Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI"— Előadás másolata:

1 A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
A FÖLD KIFOSZTÁSA?

2 AZ ERŐFORRÁSOK FOGALMA
TERMÉSZETI ERŐFORRÁS A TÁRSADALOM SZÁMÁRA SZÜKSÉGES JAVAK MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES TERMÉSZETI TÉNYEZŐK. KATEGÓRIÁI: ÁLLANDÓ: FELHASZNÁLÁSUK SORÁN NEM MERÜLNEK KI, NEM FOGYNAK EL. (MINŐSÉGÜK KÁROSODHAT) -NAPFÉNY, LEVEGŐ, VÍZ MEGÚJULÓ ERŐFORRÁSOK: FELHASZNÁLÁSUK SORÁN KÉPESEK ÖNMAGUK REPRODUKÁLÁSÁRA. -NÖVÉNYZET, ÁLLATVILÁG -NÉHÁNY ENERGIAFORRÁS: HULLÁMENEGRIA, SZÉLENERGIA, VÍZENERGIA, BIOGÁZ, GEOTERMIKUS ENERGIA, SZOLÁRIS ENERGIA -EZEK HASZNÁLATA A XXI. SZÁZADRA EGYRE FONTOSABBÁ VÁLIK, DE FELHASZNÁLÁSI TERÜLETÜK A TERMÉSZETI KÖRNYEZET FÜGGVÉNYÉBEN ALAKUL. (ÉGHAJLAT, DOMBORZAT, STB…) NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK -ENERGIAHORDOZÓK (SZÉN, KŐOLAJ, FÖLDGÁZ) -ÁSVÁNYKINCSEK (NÉGY NAGY CSOPORTJA VAN)

3 -FÉMÉRCEK: OLYAN HELYEN TALÁLHATÓK, AHOL MAGMÁS KŐZETEKKEL ÉRINTKEZTEK+VULKÁNI TEVÉKENYSÉG)
VASÉRC FOLYAMATOSAN NŐ A KITERMELÉSE - NEMESFÉMEK: (ARANY, EZÜST, PLATINA) FOLYAMATOSAN NŐ IRÁNTUK A KERESLET, BÁNYÁSZATUK CSÖKKEN ÖTVÖZŐFÉMEK ÉRCEI: (MANGÁN, KRÓM, NIKKEL, VOLFRÁM) -SZÍNESFÉMEK: (RÉZ, ÓLOM, CINK, ÓN, BAUXIT) VILLAMOSIPAR, ALUMÍNIUMGYÁRTÁS, GÉPJÁRMŰIPAR… -NEMFÉMES ÁSVÁNYOK: (FOSZFÁT, KÁLISÓ) A MEZŐGAZDASÁG HASZNÁLJA /MŰTRÁGYÁK GYÁRTÁSA/ VISSZANYERHETŐ ERŐFORRÁSOK: OLYAN SZERVETLEN VAGY SZERVES ANYAGOK, AMELYEK FELDOLGOZÁS SORÁN MEGŐRZIK EREDETI TULAJDONSÁGAIKAT, ÉS FELHASZNÁLÁSUK MEGISMÉTELHETŐ. (ÓCSKAVAS, PAPÍR, ÜVEG…)

4 PAZARLÁS AZ ERŐFORRÁSOKKAL
PROBLÉMA: AZ IPARI FORRADALOM ÓTA A FÖLD ERŐFORRÁSAINAK KITERMELÉSE FELGYORSULT OKAI: -NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS, -MODERN IPARI TÁRSADALMAK MEGNÖVEKEDETT SZÜKSÉGLETEI -FOGYASZÁSI SZOKÁSOK, -TECHNIKA FEJLŐDÉSE A FÖLD NYERSANYAGKÉSZLETEI VÉGESEK, ÉS RENDKÍVÜL HOSSZÚ AZ ÚJRATERMELŐDÉSI IDŐ.

5 ENERGIAHORDOZÓK, ÁSVÁNYKINCSEK KORLÁTOZOTTSÁGA
A NÖVEKVŐ KERESLET FOLYAMATOS KUTATÁST KÖVETEL AZ ÁSVÁNYKINCSEK ÚJABB KÉSZLETEINEK FELTÁRÁSA ÉRDEKÉBEN. A TECHNOLÓGIA FEJLŐDÉSE LEHETŐVÉ TESZI A KORÁBBAN GAZDASÁGTALAN TERÜLETEK FELTÁRÁSÁT FOLYAMATOSAN BŐVÜLNEK AZ ISMERT KÉSZLETEK FONTOS, HOGY AZ ÁSVÁNYKINCS-VAGYON MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGYRE JOBBAN ELTERJEDJEN AZ IPARI TECHNOLÓGIÁK KÖZÖTT.

6

7

8 VÍZERŐMŰ

9 HAJÓZSILIP ÉS VÍZERŐMŰ

10 SZÉLERŐMŰ

11

12 22 MÉTER 65 MÉTER

13

14 Érdekesség, hogy a Föld sivatagaira jutó napenergia-mennyiség 1%-a ki tudná váltani a teljes fosszilis energia felhasználást.

15 Érdekesség, hogy a Föld sivatagaira jutó napenergia-mennyiség 1%-a ki tudná váltani a teljes fosszilis energia felhasználást.

16 A RENGETEG TÜKÖR ÖSSZEGYŰJTI A NAPSUGARAKAT, ÉS A TORONY TETEJÉN
NAPKOHÓ LÉNYEGE: A RENGETEG TÜKÖR ÖSSZEGYŰJTI A NAPSUGARAKAT, ÉS A TORONY TETEJÉN LEVŐ „KAZÁNBA” KÜLDI.

17 GEOTERMIKUS ENERGIA

18

19 GEOTERMIKUS ENERGIA KITERMELÉSE

20


Letölteni ppt "A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések