 2000. évi XLIII. 1. § E törvény célja a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás, a környezet hulladék által okozott terhelésének minimalizálása, szennyezésének elkerülése érdekében a hulladékkeletkezés megelőzése (a természettől elsajátított anyag minél teljesebb felhasználása, hosszú élettartamú és újrahasználható termékek kialakítása), a képződő hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a keletkező hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása, a fogyasztás-termelés körforgásban tartása, a nem hasznosuló, vissza nem forgatható hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása.

11 Ártal- matlanítás Hulladék- hierarchia

12 A HuMuSz  HuMuSz Ház  Tanácsadás

13 A HuMuSz  szemléletformálás

14 A HuMuSz  akciók és kampányok

15 A HuMuSz  környezetpolitika

16 Anyag +Energia +Tudás =Szemét ?!

17 Kinek mi a dolga?

18

19 A probléma:  30 % bontatlanul kidobott élelmiszer  40 % impulzusvásárlás A megoldás:  bevásárló-lista  vászonszatyor, kosár

20 A probléma:  szelektív gyűjtés: 15%  nagy hulladék-térfogat, kis tömeg, kevés anyag A megoldás:  szelektálható: 70% +  Tapossa laposra!  Szelektív vásárlás!!!

21 A probléma:  30-40 % konyhai és kerti „zöldjavak” a kukában  avarégetés A megoldás:  komposztálás  „házi trágya”

22 A probléma:  „Elromlott? Kuka!!”  „Kilyukadt? Kuka!!” A megoldás:  Tartós árut keress!  Javíttasd meg  Használd újra másképp!

23 A probléma:  „Ami használt, az szemét!” A megoldás:  Ne dobd ki, add tovább!!  Cserebere, ajándék, adomány

24 A probléma:  Plazázás  „teszkózás”  Konzerv  konfekció A megoldás:  Piacozz!  Vásárolj „szemtől szembe”, egyenesen a termelőtől!

25 A probléma:  Sok szemét, még több nyersanyag! A megoldás:  újrahasznosítás  másodnyersanyag  jó minőség!

26 A probléma:  „Kiürült?! Kuka!”  Sör: 30 Ft, doboz: 100 Ft! A megoldás:  Visszaváltás!  Körbe-körbe!  1 üveg = 40 eldobós palack!!!

27 A probléma:  Megtetszik, megveszem!  Birtoklás = Boldogság ?! A megoldás:  Tudást, élményeket gyűjts, ne tárgyakat!  Kölcsönözz! Könyv, szerszám, fűnyíró, a „közös ló” is lehet jó!

28 A probléma:  Évi 16 kg szemétposta!  Instant hulladék A megoldás:  Adatok titkosítása  Ne dőlj be a kamunak!!

29 Teljes élet – nulla hulladék!

30 Perneczky László +20 / 39 00 566  www.HuMuSz.hu  www.Kukabuvar.hu  www.Komposztalj.hu  www.NullaHulladek.hu  www.HuMuSz-Recycling.hu  www.TisztaMagyarorszagert.hu


Letölteni ppt "Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba."

Hasonló előadás


Google Hirdetések